Doorzoek volledige site
Dossier

Ruimtelijk rendement

Een huis op een huis: duplex-appartement in Brussel

Een huis op een huis: duplex-appartement in Brussel

16-02-2021 Jonge gezinnen in de stad houden, het is een uitdaging waar elke grote Belgische stad mee kampt. In metropool Brussel is dat niet anders: de groene stadsrand lonkt voor vele jonge koppels die dromen van een ruimere, betaalbare woonst om de kinderen in groot te brengen. Dat het ook anders kan, bewijzen Koen en Hilde uit Koekelberg: zij toverden hun kleine appartement om tot een prachtige, lichtrijke en bovenal ruime duplexdakwoning. Het enige wat ze nodig hadden: een onbenutte zolder en heel wat creativiteit van de architect en ingenieur.

Mundo-a: van non-place naar toonbeeld van bio-ecologische passiefbouwen

Mundo-a: van non-place naar toonbeeld van bio-ecologische passiefbouwen

25-11-2020 Een zo doorgedreven mogelijk bio-ecologisch passief kantoorgebouw. Met die vraag stapten mede-initiatiefnemers en huidige gebruikers VIBE en Pixii af op ontwikkelaar Ethical Property Europe. Deze formuleerde de ontwerpvraag nog wat straffer: een bio-ecologisch passiefgebouw. Het Antwerpse bureau B-architecten kwam als primus uit de ontwerpwedstrijd en realiseerde samen met aannemer THV dhulst’ – Thys Bouwprojecten Mundo-a: een vooruitstrevend toonbeeld van bio-ecologische passiefbouw. De kantoren voor sociale, duurzame en creatieve organisaties bevinden zich bovendien vlakbij Antwerpen-Centraal.

Veldstraat 31-37: wonen en winkelen onder één dak in de Gentse winkelstraat

Veldstraat 31-37: wonen en winkelen onder één dak in de Gentse winkelstraat

17-11-2020 Gent zet de laatste jaren hoog in op ruimtelijk rendement in haar centrum. Een mooi voorbeeld daarvan zijn de woongelegenheden die werden gecreëerd bovenop het winkelpand van Zara in de Veldstraat 31-37. “We moeten af van de idee dat de Vlaamse woondroom zich beperkt tot een vrijstaande woning met een tuin zodat je kan barbecueën wanneer je wil, en de leegstaande ruimtes in het stadscentrum benutten, ook als woonfunctie. Ook bij compactere woningen in de stad kan je immers een fijne buitenruimte creëren. Getuige daarvan dit project”, vertelt Arthur Van Cauwenberghe van Abscis Architecten.

Melopee: groene buitenkamer blikvanger van nieuwe Gentse school met kinderdagverblijf

Melopee: groene buitenkamer blikvanger van nieuwe Gentse school met kinderdagverblijf

17-11-2020 Langs de Schipperskaai in Gent staat sinds het najaar van 2019 Melopee te pronken, een stadsgebouw dat een basisschool, kinderdagverblijf, buitenschoolse kinderopvang en buurtsporthal huisvest. Het perceel waarop dat alles moest verrijzen, was daar eigenlijk veel te klein voor. “Stapelend te werk gaan was dan ook een evidente keuze. Minder vanzelfsprekend was waar en hoe we de speelplaats dan moesten ontwerpen. Uiteindelijk werd net die buitenruimte, een ‘groene kamer’, de eyecatcher van ons ontwerp”, vertelt architect Willem Van Besien van Xaveer De Geyter Architects (XDGA).

Groen Steenbrugge: wonen, werken en studeren op de Brugse buitenrand

Groen Steenbrugge: wonen, werken en studeren op de Brugse buitenrand

16-11-2020 Het gemengd woonproject Groen Steenbrugge is een levendige plek waar wonen, werken en studeren hand in hand gaan. De site op de Brugse buitenrand, langs het kanaal Gent-Brugge, oogt indrukwekkend en profileert zich als een knap staaltje ruimtelijke rendement. Het creatieve brein en de drijvende kracht achter het inbreidingsproject is Architecten Groep III, dat van Groen Steenbrugge ook meteen zijn thuishaven maakte. “Dit project toont perfect waar wij als architecten voor staan”, klinkt het overtuigend.

Molensite Oudenburg: van doorn in het oog tot levendige site

Molensite Oudenburg: van doorn in het oog tot levendige site

16-11-2020 De verouderde en verkommerde Molensite in Oudenburg, op de hoek van de Weststraat en de Hoogwegel, bleef jarenlang onaangeroerd. Tot WoonWel in 2010 de gronden en panden kocht. De sociale huisvestingsmaatschappij zag potentieel in de site, die momenteel nog steeds in volle ontwikkeling is. Een eerste fase, de nieuwbouw van vier sociale huurwoningen en vijf sociale huurappartementen, werd vorig jaar afgerond en zowel bouwheer WoonWel als ontwerper ampe.trybou architecten kijken uit naar de volgende stap: de restauratie van de molen, het molenaarshuis en het bakhuis.

Departement Omgeving, NAV en Palindroom slaan handen in elkaar voor transitie in ruimte-denken

Departement Omgeving, NAV en Palindroom slaan handen in elkaar voor transitie in ruimte-denken

07-08-2019 De strategische visie van het Beleidsplan Ruimte Vlaanderen (BRV) moet voor een vernieuwde aanpak van het ruimtelijk beleid zorgen. Doel is de bijkomende inname van open ruimte terug te dringen en reeds ingenomen ruimte beter te benutten. Meer doen met minder ruimte, dat is het uitgangspunt. Dit wordt een grote taakstelling voor de bouwsector. Voor de uitrol ervan rekent het Departement Omgeving van de Vlaamse Overheid op partners. Het NAV wil hier een voortrekkersrol in opnemen en krijgt subsidies om samen met haar partners Redactiebureau Palindroom en Zoekeenarchitect.be kennis en praktijkvoorbeelden te verspreiden, zowel aan architecten als aan bouwheren. Zo zal de webtool Ruimtelijkrendement.be worden uitgebreid en worden tijdens de openhuizendag Mijn Thuis Op Maat voorbeeldprojecten opengesteld. Het project loopt van 1 juni 2019 tot 31 mei 2021.

Unieke functiemix in bruisende studentenstad

Unieke functiemix in bruisende studentenstad

03-07-2019 Op het knooppunt van de Vesaliusstraat, de Tiensestraat en de Brabançonnestraat – vlak naast de gebouwen van Groep T – bevond zich lang een gesloten, onaantrekkelijke site die de gevoelsmatige uitbreiding van het Leuvense stadscentrum danig in de weg stond. Op enkele zeventiende- en achttiende-eeuwse gevels na maakte de bestaande bebouwing plaats voor een grootschalig totaalproject met onder meer zestig studentenkamers en 68 appartementen, een universitair auditorium, twee filmzalen, een resem kantoor- en winkelruimtes en horecafaciliteiten. Het resultaat: een multifunctioneel complex dat architecturale kwaliteit, sociale dynamiek en slim ruimtegebruik op doordachte wijze verenigt.

22 resultaten gevonden