Doorzoek volledige site
12 december 2017 | FILIP CANFYN

Steen & Been (Filip Canfyn): Gespleten tong

De parabel van de cobra, kinderen die niet meer begrijpend kunnen lezen en een bijzondere actie voor Music for Life; de drie pijlers van de column van Filip Canfyn. "Goede bedoelingen worden soms verpest door perverse effecten en gevaarlijke jagers."

Ik las ooit eens de parabel van de cobra, zoals verteld door Michel Maus, de professor-zelfstandige, die altijd in de media mag opdraven wanneer het over fiscaliteit gaat.

De parabel? Onder de Britse bezetting sterven veel te veel Indiërs door een cobraplaag. Daarom krijgen jagers premies van de overheid voor elke dode cobra, die ze binnenbrengen. Niet veel later beginnen lepe jagers zelf cobra’s te kweken. Het loopt allemaal uit de hand. De premies moeten afgeschaft worden omdat Indië overspoeld wordt door moordende slangen.

Goede bedoelingen worden soms verpest door perverse effecten en gevaarlijke jagers. Ik moest hieraan denken toen ik in de krant een verhaal las over “een gooi naar de prijs voor de origineelste actie voor Music for Life”. (Ja, de Warmste Week komt er aan en elk excuus om geld in te zamelen moet weer kunnen.)

 

Goede bedoelingen worden soms verpest door perverse effecten en gevaarlijke jagers.

 

Het verhaal? Een koppel schenkt zijn huis weg. Het is te zeggen, iedereen kan bij die twee een lot van 50 euro kopen en zodra genoeg loten verkocht worden om de waarde van het huis en de gemaakte kosten te betalen gaat de meeropbrengst van de tombola naar het goede doel. Hallo? Het koppel heeft wel bepaald dat de waarde van het huis een bescheiden 300.000 euro bedraagt en dat een magere 100.000 euro nodig is om wedstrijd- en verkoopkosten te dekken. Hallo? Eerst 8.000 brave burgers in het zog van een mediagenieke campagne een liefdadig lotje aansmeren (een makkie en die buit van 400.000 euro is alvast binnen) en dan de kruimels op de tafel gul wegschenken. Hallo? Nog los van het hoge cobrakwekergehalte van dit vrijgevig koppel maakt de Kansspelcommissie zich ondertussen zorgen over wat een illegale tombola kan genoemd worden.

Eigenlijk moeten we de dag van vandaag meer en meer opletten voor de ware bedoelingen van fenomenen, voor de ware betekenis van verhalen. Daarom word ik treurig wanneer ik op Sinterklaasdag onderzoekers hoor besluiten dat onze kinderen en kleinkinderen zo bedroevend scoren qua begrijpend lezen. Dat de leescultuur achteruit gaat lijkt reeds onomkeerbaar maar dat de correcte link tussen tekst en betekenis niet meer gemaakt wordt in een tijd, waarin communicatie zo bepalend wordt, om niet te zeggen zo manipulatief kan worden, dat moet zeker doen nadenken, dat vraagt misschien om maatregelen. Omdat onze nakomelingen anders niet meer de humor zouden snappen van dat uithangbord van een café: “Morgen gratis bier”.