Doorzoek volledige site
17 maart 2013 | FREDERICK DAENEN

Internationaal Spoorcongres in Turnhout op 24 april

Op 24 april vindt het Internationaal Spoorcongres plaats in Turnhout. Het thema is de herontwikkeling van stationsomgevingen in kleine en middelgrote steden in Vlaanderen en Nederland. Het spoorcongres belicht de meest uiteenlopende facetten van deze complexe problematiek. Het congres laveert tussen twee belangrijke invalshoeken: ‘project’ en ‘proces’. Met welke ruimtelijke ingrepen kunnen kleine en middelgrote steden hun stationsomgeving opnieuw een plaats geven in de stad?
Op 24 april vindt het Internationaal Spoorcongres plaats in Turnhout. Het thema is de herontwikkeling van stationsomgevingen in kleine en middelgrote steden in Vlaanderen en Nederland.
Stationsomgeving Aarschot (Foto: Stijn Bollaert)


Het voorbije decennium stond in het teken van de grote stationsvernieuwingsprojecten. Denk aan Antwerpen, Luik, Rotterdam of Lille. Vandaag is het de beurt aan de kleinere steden. Zo werken in Vlaanderen en Nederland onder meer Aarschot, Tienen, Turnhout, Sint-Truiden, Bergen op Zoom of Roosendaal aan een nieuwe visie voor de inbedding van hun stationsomgeving in de stad. Deze tweede golf van stationsvernieuwingsprojecten vereist een andere aanpak en ruimtelijke visie dan die voor de grootstedelijke HST-stations.

Het spoorcongres belicht de meest uiteenlopende facetten van deze complexe problematiek. Het congres laveert tussen twee belangrijke invalshoeken: ‘project’ en ‘proces’. Met welke ruimtelijke ingrepen kunnen kleine en middelgrote steden hun stationsomgeving opnieuw een plaats geven in de stad (project)? Op welke manier kunnen ze de herontwikkeling sturen en organiseren (proces)?

Het Spoorcongres richt zich tot architecten, stedenbouwkundigen, ruimtelijke planners, OV-maatschappijen en beleidsmensen van Vlaamse en Nederlandse steden en gemeenten. Het Spoorcongres is een organisatie van Stad Turnhout, met de steun van Interreg Vlaanderen-Nederland.

Inschrijven

Inschrijven via deze link.
24 april 2013, De Warande, Turnhout.
Start: 8:45 u.

Context

Het Spoorcongres vindt plaats in het kader van het Interreg-project ‘herontwikkeling van stationsomgevingen’, waaraan elf steden in Vlaanderen en Nederland deelnemen: Aarschot, Bergen op Zoom, Diest, Hasselt, Heerlen, Herentals, Roosendaal, Sint-Truiden, Tienen, Tongeren en Turnhout (leadpartner).