Doorzoek volledige site
21 mei 2012 | TIM JANSSENS

Architect Steven Verbeke over zijn nieuw passief architectenkantoor

Architect Steven Verbeke heeft een passie voor passiefbouw en passiefwonen. Enige tijd geleden bracht hij zijn architectenbureau onder in een passiefbouw in Harelbeke. Naast het kantoorgedeelte werden ook twee woongelegenheden in het gebouw geïntegreerd op het hoekperceel. Het bouwvolume bestaat uit drie bouwlagen met een plat dak en twee bouwlagen met een zadeldak dat aansluit op het gabarit van de buren. In B-Magazine lichtte Verbeke het elegante ontwerp van het gebouw verder toe.
Architect Steven Verbeke heeft een passie voor passiefbouw en passiefwonen. Enige tijd geleden bracht hij zijn architectenbureau onder in een passiefbouw in Harelbeke. Naast het kantoorgedeelte werden ook twee woongelegenheden in het gebouw geïntegreerd op het hoekperceel. Het bouwvolume bestaat uit drie bouwlagen met een plat dak en twee bouwlagen met een zadeldak dat aansluit op het gabarit van de buren. In B-Magazine lichtte Verbeke het elegante ontwerp van het gebouw verder toe. 

“Het was best wel een uitdaging om - in combinatie met de passiefnorm - een maximale lichtinval en een zo breed mogelijk uitzicht te creëren, licht Steven Verbeke toe. “De volumes zijn uit elkaar geschoven om het uitzicht over de omliggende straten zoveel mogelijk te bewaren. Tegelijk krijgt het kantoor een buitenruimte via een ingesloten dakterras op de eerste verdieping.“





Dé blikvanger van het gebouw is de gevel met zijn drie volumes. “We combineerden thermowood met baksteen en natuursteen, vooral om het natuurlijke aspect te benadrukken. Voor de gevelbekleding koos ik black slate, een Braziliaanse leisteen in natuurruwe afwerking. En voor een speelse toets gebruikte ik verschillende formaten door elkaar: banden van veertig en zestig centimeter.“

Het is uitzonderlijk dat de architect zelf de gevelstukken plaatst. Bovendien gebruikte Verbeke hierbij zelfs een nieuwe techniek. “Eerst bevestigde ik de aluminiumprofielen mechanisch op de houtskeletbouw. Nadien kleefde ik de natuursteen van een centimeter dik op het aluminium. Vanwege de thermische werking van de donkere natuursteen en de weersomstandigheden beperkte ik de breedte van de profielen tot maximaal drie meter. Zo kan het geheel vrij bewegen.” De architect integreerde tot slot enkele duurzame bouwtechnieken zoals een ventilatiesysteem D en een lucht/lucht-warmtepomp. Zijn kantoor is met een E-peil van 13 voor de volle honderd proces massief-passief.


Bron: B-Magazine

GERELATEERDE DOSSIERS