Doorzoek volledige site
25 januari 2018

Boeri ontwerpt als eerste een bebost sociale huisvestingsproject

70 verschillende boom- en plantensoorten Illustratie | Dezeen
"Verticaal bos" Illustratie | Dezeen
Plan Illustratie | Dezeen

Eerder al tekende de Italiaanse architect Stefano Boeri een ontwerp uit voor een ‘verticaal bos’ in Utrecht. Dat ontwerpmodel brengt hij nu over op een sociale huisvestingsproject in Eindhoven om aan te tonen hoe men groene woningen kan aanbieden aan betaalbare prijzen.

De Trudo Toren is een voorstel voor een gebouw met 19 verdiepingen en met dezelfde beboste balkons als de “Bosco Verticale” torens in Milaan. Het is de eerste keer dat Boeri voorstelt om sociale huisvestigingen te bedekken met vegetatie.

 

Doelen

De bedoeling van het project is om inwoners van Eindhoven met een laag inkomen een woning te verhuren aan een schappelijke prijs. Daarvoor worden er 125 appartementen voorzien met 1 slaapkamer. Deze zijn bedoeld voor jonge vrijgezellen en koppels.

Daarnaast is een ander doel ervoor te zorgen dat de mens en natuur in harmonie kunnen staan in een stedelijk landschap. De biofilische visie hierachter is de levens van stadsbewoners verbeteren en tegelijkertijd milieuvervuiling en de klimaatsverandering aanpakken.

 

Groene voorzieningen

Het 75 meter hoge gebouw zal zo’n 70 verschillende boom- en plantsoorten bevatten. Elk appartement heeft 50 m² bewoonbare ruimte en een terras van 4 m² met een boom en 20 planten en struiken. In totaal zal de gevel zo’n 125 bomen en 5200 planten tellen.

Om de ecosystemen in te richten werkt Studio Laura Gatti samen met landschapsarchitect Du Pré Groenprojecten en boomkwekerij Van den Berk. Het plantenleven van de toren wordt onderhouden door woningbouwvereniging Sint-Trudo.

Volgens de studio maakt de vegetatie de lucht zuiverder door CO2 op te nemen en zuurstof vrij te geven. Het project zou ieder jaar zo’n 50 ton CO2 opnemen. De overvloed aan groen zal ook het lawaai van de stad dempen.