Doorzoek volledige site
Dossier

Restauratie en erfgoed

David Chipperfield geeft historisch kroonjuweel in Nieuwpoort-Bad glorie van weleer terug

David Chipperfield geeft historisch kroonjuweel in Nieuwpoort-Bad glorie van weleer terug

13-01-2021 Een van de laatste kroonjuwelen van de Belgische kust herrijst weldra als een feniks uit haar as in Nieuwpoort-Bad. Dat blijkt uit enthousiaste plannen die VDD Project Development, ontwikkelaar van historische projecten, heeft ingediend voor ‘The Grand’, voorheen bekend als ‘White Residence’. Samen met het gerenommeerde Londense architectenbureau David Chipperfield Architects en Bureau Bouwtechniek gaat VDD het beschermde monument op een unieke manier restaureren. Het team - waar ook Origin Architecture & Engineering, Arjaan De Feyter, MACOBO-STABO, hp engineers, Mouton en Advice for all deel van uitmaken - voegt zelfs enkele verdwenen belle-époque-elementen opnieuw toe. Zo krijgt ‘The Grand’ voor zijn 100ste verjaardag al zijn grandeur terug. “Dit wordt zonder twijfel dé architecturale parel aan de Noordzee”, zegt burgemeester Geert Vanden Broucke.

Schrijf je in voor Onroerenderfgoedprijs 2021

Schrijf je in voor Onroerenderfgoedprijs 2021

07-01-2021 “Waar u zich thuis voelt, daar zijn wij trots op”. Met die slagzin lanceert Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele de zesde Onroerenderfgoedprijs. Voor de editie van 2021 gaat de Vlaamse overheid op zoek naar beschermd erfgoed dat in de regel niet toegankelijk is voor het grote publiek, zoals een woning, een school, een graftombe of een besloten tuin. Beheerders van dergelijke verborgen parels kunnen zich inschrijven tot en met 1 maart 2021. 

Bouwbedrijf Juri realiseert i.s.m. Antoon Demuynck en ARROW Architecture and Engineering unieke totaalreconstructie Gents herenhuis

Bouwbedrijf Juri realiseert i.s.m. Antoon Demuynck en ARROW Architecture and Engineering unieke totaalreconstructie Gents herenhuis

04-01-2021 In december werd de laatste hand gelegd aan de totale heropbouw van enkele verloren gegane herenhuizen op het Sint-Annaplein in het stadscentrum van Gent. Bouwbedrijf Juri sloeg hiervoor de handen in elkaar met de dienst Onroerend Erfgoed en architecten Antoon Demuynck en Willy Verstraete (ARROW Architecture and Engineering) om de neoclassicistische gebouwen in ere te herstellen. Dergelijke totaalreconstructie van een historisch herenhuis is uiterst zeldzaam in België. De architecten en uitvoerders van Juri hadden ruim 1 jaar nodig om het pand, dat een symbiose vormt tussen oude pracht en modern wonen, herop te bouwen. 

LAVA Architecten en Team van Meer transformeren neogotisch Rommelaere-complex in Gent tot open BEN-campus

LAVA Architecten en Team van Meer transformeren neogotisch Rommelaere-complex in Gent tot open BEN-campus

17-12-2020 LAVA Architecten heeft i.s.m. Team van Meer, Bollinger + Grohmann en Studiebureel Heedfeld de ontwerpwedstrijd gewonnen voor de restauratie en herbestemming van het Rommelaere-complex in Gent. Geënt op de neogotische architectuur van de site, zal het vernieuwde complex onder meer een gastronomisch restaurant, een training & learning center, kantoren en het Museum voor de Geschiedenis van de Geneeskunde huisvesten. In samenwerking met Gevelinzicht onderzoekt het ontwerpteam hoe het complex Bijna-Energieneutraal kan worden.

Oproep aan ontwerpers: de Nationale Bank van morgen

Oproep aan ontwerpers: de Nationale Bank van morgen

20-11-2020 De hoofdzetel van de Nationale Bank (NBB) die de volledige Berlaimontlaan inneemt, is een indrukwekkend gebouw. Een toonbeeld uit de moderniteit, neemt het een centrale plaats in tussen de bovenstad en de benedenstad, met een niveauverschil van meer dan 8 meter tussen de hoofdingang en de Wildewoudstraat aan de achterkant. Een imposante architectuur en indrukwekkend erfgoed in een complex stedelijke omgeving: een architectuuropdracht van formaat! De NBB wil immers haar zetel grondig renoveren zodat ze er tegen 2028 al haar personeel kan in onderbrengen, dat vandaag verspreid werkt over meerdere gebouwen. De NBB wil de ‘Nationale bank van morgen’ worden en evolueren naar een nieuwe manier van werken, waar samenwerking en intellectuele productiviteit centraal staan.

