Doorzoek volledige site
Dossier

Restauratie en erfgoed

Station Laken: artistieke hotspot met historische allure

Station Laken: artistieke hotspot met historische allure

11-08-2020 Vergane glorie of waardevol historisch erfgoed? De meningen zijn verdeeld, maar feit is dat oude stationsgebouwen vaak een uniek karakter hebben. Zeker als de grandeur van weleer in ere hersteld wordt, zoals de voorbije twee jaar gebeurde in Laken. Dankzij een grondige, vakkundige restauratie en renovatie kreeg het negentiende-eeuwse stationsgebouw in neorenaissancestijl een hedendaagse socioculturele invulling, inclusief een zwevende aanbouw en de aanleg van twee gezellige pleintjes die het geheel opnieuw in de omliggende publieke ruimte verankeren. B-architecten en Architectenbureau Vanhecke & Suls sloegen voor dit project de handen in elkaar.

Wie wint Onroerenderfgoedprijs 2020?

Wie wint Onroerenderfgoedprijs 2020?

04-08-2020 Met Onroerenderfgoedprijs wil de Vlaamse overheid bijzondere erfgoedprojecten in de kijker plaatsen. Dit jaar ligt de nadruk op erfgoed dat publiek toegankelijk is. Een externe jury koos uit 43 inzendingen de laureaten voor de Onroerenderfgoedprijs 2020. De winnaar van de Onroerenderfgoedprijs wordt bekendgemaakt op vrijdag 2 oktober 2020. Vanaf nu kan je stemmen op je favoriete laureaat voor de publieksprijs. In de running zijn: het Gruuthusemuseum in Brugge (noAarchitecten), Het Predikheren in Mechelen (Callebaut Architecten, Korteknie Stuhlmacher Architecten) en de Sint-Niklaaskerk in Westkapelle (Bressers).  

Regie der Gebouwen start met renovatie van de daken van het Egmontpaleis in Brussel

Regie der Gebouwen start met renovatie van de daken van het Egmontpaleis in Brussel

27-05-2020 Begin juni 2020 start de Regie der Gebouwen, de vastgoedbeheerder van de federale staat, met de renovatie van de daken van het Egmontpaleis. Het Egmontpaleis is samengesteld uit verschillende vleugels. In de eerste fase wordt het dak van de protocollaire vleugel van het Egmontpaleis aangepakt. In de volgende fase wordt het dak van de vleugel Arenbergzaal gerenoveerd en in de derde fase wordt het dak van de vleugel Zuid-Oost-West vernieuwd.

“De brandschade maakte de restauratie van de Sint-Niklaaskerk extra complex”

“De brandschade maakte de restauratie van de Sint-Niklaaskerk extra complex”

18-05-2020 Een eeuwenoude kerk restaureren is sowieso al geen sinecure, laat staan dat ze grotendeels verwoest is door een brand en dat heel wat originele hout- en metselwerkstructuren piekfijn gereconstrueerd moeten worden. De wedergeboorte van de Sint-Niklaaskerk ging dan ook gepaard met enkele bijzondere uitdagingen. “Hoewel we tonnen ervaring hebben met complexe restauratiedossiers, kwamen we toch voor een aantal verrassingen te staan. Er was een flinke portie inventiviteit en vakmanschap nodig om ze te omzeilen”, aldus Jan De Moor, algemeen directeur van restauratiespecialist Artes Woudenberg.

A-tract architecture schenkt Sint-Truidens Clarissenklooster tweede leven

A-tract architecture schenkt Sint-Truidens Clarissenklooster tweede leven

06-05-2020 Op de site van het beschermde Clarissenklooster in de binnenstad van Sint-Truiden combineert A-tract architecture restauratie en renovatie met een zeer compacte nieuwbouw. Na afbraak van de historisch irrelevante gebouwdelen worden 31 wooneenheden georganiseerd rond een gemeenschappelijke kloostertuin. De kapel en de ontmoetingsruimtes op het gelijkvloers van de gerestaureerde 18de eeuwse vleugel vormen een verlenging van de individuele woonruimte.

Van zwartgeblakerde ruïne tot sacraal en polyvalent cultuurhuis (Bressers Architecten)

Van zwartgeblakerde ruïne tot sacraal en polyvalent cultuurhuis (Bressers Architecten)

04-05-2020 Op 26 maart 2013 sloeg het noodlot toe in Westkapelle. Een verwoestende brand toverde de iconische Sint-Niklaaskerk om in een zwartgeblakerde ruïne en liet de plaatselijke dorpsgemeenschap verweesd achter. Gelukkig werd de kerk in ere hersteld, zodat ze ruim zesenhalf jaar na datum aan een nieuw hoofdstuk in haar rijkgevulde leven kon beginnen. Behalve een piekfijn gerestaureerd sacraal gedeelte omvat ze eveneens een evenementenzone met vergaderzalen, een bar en een uitschuifbare tribune. “De Sint-Niklaaskerk is niet alleen herrezen uit haar as, maar fungeert voortaan ook als een polyvalent cultuurhuis”, aldus projectarchitect Thibault Florin (Bressers Architecten).

aNNo architecten en FELT architecture & design vormen historisch stadhuis van Leuven om tot open huis

aNNo architecten en FELT architecture & design vormen historisch stadhuis van Leuven om tot open huis

20-04-2020 Het prachtige historische stadhuis van Leuven wordt voorbereid op een nieuwe toekomst. In 2023 starten de herbestemmings- en restauratiewerken. De stad Leuven deed daarvoor de afgelopen jaren grondig onderzoek, en neemt hiervoor nu het ontwerpteam aNNo architecten en FELT architecture & design onder de arm. Zij wonnen de Open Oproep van de Vlaamse Bouwmeester met een doordacht en gedurfd voorstel dat ze nog verder zullen uitwerken tot een definitief ontwerp.

Wat met de Notre-Dame? Vijf vragen en antwoorden

Wat met de Notre-Dame? Vijf vragen en antwoorden

16-04-2020 Hoe zou het nog zijn met de Notre-Dame in Parijs, één jaar na de verwoestende brand? De ‘werf van de eeuw’ predikt stilstand en heeft een desolate aanblik, zeker nu Frankrijk letterlijk en figuurlijk in de ban is van het coronavirus. De gehavende kathedraal lijkt gevangen in een spinnenweb van steigers. De ingestorte torenspits heeft een onwezenlijke leegte nagelaten en ook het fragiele gewelf van het gotische meesterwerk blijft volgens de betrokken restauratiedeskundigen een permanent zorgenkind, al lijkt het voornaamste gevaar intussen geweken. Het aanpalende plein is afgezet met hekken, waardoor Japanse, Chinese en Amerikaanse toeristen zowaar gestopt zijn met het nemen van selfies. Hoe moet het verder met dit verminkte stadsicoon? Vijf vragen en antwoorden over het lot van de Notre-Dame …

169 resultaten gevonden