Doorzoek volledige site
Dossier

Religieuze gebouwen

“De brandschade maakte de restauratie van de Sint-Niklaaskerk extra complex”

“De brandschade maakte de restauratie van de Sint-Niklaaskerk extra complex”

18-05-2020 Een eeuwenoude kerk restaureren is sowieso al geen sinecure, laat staan dat ze grotendeels verwoest is door een brand en dat heel wat originele hout- en metselwerkstructuren piekfijn gereconstrueerd moeten worden. De wedergeboorte van de Sint-Niklaaskerk ging dan ook gepaard met enkele bijzondere uitdagingen. “Hoewel we tonnen ervaring hebben met complexe restauratiedossiers, kwamen we toch voor een aantal verrassingen te staan. Er was een flinke portie inventiviteit en vakmanschap nodig om ze te omzeilen”, aldus Jan De Moor, algemeen directeur van restauratiespecialist Artes Woudenberg.

Wat met de Notre-Dame? Vijf vragen en antwoorden

Wat met de Notre-Dame? Vijf vragen en antwoorden

16-04-2020 Hoe zou het nog zijn met de Notre-Dame in Parijs, één jaar na de verwoestende brand? De ‘werf van de eeuw’ predikt stilstand en heeft een desolate aanblik, zeker nu Frankrijk letterlijk en figuurlijk in de ban is van het coronavirus. De gehavende kathedraal lijkt gevangen in een spinnenweb van steigers. De ingestorte torenspits heeft een onwezenlijke leegte nagelaten en ook het fragiele gewelf van het gotische meesterwerk blijft volgens de betrokken restauratiedeskundigen een permanent zorgenkind, al lijkt het voornaamste gevaar intussen geweken. Het aanpalende plein is afgezet met hekken, waardoor Japanse, Chinese en Amerikaanse toeristen zowaar gestopt zijn met het nemen van selfies. Hoe moet het verder met dit verminkte stadsicoon? Vijf vragen en antwoorden over het lot van de Notre-Dame …

Kerk behoudt bijzondere allure dankzij stalen klokkentoren

Kerk behoudt bijzondere allure dankzij stalen klokkentoren

29-04-2019 De Sint-Martinuskerk in Ferrières, een niet-beschermd, neogotisch bouwwerk dat dateert van het einde van de negentiende eeuw, kampte lange tijd met enorme gebreken. Vooral het torenvolume en de torenspits waren er erg aan toe: scheurtjes, kromgetrokken stenen, vallende brokstukken, muren die uit het lood stonden … Na verschillende noodinterventies overwoog de gemeente het bovenste stuk van de kerktoren definitief te verwijderen en af te dichten met een plat dak. Gelukkig kwam studiebureau Greisch met een alternatief op de proppen om het bijzondere landmark te vrijwaren.

Unieke glas-in-betonramen ondergaan ambachtelijke restauratie

Unieke glas-in-betonramen ondergaan ambachtelijke restauratie

18-01-2017 De Sint-Theodarduskerk in Beringen is een van de vijf ‘mijnkathedralen’ in de provincie Limburg. Ze werd ontworpen door de vermaarde architect Henry Lacoste, die het imposante geheel opvatte als een zinnenprikkelend kunstwerk. De glas-in-betonramen zijn volstrekt uniek, onder meer door hun experimentele productiewijze en hun grote diversiteit aan kleurrijke glaselementen, die elk een specifieke stempel kregen in functie van het totaalbeeld in de raampartijen. Achtduizend stukken glas en 36 betonnen raampanelen uit het schip en de doopkapel worden momenteel vervangen of met de grootst mogelijke zorg gerestaureerd.

Eerste Belgische betonkerk krijgt grondige facelift

Eerste Belgische betonkerk krijgt grondige facelift

28-11-2016 De Sint-Suzannakerk in Schaarbeek staat bekend als de oudste betonkerk van het land en is dus onmiskenbaar een waardevol stuk architecturaal erfgoed. Vermits de gevels en de claustra’s fors aangetast waren door betonrot, was een restauratie hoognodig. “Deze is inmiddels voor 40 % achter de rug en heeft gezien de intensieve zoektocht naar geschikte betonsamenstellingen soms meer weg van een wetenschappelijk onderzoek dan van een bouwproces”, aldus projectleider Jonas Devos

Werken aan Woonzorgcentrum Sint-Vincentius Leuven afgerond

Werken aan Woonzorgcentrum Sint-Vincentius Leuven afgerond

26-05-2016 In 2013 is bouwbedrijf Houben NV gestart met de werken aan het Woonzorgcentrum Sint-Vincentius in de Brabanconnestraat in Leuven. Aan het einde van 2015 heeft het die werken afgerond. Bijzonder aan het nieuwe woonzorgcentrum is dat het is gebouwd rondom de bestaande en beschermde Sint-Alfonsuskerk. Het behoud en de integratie van de kerk binnen het nieuwe project waren voor de stad Leuven van groot belang. 360 architecten drapeerde daarom het nieuwe bouwvolume naast en achter de kerk, waardoor de kerk haar centrale en prominente positie kon bewaren.

Klaarchitectuur bouwt 16e eeuwse kapel om tot nieuwe uitvalsbasis

Klaarchitectuur bouwt 16e eeuwse kapel om tot nieuwe uitvalsbasis

19-05-2016 Architectenbureau Klaarchitectuur verhuisde onlangs van zijn praktijk in Heers naar de 16e eeuwse kapel De Waterhond in Sint-Truiden. Het beschermde monument onderging een grondige renovatie en combineert nu het oude karakter van het oorspronkelijke gebouw met de moderne toevoegingen van architect Gregory Nijs. De vier op elkaar gestapelde dozen, die onder meer dienst doen als kantoor- en vergaderruimte, zijn daarbij de grootste blikvangers.

26 resultaten gevonden