Doorzoek volledige site
05 maart 2014 | JANNES ZWAENEPOEL

Architectenbureau Omgeving geeft het station van Tienen een facelift

De stationsomgeving wordt grondig aangepakt. Illustratie | Stad Tienen
Wandelaars en fietsers krijgen prioriteit. Illustratie | Stad Tienen
Een nieuwe postsite moet plaats geven aan 800 fietsen. Illustratie | Stad Tienen
Nieuwe woningen en kantoren kunnen gebouwd worden dankzij efficiënt gebruik van ruimte. Illustratie | Stad Tienen

Het station van Tienen krijgt over de periode van 15 jaar een grondige facelift. De vernieuwde stationsomgeving krijgt een park, nieuwe woningen en kantoren. Het comfort en de veiligheid worden verhoogd door de toegankelijkheid van het station te verbeteren. Architectenbureau Omgeving uit Antwerpen tekende het masterplan in opdracht van Infrabel.

Door de bestaande ruimte efficiënter te gebruiken, is het mogelijk om extra gebouwen in te plannen. Zo krijgt de nieuwe stationsomgeving verschillende privé- en commerciële gebouwen. Vernieuwde toegangen tot de perrons zijn noodzakelijk om de veiligheid en het alledaags comfort van de reizigers te verhogen. Een voetgangerstunnel moet soelaas bieden. De werken worden gespreid over een aantal fasen en duren meerdere jaren.

Een nieuwbouw op de site van het oude postgebouw, die er momenteel verwaarloosd bij ligt, krijgt een moderne fietsenstalling. 800 fietsers kunnen hun ijzeren ros binnenkort kwijt op de site. Goed nieuws, want het aantal fietsers in de buurt van het stationsplein blijft stijgen. Een archeologisch vooronderzoek vindt binnenkort plaats aangezien het station van Tienen zich situeert op de plek waar er van de 1ste tot 3de eeuw na Christus een Gallo-Romeinse nederzetting lag.