Doorzoek volledige site
13 juni 2016 | MICHEL VAN DEN BOSCH

Eestairs draagt bij aan industrieel interieur Gusto MSC in Timmerfabriek

JHK Architecten heeft in nauwe samenwerking met GustoMSC , een ontwerp gemaakt voor de transformatie van het historische gebouw De Timmerfabriek in Schiedam naar een levendige en moderne kantoorruimte. Het unieke gebouw is een voormalige scheepstimmerwerkplaats en heeft drie verdiepingen met zeer hoge plafonds. Deze verdiepingen worden op een bijzondere manier met elkaar verbonden door twee imposante lange trappen van EeStairs.

Ruimte optimaal benutten

JHK Architecten heeft een extra verdieping gecreëerd door de begane grond van zeven meter hoog in tweeën te delen. De huidige begane grond is nu een overdekte parkeergarage geworden. Op de nieuwe eerste verdieping bevindt zich de receptie, een restaurant en diverse vergaderruimtes. Een combinatie van houten wanden en glazen panelen zorgen voor privacy in de vergaderruimtes. Deze constructies raken de plafonds net niet waardoor de grootsheid van de verdieping nog extra wordt benadrukt.

Het centrale atrium reikt tot aan de gebogen daklichten welke zijn opgebouwd uit glazen bouwstenen. Het is daardoor een lichte open ruimte voor de mensen die er werken en lunchen. De drie verdiepingen worden met elkaar verbonden door twee bijzondere, elegante trappen van EeStairs.

 

Uitdagingen

Lange steektrappen waren noodzakelijk om de ruimte tussen de verschillende verdiepingen te overbruggen. Deze elegante trapconstructie is tot stand gekomen door een combinatie van een gedurfd ontwerp, innovatieve engineering en gespecialiseerd vakmanschap. Het is voornamelijk de immense lengte van de trappen die speciale aandacht van het team van EeStairs vereiste.

Het team had een aantal uitdagingen. Zo dienden de stalen trapbomen geassembleerd te kunnen worden voordat ze op de uiteindelijke plek gepositioneerd werden. Innovatieve schroefboren waren daarnaast nodig voor de montage en bevestiging. Het geheel moest tevens zo ontworpen worden dat het ongelooflijke zware gewicht van de stalen trapbomen, solide eiken treden en glazen balustrades ook daadwerkelijk gedragen kon worden.

 

De oplossing

Voor toeschouwers lijken de trappen niet meer dan grote witte trapbomen met matte eiken treden en glazen balustrades die afgewisseld met bordessen hun weg naar boven vinden in het hoge atrium. De trappen vormen echter een bijzondere en snelle verbinding tussen de verschillende werkvloeren. De TransParancy balustrades van EeStairs dragen bij aan het open karakter van de ruimte en de industriële uitstraling van het hele gebouw.

 

Prachtig resultaat

"Wij hebben voor dit project voor EeStairs gekozen omdat zij in staat zijn om complete trappen, inclusief houten treden en glazen balustrades, te produceren en installeren. EeStairs heeft kennis en ervaring met dit soort grote projecten en hebben zelfs speciale kranen ingezet om ons als klant een complete oplossing met een prachtig resultaat te bieden, zegt Joost Wezel, architect bij JHK Architecten.

“Dit project omvat alles voor het team van EeStairs: uitdaging en gespecialiseerd vakmanschap, zodat we kunnen doen waar we goed in zijn! In termen van engineering zijn de grenzen van de mogelijkheden opgezocht. De toegepaste technieken hebben geleid tot een sierlijk en ruimtelijk eindresultaat”, besluit Johan Floor, projectmanager bij EeStairs.

GERELATEERDE DOSSIERS