Doorzoek volledige site
Dossier

Restauratie en erfgoed

Huis van Hamme in Brugse binnenstad herbestemd tot meergezinswoning door aNNo architecten

Huis van Hamme in Brugse binnenstad herbestemd tot meergezinswoning door aNNo architecten

20-10-2020 Aan het Sint-Maartensplein in Brugge zijn afgelopen zomer de werken gestart aan de herbestemming van het Huis van Hamme. Dit classicistisch herenhuis wordt omgevormd tot een meergezinswoning door aNNo architecten, in opdracht van VDD Project Development. De unieke gevel krijgt zijn uitstraling van weleer terug dankzij een zorgvuldige restauratie. Achteraan het perceel, waar ooit het koetshuis stond, komt een nieuwbouwvolume met twee eengezinswoningen bovenop een half ondergrondse parking. Een gemeenschappelijke tuin maakt het woonproject af.

Gare Maritime van Neutelings Riedijk en Bureau Bouwtechniek is voltooid

Gare Maritime van Neutelings Riedijk en Bureau Bouwtechniek is voltooid

19-10-2020 Het historische Gare Maritime op de site van Tour & Taxis in Brussel is in opdracht van Extensa door Neutelings Riedijk Architecten i.s.m. Bureau Bouwtechniek omgevormd tot een nieuw stuk stad. Ooit was Gare Maritime het grootste goederenstation van Europa, nu is hier een inspirerende plek ontstaan waar jonge en gevestigde bedrijven hun intrek kunnen nemen met een aangename publieke ruimte voor grote en kleinere evenementen. Neutelings Riedijk Architecten ontwierp deze overdekte ‘stad waar het nooit regent’ volledig in hout. Daarmee is Gare Maritime een mooi voorbeeld van een duurzame ontwikkeling én momenteel het grootste CLT-project in Europa. Het ontwerp kwam tot stand in samenwerking met Ney & partners, boydens engineering en OMGEVING. Het stationsgebouw is in de eerste fase zorgvuldig gerestaureerd door Jan de Moffarts Architecten, Bureau Bouwtechniek, Ney & Partners en boydens engineering. Gare Maritime is tevens genomineerd voor de Architectuur Award van de Nederlandse ARC20 Awards. Op 12 november kennen we de winnaar.

Het Predikheren in Mechelen wint Onroerenderfgoedprijs 2020 én publieksprijs

Het Predikheren in Mechelen wint Onroerenderfgoedprijs 2020 én publieksprijs

06-10-2020 De Onroerenderfgoedprijs beloont recente realisaties op het vlak van monumentenzorg, landschapszorg en archeologie. De editie van 2020 stond in het teken van erfgoed dat toegankelijk is voor het grote publiek. 43 kandidaten schreven zich in, waarna een onafhankelijk jury 3 laureaten selecteerde, waaronder Het Predikheren in Mechelen. Zopas maakte minister Matthias Diependaele de winnaars van de Onroerenderfgoedprijs 2020 bekend. Het Mechelse Predikheren viel daarbij tweemaal in de prijzen. De stadsbibliotheek is een ontwerp van Korteknie Stuhlmacher Architecten i.s.m. Callebaut Architecten en Bureau Bouwtechniek

Abscis Architecten blaast winkelcomplex in Gentse Veldstraat nieuw leven in

Abscis Architecten blaast winkelcomplex in Gentse Veldstraat nieuw leven in

29-09-2020 Abscis Architecten blaast een verouderd winkelcomplex in een historisch pand in de Gentse Veldstraat nieuw leven in met vernieuwde winkelruimtes en een hotel. Met dit project bieden de ontwerpers een antwoord op de gedeelde ambitie met eigenaar en de stad om alle ruimten boven de winkels in de Gentse winkelstraten te activeren om zo de leegstand boven de winkelpanden aan te pakken en een grote mix van functies te bekomen.

