Doorzoek volledige site
23 oktober 2013 | TIM JANSSENS

Legendarische Kapelmuur opnieuw aangelegd

Als er één beklimming is die ook wielerleken zich zonder dralen voor de geest kunnen halen, is het wel de legendarische Muur van Geraardsbergen. De kasseien van deze befaamde kuitenbijter hebben doorheen de jaren een mythische status verworven en liggen er sinds kort weer kraaknet bij. Aannemingen Cochuyt-De Smet legde de omgeving van de Kapelmuur opnieuw aan en knapte daarbij ook de getergde kasseiwegen op. Een prestigeproject zonder weerga, maar mét resultaat: liefhebbers van de Muur kunnen zich eindelijk weer verheugen op een toekomst vol wielerheroïek.
Als er één beklimming is die ook wielerleken zich zonder dralen voor de geest kunnen halen, is het wel de legendarische Muur van Geraardsbergen. De kasseien van deze befaamde kuitenbijter hebben doorheen de jaren een mythische status verworven en liggen er sinds kort weer kraaknet bij. Aannemingen Cochuyt-De Smet legde de omgeving van de Kapelmuur opnieuw aan en knapte daarbij ook de getergde kasseiwegen op. Een prestigeproject zonder weerga, maar mét resultaat: liefhebbers van de Muur kunnen zich eindelijk weer verheugen op een toekomst vol wielerheroïek.De heraanleg van de Kapelmuur kadert in de renovatie en opwaardering van de beschermde Oudebergsite. Alle paden, wegen en groen op deze site werden vernieuwd en aangepast in functie van de hedendaagse noden.
Renovatie Oudebergsite

Wielerliefhebbers aller landen kunnen zich heugen: de Muur kan opnieuw beklommen worden! Net als een inspanning op weg naar de top was de heraanleg van de Kapelmuur een werk van lange adem. Het project stond al een hele tijd op het programma, maar kon door omstandigheden pas in november van start gaan. De opdracht kadert in de renovatie en opwaardering van de beschermde Oudebergsite, waarvan de Kapelmuur en de kapel op de top een belangrijk onderdeel zijn. Alle paden, wegen en groen op deze site werden vernieuwd en aangepast in functie van de hedendaagse noden. Voorts werd er ook een parking aangelegd voor toeristen die de site willen komen bezoeken. Nieuw zitmeubilair en picknicktafels maken het plaatje compleet. Maar dé absolute hoofdmoot van het project was uiteraard de heraanleg van de Kapelmuur. De originele gréskasseien lagen er al een hele tijd slecht en verwaarloosd bij. Vooral het stuk voorbij de Mariakapel was verloederd tot een onaantrekkelijk lappendeken van oude en (deels) herstelde stukken. Nu de werken voltooid zijn, vormt de site één aantrekkelijk geheel dat duidelijk klaar is voor een nieuwe toekomst.Aannemer Cochuyt-De Smet herstelde de kasseien van de legendarische Kapelmuur en legde ze opnieuw aan op de traditionele, authentieke manier (met porfiersplit).
Specifieke plaatsingsmethode


Hoe de heraanleg van de Kapelmuur precies in zijn werk moest gaan, werd grotendeels bepaald door Ingenieursbureau Goegebuer / Dhauwer (in overleg met de dienst Onroerend Erfgoed). “We hebben de kasseien hersteld en opnieuw aangelegd op de traditionele, authentieke manier,” vertelt Peter De Smet van aannemer Cochuyt-De Smet. “De stenen zijn aangelegd in en gevoegd met porfiersplit. Deze manier van plaatsen komt niet meer zo veel voor omdat er nu ook plaatsingsmethodes bestaan die de kasseien beter wapenen tegen de hedendaagse verkeersbelasting. Dit contrasteert met de rest van de site, waar we wel nieuwe materialen (mozaïekkasseien) en een andere plaatsingsmethode (stevige fundering, basis van zandcement, voegvulling met mortel) hebben gehanteerd om de helling ondanks de steiltegraad en de keuze voor een kasseibestrating vlot toegankelijk te maken.” Het was echter niet zozeer de specifieke plaatsingsmethode – Aannemingen Cochuyt-De Smet is als algemeen wegenbouwer onder meer gespecialiseerd in kasseiverhardingen en legt jaarlijks aan 60.000 m² kasseien aan – maar wel de timing die het project niet evident maakte. “Het project was al aanbesteed in 2010, maar de werken zijn een paar keer uitgesteld,” legt De Smet uit. “In november 2012 konden we er eindelijk aan beginnen, maar door de lange, strenge winter is het uiteindelijk toch nog krap geworden. We zijn blij dat we onze werken tijdig hebben kunnen afronden, want voor ons was het toch wel een prachtig project om uit te voeren. We hebben al erg veel typische Ronde van Vlaanderen-stroken onder handen genomen (onder meer de Huisepontweg in Kruishoutem en de Jagerij in Oudenaarde), maar de heraanleg van de Kapelmuur is toch wel dé kers op de taart.”


Noot
: Dit artikel verscheen eerder al in Grond/Weg/Waterbouw.