Doorzoek volledige site
25 november 2020 | KEVIN MOENS

Mundo-a: van non-place naar toonbeeld van bio-ecologische passiefbouwen

Illustratie | Sourbron Fotografie
Illustratie | Sourbron Fotografie
Illustratie | Sourbron Fotografie
Illustratie | Sourbron Fotografie
Illustratie | Sourbron Fotografie

Een zo doorgedreven mogelijk bio-ecologisch passief kantoorgebouw. Met die vraag stapten mede-initiatiefnemers en huidige gebruikers VIBE en Pixii af op ontwikkelaar Ethical Property Europe. Deze formuleerde de ontwerpvraag nog wat straffer: een bio-ecologisch passiefgebouw. Het Antwerpse bureau B-architecten kwam als primus uit de ontwerpwedstrijd en realiseerde samen met aannemer THV dhulst’Thys Bouwprojecten Mundo-a: een vooruitstrevend toonbeeld van bio-ecologische passiefbouw. De kantoren voor sociale, duurzame en creatieve organisaties bevinden zich bovendien vlakbij Antwerpen-Centraal.

Gelegen aan de Turnhoutsebaan, op de site voor het EcoHuis Antwerpen (EHA), herbergt Mundo-a op zo'n 2.000 m² 25 privékantoorruimtes, een receptie, vijf vergaderzalen, een polyvalente zaal, kitchenettes, fietsenstallingen, douches en een dakterras met een prachtig zicht over de stad. Tussen Mundo-a en het EcoHuis ligt er een groene ecotuin. “Mundo-a is één van de vijf Mundo-centra in België”, vertelt Eline Vander meiren, communicatie- en salesverantwoordelijke bij Mundo-a. “Ons doel is om een gezonde, gezellige en betaalbare werkplek te bieden aan organisaties met een duurzame of sociale insteek, terwijl wij ons ontfermen over het gebouw en de bijhorende diensten.”

 

“Ons doel is om een gezonde, gezellige en betaalbare werkplek te bieden aan organisaties met een duurzame of sociale insteek, terwijl wij ons ontfermen over het gebouw en de bijhorende diensten.” - Eline Vander meiren, communicatie- en salesverantwoordelijke bij Mundo-a.

 

De vraag: zo duurzaam mogelijk gebouw

Twee van die organisaties zijn het Vlaams Instituut voor Bio-ecologisch Bouwen en Wonen (VIBE) en het vroegere Passiefhuis Platform, nu Pixii. Sinds de jaren 90 koesterden ze het idee om gelijkgezinde organisaties onder één dak te verenigen. Geïnspireerd door het Mundo-b-project in Brussel gingen VIBE en Pixii samen met EcoHuis te rade bij het gespecialiseerde Ethical Property Europe om een gelijkaardig project in regio Antwerpen te ontwikkelen. Het moest een zo ver mogelijk doorgedreven duurzaam gebouw worden op een locatie die goed bereikbaar en zichtbaar was. Het kantoorgebouw diende de filosofie van de residerende organisaties te etaleren.

De keuze viel uiteindelijk op een braakliggende terrein aan de Turnhoutsebaan, op anderhalve kilometer van Antwerpen-Centraal en met letterlijk bus- en tramhaltes voor de deur. “Oorspronkelijk stond hier een gebouw”, vertelt Stéphanie Collier, team- en projectleider bij B-architecten. “Eind jaren 70 ging de aanleg van het premetronetwerk onder de Turnhoutsebaan van start. Toen werd dat pand afgebroken. Later werd het Ecohuis nog gebouwd, maar de site ervoor bleef onbestemde ruimte en verloederde al snel tot een non-place. Tot Ethical Property een wedstrijd uitschreef. Onze interesse was snel gewekt.”

[...]

 

Het volledige artikel lees je hier