Doorzoek volledige site
Dossier

Restauratie en erfgoed

Marc Dubois in open brief aan Oostends stadsbestuur: 'Geef zwembad tweede leven als overdekte publieke ruimte'

Marc Dubois in open brief aan Oostends stadsbestuur: 'Geef zwembad tweede leven als overdekte publieke ruimte'

28-05-2021 De plannen van het Oostendse stadsbestuur om over te gaan tot de afbraak van het stedelijk zwembad, stuiten ook bij architectuurcriticus Marc Dubois op onbegrip. In een open brief aan het schepencollege onderschrijft hij het pleidooi van Archipel om het zwembad te herbestemmen als overdekte publieke ruimte, naar het voorbeeld van de Stadshalle in Gent van Robbrecht en Daem architecten en Marie-José Van Hee. 

Oostende wil van site oud zwembad opnieuw open ruimte met groen maken

Oostende wil van site oud zwembad opnieuw open ruimte met groen maken

27-05-2021 Stad Oostende heeft na lang wikken en wegen haar visie uit de doeken gedaan voor het oude Stedelijk Zwembad, in 1978 gebouwd door architecten Paul Felix en Jan Tanghe. Een groene open ruimte, zoals die er bijna 80 jaar was bij de Koninklijke Gaanderijen, kan volgens de stad de erfgoedwaarde van de omgeving verhogen. "Gezien het zwembad geen beschermd erfgoed is, zal het gesloopt worden", klinkt het. De stad bespreekt deze visie met Vlaanderen en wil het dossier koppelen aan de renovatie van Thermae Palace. Onze huiscolumnist Filip Canfyn liet zich in zijn wekelijkse Steen & Been al meermaals kritisch uit over de geplande sloop van dit brutalistische zwembad. Architectuurvereniging Archipel zette enkele jaren geleden nog een petitie op het getouw tegen de afbraakplannen en roept ook nu opnieuw op om de essentie van het gebouwencomplex (de hal) te behouden en een duurzame nieuwe functie te geven zodat de architectuurbeleving in een andere vorm verder kan blijven bestaan.

An Fonteyne (noAarchitecten) over Het Steen: “Dit kan tot een interessant, eeuwenoud debat leiden”

An Fonteyne (noAarchitecten) over Het Steen: “Dit kan tot een interessant, eeuwenoud debat leiden”

12-05-2021 Toen twee weken geleden een deel van de stelling werd weggehaald om iets te herstellen, werd zo een gedeelte van de uitbreiding van Het Steen in Antwerpen voor het eerst zichtbaar. Er volgde heel wat commotie en een petitie die oproept tot de afbraak van het gebouw. noAarchitecten blijft wel achter hun ontwerp staan. “We streven naar schoonheid en houden van een architectuur van continuïteit.”

Kandidaat-ontwerpers Leo Van Broeck en Oliver Thill reageren op commotie rond Het Steen

Kandidaat-ontwerpers Leo Van Broeck en Oliver Thill reageren op commotie rond Het Steen

06-05-2021 Al in 2016 werd noAarchitecten aangesteld voor de uitbreiding van Het Steen in Antwerpen na een Open Oproep van de Vlaams Bouwmeester. Alle ontwerpvoorstellen van de genomineerden zijn sindsdien integraal te raadplegen op de website van de Bouwmeester. Wij peilen bij enkele kandidaat-ontwerpers naar hun mening over de recente commotie rond Het Steen. Voormalig Bouwmeester Leo Van Broeck en de Nederlandse architect Oliver Thill leverden destijds met hun bureaus BOGDAN & VAN BROECK (samen net aNNo architecten) en Atelier Kempe Thill (samen met Team van Meer! architecten & co) een ontwerpvoorstel. Beide heren houden er alvast een andere visie op na.

Marc Dubois over de smaak van architectuur

Marc Dubois over de smaak van architectuur

06-05-2021 Na Gent heeft ook Antwerpen een hot item rond architectuur. Het Steen in Antwerpen is een opeenvolging van verschillende bouwfasen door de eeuwen heen, zelfs met een bedenkelijke uitbreiding na 1945 die binnen het huidig project werd weggesneden en vervangen. Het project is gekend sinds 2016 en verscheen in de media. Niemand kan ontkennen dat het toerisme voor Europa, dus ook voor Vlaanderen, een belangrijke economische factor is. Toeristen, zelfs Vlamingen, mogen goed worden ontvangen in een gebouw waar op een didactische wijze de geschiedenis van de stad en de Schelde wordt gepresenteerd aan een ruim publiek. Nu wordt in de media de nieuwbouw voorgesteld als uitsluitend een cruiseterminal, wat onjuist is. In het gebouw komt er ook een stadswinkel en een rustruimte met zicht op de Schelde. Toeristen vinden er een bele­vingsparcours met de geschiede­nis en de highlights van de stad. noAarchitecten koos voor een eigentijdse burcht als toeristisch onthaalcentrum.

T.O.P. office restaureert Maison Guiette: "Meer zoals Le Corbusier het bedoeld had"

T.O.P. office restaureert Maison Guiette: "Meer zoals Le Corbusier het bedoeld had"

05-05-2021 T.O.P. office is volop bezig met de restauratie van Le Corbusiers Maison Guiette in Antwerpen. Ook ingenieursbureau BAS bvba, hoofdaannemer ArteZ en ingenieur Hens, die de isolatie tijdens de restauratie in 1988 gedaan heeft, werken mee aan het project. Ze zullen vooral het exterieur onder handen nemen met de daken op de eerste plaats. Daarna volgen het ijzeren schrijnwerk, de isolatie en de bepleistering van de gevel. Omdat de meeste elementen niet meer origineel zijn, gaan ze in nauw overleg met de Fondation Le Corbusier in Parijs. “Je kan het verleden nooit meer terugbrengen. Het is altijd een interpretatie van het verleden”, vertelt Luc Deleu aan onze redactie. 

Deel je ervaring en leer zelf over energiebesparing in erfgoed

Deel je ervaring en leer zelf over energiebesparing in erfgoed

04-05-2021 Wil je als architect meer te weten komen over energiebesparing in waardevolle gebouwen? Erfgoedenergieloket is een project waarmee het Agentschap Onroerend Erfgoed en het Vlaams Klimaatfonds de bouwsector willen ondersteunen om zoveel mogelijk energie te besparen bij renovaties. Als kenniscentrum voor de bouw voert het WTCB dat onderzoek uit. Heb jij in de periode van 2014 tot nu zulke projecten gerealiseerd, dan kan je het WTCB helpen door deze vragenlijst in te vullen. Of laat hier je email achter, dan sturen zij je de nodige info door. Dankzij deze enquête kan het WTCB een beter zicht krijgen op de huidige praktijk.

208 resultaten gevonden