Molensite Oudenburg: van doorn in het oog tot levendige site

Molensite Oudenburg: van doorn in het oog tot levendige site

16-11-2020 De verouderde en verkommerde Molensite in Oudenburg, op de hoek van de Weststraat en de Hoogwegel, bleef jarenlang onaangeroerd. Tot WoonWel in 2010 de gronden en panden kocht. De sociale huisvestingsmaatschappij zag potentieel in de site, die momenteel nog steeds in volle ontwikkeling is. Een eerste fase, de nieuwbouw van vier sociale huurwoningen en vijf sociale huurappartementen, werd vorig jaar afgerond en zowel bouwheer WoonWel als ontwerper ampe.trybou architecten kijken uit naar de volgende stap: de restauratie van de molen, het molenaarshuis en het bakhuis.

aNNo architecten ontwerpt uniek belevingsparcours voor Duitse verdedigingslinie uit WOI

aNNo architecten ontwerpt uniek belevingsparcours voor Duitse verdedigingslinie uit WOI

30-10-2020 aNNo architecten heeft het parcours Batterij Aachen, één van de weinige bewaarde Duitse verdedigingsbatterijen uit WOI, vernieuwd. De nadruk van het ontwerp ligt op de beleving van de site: het parcours laat de bezoeker de werking van een verdedigingsbatterij ontdekken. Voor de bunkers is geopteerd voor een conserverende restauratie waarbij verval wordt vertraagd en patine en littekens leesbaar blijven. Nieuwe elementen zijn hedendaagse interpretaties van het verleden. De scenografie is uitgewerkt door Exponanza. De tentoonstellingsbunker prijkte eerder dit jaar op de shortlist van de Dezeen Awards 2020.

Huis van Hamme in Brugse binnenstad herbestemd tot meergezinswoning door aNNo architecten

Huis van Hamme in Brugse binnenstad herbestemd tot meergezinswoning door aNNo architecten

20-10-2020 Aan het Sint-Maartensplein in Brugge zijn afgelopen zomer de werken gestart aan de herbestemming van het Huis van Hamme. Dit classicistisch herenhuis wordt omgevormd tot een meergezinswoning door aNNo architecten, in opdracht van VDD Project Development. De unieke gevel krijgt zijn uitstraling van weleer terug dankzij een zorgvuldige restauratie. Achteraan het perceel, waar ooit het koetshuis stond, komt een nieuwbouwvolume met twee eengezinswoningen bovenop een half ondergrondse parking. Een gemeenschappelijke tuin maakt het woonproject af.

Gare Maritime van Neutelings Riedijk en Bureau Bouwtechniek is voltooid

Gare Maritime van Neutelings Riedijk en Bureau Bouwtechniek is voltooid

19-10-2020 Het historische Gare Maritime op de site van Tour & Taxis in Brussel is in opdracht van Extensa door Neutelings Riedijk Architecten i.s.m. Bureau Bouwtechniek omgevormd tot een nieuw stuk stad. Ooit was Gare Maritime het grootste goederenstation van Europa, nu is hier een inspirerende plek ontstaan waar jonge en gevestigde bedrijven hun intrek kunnen nemen met een aangename publieke ruimte voor grote en kleinere evenementen. Neutelings Riedijk Architecten ontwierp deze overdekte ‘stad waar het nooit regent’ volledig in hout. Daarmee is Gare Maritime een mooi voorbeeld van een duurzame ontwikkeling én momenteel het grootste CLT-project in Europa. Het ontwerp kwam tot stand in samenwerking met Ney & partners, boydens engineering en OMGEVING. Het stationsgebouw is in de eerste fase zorgvuldig gerestaureerd door Jan de Moffarts Architecten, Bureau Bouwtechniek, Ney & Partners en boydens engineering. Gare Maritime is tevens genomineerd voor de Architectuur Award van de Nederlandse ARC20 Awards. Op 12 november kennen we de winnaar.

189 resultaten gevonden