Doorzoek volledige site
08 maart 2018 | LIESBETH VERHULST

Zuivere baksteenarchitectuur voor sociale woningen in Hemiksem

Illustratie | Luc Roymans
Zuivere baksteenarchitectuur voor sociale woningen in Hemiksem Illustratie | Luc Roymans
Illustratie | Luc Roymans
Illustratie | Luc Roymans

De woonwijk Varenvelden in Hemiksem is uitgebreid met negentien sociale koopwoningen. Tweestroom architecten wilde bij dit project verder gaan dan een simpele verzameling identieke woningen. Een zoektocht naar volumetrie, inplanting en materialiteit resulteerde in een uniek project.

Dit woonproject deel uit van een groter masterplan met sociale huurwoningen en sociale appartementen. “De volumetrie van de gebouwen is het resultaat van een zoektocht naar een sculpturaal geheel, waarin de bijzondere vorm van de daken toeliet om woningen met verschillende groottes te ontwerpen”, vertelt Frédéric Gijsen van tweestroom architecten bvba. “We wilden het beeld van een eentonige rij identieke sociale woningen vermijden, zonder aan herkenbaarheid van de individuele woning in te boeten.”

Daarnaast zochten de ontwerpers naar een gunstige inplanting van de woningen met tuinen gericht naar het noorden. Daarom worden ze naar achter geschoven zodat er naar het zuiden gerichte privétuintjes ontstaan. Een claustrawand zorgt voor een fijne filter tussen de straat en de woningen.


Zuivere architectuur

Rode baksteen vormde de leidraad doorheen het project: deze werd niet alleen voor de gevel gebruikt, maar ook voor de claustramuur en het dak. Een doorgedreven detaillering resulteert in een zuivere architectuur. De rode baksteen wordt enkel met donkere accenten aangevuld: de ramen, poorten en carports.


Duurzaam en tijdloos

Alle woningen voldoen aan de hedendaagse eisen inzake duurzaam bouwen. De compacte vormgeving zorgt voor beperkte verliesoppervlakken. Elke vierkante meter wordt nuttig gebruikt, met weinig materiaalverlies tot gevolg. “We kiezen bewust voor het meest duurzame materiaal: een lokale baksteen die mooi zal verouderen en daardoor voor een duurzaam en tijdloos project zorgt”, aldus de ontwerpers.

GERELATEERDE DOSSIERS