Doorzoek volledige site
01 december 2020

Unieke gevelbekleding met zonnecellen op 3D-geprinte woning Kamp C

Illustratie | Pixasolar
Illustratie | Pixasolar
Illustratie | Pixasolar
Illustratie | Pixasolar

Op Kamp C, het provinciaal Centrum voor Duurzaamheid en Innovatie in de bouw, werd het 3D-betongeprinte huis afgewerkt met de nieuwste generatie fotovoltaïsche gevelbekleding van Pixasolar

Wie het provinciaal centrum bezoekt kan er niet naast kijken: verdeeld over 35 zonnepanelen prijkt metershoog het beeld van de 3D-betonprinter op de gevel. "De ontwerpvrijheid van Pixasolar heeft ons geïnspireerd om de 3D-betonprinter met de woning te vereeuwigen", verklaart Emiel Ascione, projectmanager bij Kamp C.

Vermomd als gevelbekleding doen de Pixasolar-zonnepanelen geen afbreuk aan het design van de woning. Wel integendeel: de inkjet geprinte zonnepanelen voegen een esthetische, architecturale meerwaarde toe.

 

Het unieke design van de zonnepanelen blijft niet onopgemerkt. Eerder dit jaar werd Pixasolar bekroond met de Red Dot Design Award 'Best of the Best' De panelen kregen deze onderscheiding op basis van het ontwerp, de functionaliteit en het innovatief karakter van de panelen. 


Gepatenteerde technologie

De energiegevel op Kamp C onderscheidt zich op vlak van constructie en technologie. Maar liefst zeven octrooien bevestigen het unieke karakter van de gevelopbouw. De Pixasolar-zonnepanelen bestaan uit duurzame monokristallijne zonnecellen met een hoog rendement. De zonnecellen worden optimaal verwerkt en geconnecteerd om in alle omstandigheden maximale opbrengst te realiseren. De zonnecellen zijn aan boven- en onderzijde ingesloten in een complex van gelaagd, thermisch verzegeld PVB-veiligheidsglas. De glasbehandeling, de geoptimaliseerde celopmaak alsook de randdichting van de zonnepanelen zijn internationaal gepatenteerd.

Daarnaast is ook het gevelisolatiesysteem met geïntegreerde regelstructuur Europees gepatenteerd. De kant-en-klare isolatiepanelen laten toe om de gevel extra snel en efficiënt te isoleren en uit te regelen. Tegelijk vormen ze een brandveilige draagstructuur om de zonnepanelen op te monteren.

 

Circulaire opbouw

De energiegevel past binnen de filosofie van circulair bouwen, een prioriteit binnen Kamp C. De opbouw werd voor het project geoptimaliseerd om maximaal aan de circulaire visie tegemoet te komen.

Het Muro gevelisolatiesysteem met geïntegreerde draag- en regelprofielen creëert in één beweging een ononderbroken isolatieschild met een brandweerstand euroklasse B-s2,d0. Daarop worden de zonnepanelen met onzichtbare ankers op prefab metalen profielen gemonteerd. Hierdoor blijft de gevel ten allen tijde hermonteerbaar. De zonnepanelen zijn aan het einde van hun levensduur volledig recycleerbaar. Hiermee tracht Pixasolar een antwoord te bieden aan de alsmaar toenemende afvalberg van afgedankte zonnepanelen.

 

Sterk teamwerk

De gevel op Kamp C is het resultaat van de goede samenwerking tussen Heliartec, Cooperio, Strikolith en AFS International. Zij wisten hun complementaire producten te verenigen tot één sterk energie-efficiënt gevelconcept. Ecopuur nam als specialist in hernieuwbare energietechnieken de installatie voor zijn rekening. In de overtuiging dat de vraag naar energiegevels sterk zal toenemen investeert het bedrijf in extra mankracht om de Belgische projecten te kunnen realiseren.


Virtuele rondleiding

Met de virtuele rondleiding op de Pixasolar website (klik hier) kun je het project digitaal verkennen. Een reeks foto’s en video’s tonen hoe de energiegevel werd gebouwd.