Doorzoek volledige site
13 januari 2016 | KEVIN MOENS

Wienerberger Academie voor Duurzaam Bouwen scherpt kennis architectuurstudenten aan

Wenen was het toneel voor de derde editie van de Wienerberger Academie voor Duurzaam Bouwen (WISBA). Dit internationale opleidingsprogramma voor  laatstejaarsstudenten architectuur, burgerlijk en milieu-ingenieur uit zes landen wil de praktische kennis over duurzaam bouwen aanscherpen en de toekomstige professionals informeren over de rol van keramische bouwmaterialen in duurzaam bouwen.

Met WISBA heeft Wienerberger een drievoudige doelstelling: kennis creëren, potentiële talenten opsporen en het gebruik van bakstenen en dakpannen als bouwoplossing op de agenda zetten in universitaire opleidingen. “Een van de deelnemers zei mij dat dit de beste cursus was die hij in vijf jaar had gevolgd”, aldus professor Karen Allacker (KU Leuven).

Aan de derde editie van WISBA namen in totaal 24 studenten uit 6 verschillende landen deel. Verdeeld over twee groepen bogen zij zich over Building 2226, een low-tech kantoorgebouw zonder verwarmings- of koelinginstallatie van het architectenbureau Baumschlager & Eberle. Zij analyseerden hoe het gebouw scoorde op het vlak van milieu-impact, totale kost over de volledige levensduur en gebruikscomfort. Daarnaast bogen ze zich over de vraag hoe het gebouw kon worden aangepast aan een toekomstige klimaatverandering of functiewijziging.

 

"Onmiskenbare voorsprong"

Professor Allacker: “Het programma overstijgt de opleiding. De deelnemende studenten hebben allemaal een verschillende achtergrond en leren hoe ze via samenwerking en communicatie tot betere resultaten kunnen komen. Onderzoek en ontwerp gaan hand in hand in het programma, wat een noodzaak is voor duurzaam bouwen. Dankzij hun deelname aan WISBA hebben studenten een onmiskenbare voorsprong. Zij zijn vertrouwd met de problematiek, weten beter hoe ze met duurzaam bouwen moeten omgaan, en kunnen beter samenwerken.”

 

"Persoonlijke verrijkling"

Een van de deelnemers was Delphine Ramon, laatstejaarsstudente burgerlijk ingenieur-architect aan de KU Leuven. Haar ervaring: “Ik vond de opleiding om meerdere redenen erg interessant. Om te beginnen leer je technisch enorm veel bij. Ook persoonlijk vormt het een verrijking. Heel boeiend waren verder het teamwerk en het internationale en multidisciplinaire karakter van WISBA. Omdat iedereen zijn manier van werken en zijn invalshoek heeft, steek je veel van elkaar op. Ook de nationale verschillen en de andere accenten die de onderwijsinstellingen in de deelnemende landen leggen, zijn leerrijk. Alles was perfect georganiseerd en Wienerberger heeft ons perfect ondersteund met informatie.”