Doorzoek volledige site
06 augustus 2018 | NIELS ROUVROIS

Een snel, functioneel en esthetisch verantwoord platdaksysteem

Illustratie | Kingspan Insulated Panels
Illustratie | Kingspan Insulated Panels
Illustratie | Kingspan Insulated Panels
Illustratie | Kingspan Insulated Panels
Illustratie | Kingspan Insulated Panels

Een plat dak dat dubbel zo snel geplaatst wordt, uitstekende thermische kwaliteiten bezit en er ook nog eens goed uitziet? Het Kingspan Platdak Systeem maakt het mogelijk en biedt daarbovenop ook nog een overkoepelende garantie.

Hoewel sandwichpanelen als daktoepassing al jaren bestaan, blijven we vandaag nog grotendeels vasthouden aan het traditionele dak uit verschillende componenten. Daar wil Kingspan met het Kingspan Platdak Systeem verandering in brengen. “Omdat het product nooit goed in de markt is gezet, heeft het zich niet kunnen doorzetten”, vertelt Gunter Vandervoort, Commercial Director BeLux bij Kingspan.

“Daarom bieden wij een totaalpakket aan. Niet enkel een plaat, maar een volledig plat dak, inclusief koepels, rookluiken, brandbeveiliging,… Door de productie dichterbij te halen en te optimaliseren staat het product prijs-technisch veel sterker in de markt. Het totaalpakket biedt ons ook de mogelijkheid om garantie te geven. Dat verhaal ligt veel moeilijker bij een traditioneel dak dat uit losse componenten bestaat. Onze platen rollen na een kwaliteitscontrole uit de fabriek, waardoor we volledige garantie kunnen garanderen.”
 

X-dek

Het grote verschil tussen de klassieke opbouw en het Kingspan Platdak Systeem is de snelheid van plaatsing. Het aantal bewerkingen wordt teruggeschroefd naar één en het rendement per vierkante meter ligt dus veel hoger. Uithangbord is zonder twijfel het X-dek Platdak Systeem, dat bestaat uit een geïsoleerd dakpaneel met een trapeziumvormige profilering aan de binnenzijde, een PIR- of QuadCoreTM (Lambdawaarde van 0,018W/mK ) isolatiekern en een cacheerlaag in drie verschillende uitvoeringen voor diverse afwerkingen.

"Voor grote overspanningen en zware belasting is de staalversie van X-dek het perfecte sandwichpaneel”, verduidelijkt Luc Van Steenwinkel, Senior Business Development Manager bij Kingspan. “Maar het paradepaardje is zonder twijfel de PVC-uitvoering. Het dak is hiermee meteen dicht en enkel de koppelingen moeten nog geföhnd worden. Een X-dek wordt ook rechtstreeks op de spanten geplaatst en vanwege het grote draagvermogen en de vlakke buitenzijde is het ook geschikt voor groendaken.”
 

Thermisch

Niet alleen in snelheid van plaatsing, maar ook op thermisch vlak blinkt het Kingspan Platdak Systeem uit. “Omdat onze cannelures opgevuld zijn met twee centimeter isolatie, kan je die twee centimeter uitsparen in plaatdikte”, aldus Van Steenwinkel. “Bovendien zorgt een opgevulde cannelure voor een veel hogere isolatiewaarde van het paneel. Zo kan er geen vocht of condens in de cannelures optreden en worden koudebruggen vermeden.”
 

Esthetisch

Het esthetische wordt bij een dak vaak boven het hoofd gezien, maar ook daar heeft Kingspan oog voor. Van Steenwinkel: “In tegenstelling tot de klassieke opbouw zie je met het Kingspan Platdak Systeem aan de binnenzijde geen nagels, schroeven of nieten. Wat je wel ziet is een mooi, effen wit gelakt dak.”

En daar stopt het esthetische verhaal niet. “Ook alles wat we inbouwen is esthetisch verantwoord. Zo worden koepels voorzien van een onderstructuur die mooi verwerkt word in het geheel en bijna niet zichtbaar is. Ik vind het uitzicht een zwaar onderschat begrip bij daken. In industriële gebouwen ziet niemand de schroeven die door het steeldeck steken, tot je de aandacht erop vestigt en laat zien dat het ook anders en mooier kan”, besluit Vandervoort.

GERELATEERDE DOSSIERS