Gotische concertzaal Muziekcentrum De Bijloke wordt akoestische ruimte van internationale kwaliteit (DRDH Architects)

Gotische concertzaal Muziekcentrum De Bijloke wordt akoestische ruimte van internationale kwaliteit (DRDH Architects)

28-09-2020 Op 3 september 2020 werd de nieuwe Concertzaal van Muziekcentrum de Bijloke in Gent officieel geopend. Het project vormt het hart van het bredere masterplan voor Muziekcentrum de Bijloke, dat werd ontwikkeld door het Londense bureau DRDH Architects in samenwerking met Julian Harrap Architects, Arup Venue and Acoustics, ABT België en RCR na een wedstrijd in 2017. Gevestigd binnen de impressionante 13e-eeuwse gotische zaal, de voormalige ziekenzaal van het abdijziekenhuis, maakt het ontwerp gebruik van de specifieke kwaliteiten van de ruimte 'as found', maar versterkt het deze met karakteristieke elementen van hedendaagse concertzalen van gelijkaardige vorm en schaal. Het resultaat is een evocatieve ruimte waar 830 liefhebbers zowel klassieke als nieuwe muziek kunnen aanhoren.

Bressers Architecten aangeduid voor renovatie postgebouw Lokeren

Bressers Architecten aangeduid voor renovatie postgebouw Lokeren

08-09-2020 Bressers Architecten heeft de ontwerpwedstrijd gewonnen voor de renovatie en herinrichting van het statige postgebouw op de Markt van Lokeren. Het ontwerpteam bestaat verder uit Bailleul Ontwerpbureau (scenografie), STir en Studiebureau Riessauw. De Stad Lokeren kocht het postgebouw begin dit jaar aan en wil er verschillende stadsdiensten centraliseren. De opening van het vernieuwde postgebouw wordt voorzien begin 2023.

TECHNISCHE INFO. Erfgoed: een diagnose 4.0 voor een betere benadering van renovaties

TECHNISCHE INFO. Erfgoed: een diagnose 4.0 voor een betere benadering van renovaties

12-08-2020 In N°69 van zijn magazine Contact, kaart het WTCB aan dat de energetische renovatie van historische gebouwen met een erfgoedwaarde de bouwsector voor een ware uitdaging stelt. Alvorens men efficiënte interventiestrategieën kan ontplooien, dient men immers eerst complexe onderzoeken uit te voeren die zowel betrekking hebben op de instandhouding van de gebouwen als op hun energieprestaties. Bepaalde digitale technologieën, zoals 3D-digitalisering en sensornetwerken, hebben in deze context een enorm potentieel te bieden.

Station Laken: artistieke hotspot met historische allure

Station Laken: artistieke hotspot met historische allure

11-08-2020 Vergane glorie of waardevol historisch erfgoed? De meningen zijn verdeeld, maar feit is dat oude stationsgebouwen vaak een uniek karakter hebben. Zeker als de grandeur van weleer in ere hersteld wordt, zoals de voorbije twee jaar gebeurde in Laken. Dankzij een grondige, vakkundige restauratie en renovatie kreeg het negentiende-eeuwse stationsgebouw in neorenaissancestijl een hedendaagse socioculturele invulling, inclusief een zwevende aanbouw en de aanleg van twee gezellige pleintjes die het geheel opnieuw in de omliggende publieke ruimte verankeren. B-architecten en Architectenbureau Vanhecke & Suls sloegen voor dit project de handen in elkaar.

Wie wint Onroerenderfgoedprijs 2020?

Wie wint Onroerenderfgoedprijs 2020?

04-08-2020 Met Onroerenderfgoedprijs wil de Vlaamse overheid bijzondere erfgoedprojecten in de kijker plaatsen. Dit jaar ligt de nadruk op erfgoed dat publiek toegankelijk is. Een externe jury koos uit 43 inzendingen de laureaten voor de Onroerenderfgoedprijs 2020. De winnaar van de Onroerenderfgoedprijs wordt bekendgemaakt op vrijdag 2 oktober 2020. Vanaf nu kan je stemmen op je favoriete laureaat voor de publieksprijs. In de running zijn: het Gruuthusemuseum in Brugge (noAarchitecten), Het Predikheren in Mechelen (Korteknie Stuhlmacher Architecten i.s.m. Callebaut Architecten en Bureau Bouwtechniek) en de Sint-Niklaaskerk in Westkapelle (Bressers).  

179 resultaten gevonden