Doorzoek volledige site
08 april 2020 | KEVIN MOENS

YULT: comfortabel wonen in de stad (Architects in Motion & Estudio MRGB)

Illustratie | Architects in Motion
Illustratie | Architects in Motion
Illustratie | Architects in Motion
Illustratie | Architects in Motion
Illustratie | Architects in Motion
Illustratie | Architects in Motion
Illustratie | Architects in Motion
Illustratie | Architects in Motion

Met ‘Young Urban Living Turnhout’ bieden Architect in Motion en Estudio MRGB uit Brazilië een antwoord op de specifieke behoeftes van kopers en huurder die comfortabel in de stad Turnhout willen wonen. Het project omvat een programma van 32 compacte appartementen en zet in op een actieve gemeenschap met een collectieve wasbar en gemeenschappelijke indoor en outdoorruimtes.

Het project wordt gerealiseerd op de hoek van de Spoorwegstraat en Molenstraat in Turnhout. In de hoekzone van het terrein wordt een hoekvolume gecreëerd met een gelijkvloers en 5 verdiepingen. De overgang naar de naburige panden gebeurt trapsgewijs. Het gelijkvloers is ontworpen als een beleefbare, verhoogde plint met een mix van privatieve en gemeenschappelijke ruimtes en handelsruimtes. Op verdieping vier en zes maximaliseren gemeenschappelijke dakterrassen de collectiviteit van het project.

 

Kwalitatief woonproject op beperkte oppervlakte

Dé uitdaging was de realisatie van een kwalitatief woonproject op een site met een beperkte oppervlakte van circa 930 m2 en een bouwdiepte van 15 meter, mét in het achterhoofd de toekomstgerichte concepten en projecten van de ontwikkelaar Tervia’s.

“Het maximaal voorzien van collectieve ruimte binnen het project laat ons toe om de appartementen compact te houden. Met zijn gemeenschappelijke binnentuin en ruim dakterras biedt het project een maximale buitenruimte aan wat het organiseren van feesten en evenementen mogelijk maakt en de samenleving tussen de bewoners bevordert. Door een wasbar op het gelijkvloers moet niet ieder appartement zijn eigen wasmachine hebben en op het gelijkvloers bevindt zich een grote, gemeenschappelijke living (zowel indoor als outdoor) die de ruimte biedt om met meerdere mensen samen te komen”, klinkt het bij de ontwerpers.

 

Jong & fris gevelbeeld

De beleefbare, verhoogde plint krijgt een gevelbekleding van groene, geglazuurde tegels, de verdiepingen van het gebouw wit metselwerk. Elk appartement beschikt over een inpandig terras waarvan de wanden worden afgewerkt met een uitstekend stalen kader, gekleurd in diverse groentinten om een jong en fris gevelbeeld te bekomen. De dakranden van de collectieve terrassen worden uitgerust van een plantenbak als borstwering die fungeert als groene, begroeide kroon.

 

Slim energieconcept Litobox

Op de daken zijn zonnepanelen geplaatst waardoor het gebouw voldoet aan de BEN-eisen. Daarnaast is het project uitgerust met het nieuwe slimme energieconcept Litobox dat op 3m2 alle energievoorzieningen samenbrengt en 6 appartementen per box koppelt. Een slimme pakket-en brievenbus in de inkomhal zorgt ervoor dat pakketjes afgehaald of geleverd worden in combinatie met videobeveiliging, deurbellen en brievenbussen. De appartementen worden uitgerust met moderne technieken die toelaten om verschillende functies, zoals slimme verlichting, te bedienen met een app op je smartphone. Zo past dit project perfect in de ‘urban living’-gedachte van de 21ste eeuw.

GERELATEERDE DOSSIERS