Doorzoek volledige site
19 februari 2019

51N4E herdenkt tuinwijk in Ukkel

Illustratie | 51N4E
Illustratie | 51N4E
Illustratie | 51N4E
Illustratie | 51N4E
Illustratie | 51N4E
Illustratie | 51N4E

51N4E is recent geselecteerd voor de verdichting van een bestaande tuinwijk in de rand van Brussel: Homborch in Ukkel. In het kader van het Gewestelijk Huisvestingsplan worden zo’n 90 sociale- en middenklassewoningen en een ‘casco’ uitrusting voorzien. In het programma van eisen is ook het herontwikkelen van de bestaande omgeving inbegrepen in een landschapsopdracht voor de volledige site. 51N4E ging hiervoor in zee met COLOCO uit Parijs.

Er werd gekozen om twee typologieën te voorzien in de densificatie van de tuinwijk: enerzijds nieuwe woningen met private tuin (R+1) centraal op de site en anderzijds nieuwe appartementen met semipublieke tuinen (R+3) aan de rand van de nabijgelegen treinsporen, ingebed in terrein met hoge bomen.


Interactie met buitenomgeving

Bij de inplanting van de leefruimtes werd telkens gezocht naar een spel van interactie met de groene buitenomgeving. In de appartementen werd gezocht naar doorzonunits met open trappenhal en toegang via het terras/balkon, terwijl in de woningen gezocht werd naar het versterken van de dubbele oriëntatie met een open platform aan de keuken uitkijkend over de site en een privaat terras aan de living ingebed in de heuvels van de groene omgeving.
 

Herdenken bestaande wijk

In het ontwerp werd qua materialisatie verder gewerkt op de bestaande aanwezige materialen van de tuinwijk. Er is gezocht naar een oplossing die past en coherent is qua kleur en materialisatie. Materiaal uit af te breken volumes zal gerecupereerd worden in de omgevingsaanleg.

De uitdaging bij dit project was het herdenken van de bestaande tuinwijk, waarbij rekening gehouden wordt met de verschillende gradaties van privaat tot publiek, dit met behoud van bestaande zichtlijnen in de wijk. Daarbovenop is er de uitdaging om de relatie tussen bewoners van de wijk en zijn groene omgeving verder uit te diepen via een participatietraject.
 

Technieken op wijkschaal

Een studie naar de ontwikkeling van mogelijke duurzame technieken waaronder zonnepanelen op de verschillende woningen en een combinatie van houtbouw en massiefbouw wordt momenteel onderzocht. De verschillende woningen worden tevens gekoppeld op vlak van technieken om zo een duurzame oplossing op schaal van de wijk voor te stellen.