Doorzoek volledige site
03 december 2021

Sociaal woonproject Neerland van B-architecten en karres + brands ingehuldigd (WIN boek 'B is')

Illustratie | Olmo Peeters
Illustratie | Olmo Peeters
Illustratie | Olmo Peeters
Illustratie | Olmo Peeters
Illustratie | Olmo Peeters
Illustratie | Olmo Peeters
Illustratie | Olmo Peeters
Illustratie | Olmo Peeters
Illustratie | Olmo Peeters
Illustratie | Olmo Peeters
Illustratie | Olmo Peeters

In Wilrijk is zopas Neerland ingehuldigd, een sociaal woonproject van B-architecten in samenwerking met karres + brands. Het ontwerp zet in op het maximaliseren van de beleefbaarheid van het landschap en de integratie in de omgeving. Het woonprogramma wordt opgedeeld in twee langwerpige bouwvolumes die noord-zuid georiënteerd zijn ingeplant zodat het geheel zich opent naar het park.

Begrensd door enerzijds de Krijgslaan en anderzijds de bebouwing aan de Doornstraat vormt de site een voorpost van het landschap. Ze creëert een overgang tussen de centrale open ruimte, de recreatiestrook en het bestaande bebouwingsfragment. Door deze configuratie zijn de langsgevels oost-west gericht en dus optimaal voor bewoning. Er wordt met een eenvoudig en helder planconcept een divers aanbod aan woningtypes gecreëerd waardoor het uitermate geschikt is voor een uitgebreid doelpubliek.

Het smalle lage bouwvolume is vier bouwlagen hoog en bevat acht duplexappartementen met privatieve tuinen en acht appartementen met een ruim terras. Het hogere bouwvolume heeft vijf bouwlagen en bevat 24 appartementen.


Centraal binnenplein

De twee volumes zijn van elkaar gescheiden door een gemeenschappelijk binnenplein. De toegangen tot alle woningen bevinden zich op dit centrale plein, dat doorzichten biedt voor alle bewoners en gebruikers naar de parkomgeving. Het plein is door z’n inrichting toegankelijk voor alle bewoners zonder dat het wordt afgesloten voor andere gebruikers. De tuinen hebben een achteringang via een tuinsteeg. Een ondergrondse parking voor auto’s en fietsen bevindt zich onder het plein en de woonvolumes.


Geglazuurde gevel

De gevels zijn bekleed met lichtgroene geglazuurde keramische tegels die hoofdzakelijk horizontaal zijn geplaatst. Ter hoogte van de vloerplaten worden de keramische tegels verticaal geplaatst. De verschillende oriëntatie van de tegels verschalen en ritmeren de twee woongebouwen. Het volledige geheel werd voorzien van een plint in prefab groene betonpanelen.


WIN WIN WIN!

Een (bijna) vijfentwintigste verjaardag verdient al eens een mooie publicatie. Daarom is B is uitgebracht, een boek dat het verhaal vertelt van B-architecten, B-bis en B-city via hun projecten. Het abc van B gidst je langs (bijna) 25 jaar van wat begon als B-architecten, en sindsdien is uitgegroeid tot een drieledige architectuur- en stedenbouwkundig ontwerpbureau met meerdere specialisaties die bovenal uit een sterk team bestaan. Ontdek hier alles over het boek. 

Architectura.be mag vijf exemplaren van dit boek wegschenken. Wie kans wil maken hoeft alleen maar zijn/haar favoriete project van B-architecten -  vergezeld van zijn/haar adresgegevens - te versturen naar info@architectura.be. Succes! 

GERELATEERDE DOSSIERS