Doorzoek volledige site
02 juni 2013 | FREDERICK DAENEN

ARTE stelt nieuwe collectie 'Basalt' voor

Designers laten zich vaak inspireren door de natuur, wat ervoor zorgt dat hun bron van inspiratie zelden of nooit opgedroogd raakt. Telkens weer zijn er structuren en texturen in de natuur die fascinerend zijn. Met die gedachte stelt ARTE haar nieuwe collectie voor, onder de naam 'Basalt'.
Designers laten zich vaak inspireren door de natuur, wat ervoor zorgt dat hun bron van inspiratie zelden of nooit opgedroogd raakt. Telkens weer zijn er structuren en texturen in de natuur die fascinerend zijn. Met die gedachte stelt ARTE haar nieuwe collectie voor, onder de naam 'Basalt'.
Het basispatroon van deze collectie – de naam verraadt het al – is inderdaad gebaseerd op basalt. Basalt is de naam van een zwart stollingsgesteente. Het ontstaat wanneer gloeiend hete lava bij een vulkaanuitbarsting uitgespuwd wordt, op de grond neerkomt, verder uitvloeit en afkoelt. Het resultaat is een grillig en poreus gesteente met grote kristallen. Het ziet er op het eerste gezicht misschien wat ruig uit, maar het heeft tegelijk ook iets fragiels.

De collectie is samengesteld uit zes referenties. Platinum Plain is de meest effen variant. Hier is het zuivere basaltpatroon zichtbaar waarop metaalglans aangebracht werd. Het kristallijne patroon en het craquelé-effect zijn goed merkbaar. Het kleurenpalet werd bewust natuurlijk en ingetogen gehouden.

Ragfijn

Bij Fortuny Flower is het een klimmend bloemen- en takkenmotief dat de aandacht trekt. Omdat de tekening de hoofdrol speelt, zijn de kleuren soft gehouden: beige-goud, goudgeel, zacht grijs, staalblauw... De derde tekening werd Filigree genoemd. De naam verwijst naar ragfijn edelsmeedwerk, waarbij fijne goud- of zilverdraad verwerkt wordt tot kunstzinnige juwelen of versiersels.
 
Een subtiele glanslaag moet het sierlijke motief onderstrepen. De tekening is subtiel waardoor de kleuren niet moeten domineren. Vandaar het rustige beige, grijs, ijsblauw en een paar groentinten. Filigree Flock is dezelfde print op een grotere schaal, uitgevoerd in flock.
Stijlvol verhaal

Sparkle Damask moet een mooi en gewild verweerd damastmotief te zien geven, waarop kleine glaspareltjes aangebracht zijn die voor een apart lichteffect zorgen, in kleuren als goud, ijsblauw, paarlemoer en taupe. 

Bij Medaillon dan weer vertelt de muur een verhaal, door een medaillon met een tafereel dat Oosters aandoet. Ook voor deze referentie enkel gedempte tinten zoals sand en pearl, alsook een contrastrijkere combinatie van black en gold.

GERELATEERDE DOSSIERS