Doorzoek volledige site
31 augustus 2011

Playroom van Marc Koehler brengt vijftiger jaren terug

In onze reeks Inspirerende tuinhuisjes en poolhouses steken we nogmaals de grens over naar onze noorderburen. Deze Playroom in Almere van architect Marc Koehler is geïnspireerd op de "casestudy houses" in Los Angeles uit de jaren ’50 en in het bijzonder door het Kaufmann house van Richard Neutra in Palm Springs.
In onze reeks Inspirerende tuinhuisjes en poolhouses steken we nogmaals de grens over naar onze noorderburen. Deze Playroom in Almere van architect Marc Koehler is geïnspireerd op de "casestudy houses" in Los Angeles uit de jaren ’50 en in het bijzonder door het Kaufmann house van Richard Neutra in Palm Springs.




De opdrachtgever van dit multifunctionele paviljoen betreft een gepensioneerd echtpaar die in hun achtertuin een atelier wilde bouwen waar de vrouw des huises bloemen uit de tuin kan schilderen, en waar haar echtgenoot een oude auto kan opknappen. Daarnaast dient het als eenvoudig gastenverblijf, barbecue plek en berging.




Het idee was om tuin en interieur op verschillende wijzen met elkaar te verbinden. Het interieur ligt verdiept in de grond en is aan 3 zijden met glas omringd waardoor je letterlijk tussen de bloemen en planten zit; het omgekeerde principe van een terrarium. Een uitstekend dakvlak aan de voorzijde vormt een beschutte buitenruimte die als carport en terras dienst doet. De oostzijde van de ruimte wordt gevormd door een ‘gevouwen’ houten wand waarin ‘blinde’ functies als berging en badkamer zijn opgenomen. De wand is aan de binnenzijde in verschillende groentinten gekleurd en wordt buiten het gebouw als begroeid hek over de lijn van de erf-afscheiding doorgezet.

De ruimtelijke constructie is met de grote glasvlakken en overstekken geïnspireerd door de casestudy houses in Los Angeles uit de jaren ’50 en in het bijzonder door het Kaufmann house van Richard Neutra (Palm Springs, 1946). In de materialisering van het tuinhuis zijn de details ‘over-gedimensioneerd’ om een robuust beeld te creëren dat past in de weidsheid van de polder.





Bron: Architectenweb.nl
Fotografie: Allard van der Hoek

GERELATEERDE DOSSIERS