Doorzoek volledige site
18 mei 2020

Less is more: een nieuw paradigma in dakafdichting

Illustratie | RENOLIT

De R&D-afdeling van Renolit, producent van duurzame, veelzijdige en hoogwaardige gecertificeerde synthetische afdichtingsmembranen, heeft ALKORSMART ontwikkeld: een nieuw dakafdichtingsmembraan dat inzet op lager gebruik van grondstoffen, minder energieverbruik en meer zuurstof.

De bouwsector is verantwoordelijk voor ongeveer 36% van de CO2 uitstoot en 40% van het energieverbruik binnen Europa. Energie-efficiëntie is dus cruciaal voor de toekomst van de industrie: de impact van de klimaatverandering, de toenemende schaarste aan natuurlijke hulpbronnen en energie maar gewoonweg ook het besef dat er geen planeet B is dwingt de mens op zoek te gaan naar steeds efficiëntere oplossingen en producten. Daarom lanceert Renolit het vernieuwende ALKORSMART.

ALKORSMART is een duurzame keuze op drie vlakken.

 

Minder grondstoffen

Met een dikte van slechts 1,2 mm biedt de RENOLIT ALKORSMART dakbaan meer dan alleen een perfecte waterdichtheid en een goede mechanische en chemische weerstand. Ze is vooral ook energiebesparend, duurzaam, veelzijdig, esthetisch én bestand tegen uv-straling. RENOLIT ALKORSMART is een dunnere dakbaan met een langere levensduur, waardoor ze veel duurzamer is dan welke kunststof dakbaan ook. Er is dus een positieve balans tussen de gebruikte grondstoffen en de prestaties tijdens de levensduur.

 

Minder energie

Een belangrijke innovatieve eigenschap van de RENOLIT ALKORSMART cool colour roofs is de Solar Shield technologie:  een revolutionaire technologie waarbij speciale pigmenten zorgen voor een hoge reflectie van de zonnestralen. Dankzij deze reflectie is er minder energie nodig voor bijvoorbeeld airconditioning.

 

Meer zuurstof

Het engagement van het bedrijf stopt niet bij deze geavanceerde technologische oplossing. RENOLIT wou nog verder gaan en de ecologische voetafdruk van dit product, hoe klein ook, compenseren. Met het opstarten van het Smart³ project kan ook de aankoop van RENOLIT ALKORSMART dakbanen een bijdrage leveren aan het milieu. En dan hebben we het nog niet over de economische en sociale voordelen die eruit voortvloeien voor de betrokken lokale bevolking.

Concreet zullen lokale boeren in bepaalde ontwikkelingslanden, vooral in Afrika, Latijns-Amerika en Azië, de gekozen bomen aanplanten. Die boeren zullen de bomen nadien verzorgen en uiteindelijk ook de vruchten oogsten. Dankzij het Smart³ project krijgen veel boeren de kans om met financiële steun bomen aan te planten, fruitbomen maar ook andere bomen of planten die nuttig zijn voor het lokale ecosysteem om woestijnvorming of ontbossing tegen te gaan.

RENOLIT heeft nu al in vijf verschillende landen (Kameroen, Kenia, Madagaskar, Tanzania en Ecuador) 1500 bomen aangeplant, van avocado, grevillea, tephrosia, citroen, neem, koffie tot cacao.

Na hun aankoop kunnen klanten heel exact volgen waar hun bomen zich bevinden en het verhaal van het project bekijken via foto’s en updates. Dankzij een geografische lokalisering en foto’s van elke boom afzonderlijk kan je het RENOLIT bos bekijken. Iedereen die RENOLIT ALKORSMART koopt voor zijn dak krijgt uiteindelijk een certificaat met de vermelding hoeveel CO2 hij heeft helpen opslaan.

GERELATEERDE DOSSIERS