Doorzoek volledige site
15 september 2011

Tuinontwerp verrijkt Amsterdams grachtenpand

Hoe tover je een oud, Amsterdams grachtenpand, bestaande uit zeven kantoren, om tot een luxe woonverblijf? De bekende interieurarchitect Bart van Wijk en Tuinregie gingen de uitdaging aan.
Hoe tover je een oud Amsterdams grachtenpand, bestaande uit zeven kantoren, om tot een luxe woonverblijf? De bekende interieurarchitect Bart van Wijk en Tuinregie gingen de uitdaging aan.





De bal ging snel aan het rollen: niet alleen werd Tuinregie al een tijdje gevolgd door Bart van Wijk, ook de opdrachtgevers van dit project bleken bekend te zijn met de tuinontwerpers. Familie uit Breda, wiens tuin een voorgaand project is van Tuinregie, raadde hen namelijk aan. Toen Bart van Wijk daarbij nog eens aangaf al langer te willen samenwerken met deze tuinarchitecten, was de zaak beklonken. Dit project was de juiste mogelijkheid om iets te doen in de Nederlandse hoofdstad.



De grachtenwoning is pure architectuur. Zo lijken de plafonds van het vijf verdiepingen tellende pand verdwenen te zijn door het lijnenspel en de sterke perspectieven. De kamers ogen als open structuren die naadloos in elkaar overvloeien. Het was dan ook snel duidelijk dat de tuin hier op moest aansluiten. Omdat Tuinregie al in een vroeg stadium mocht meedenken met de opdrachtgevers en Bart van Wijk kon er proactief gewerkt worden. Hierdoor werd het mogelijk om alle partijen tijdens de uitvoering te ontlasten.





De tuin had geen achteringang. Daardoor waren de ontwerpers genoodzaakt om alle onderdelen van de tuin, waaronder enkele volwassen knotwilgen en een waterbak, met een kraanwagen over het dak van de woning te tillen. Voor dit huzarenstukje diende de straat een dag afgesloten te worden. Zo’n werkwijze vraagt natuurlijk een degelijke voorbereiding en dus werd alles, tot op de millimeter nauwkeurig, op maat gemaakt en in de tuin geplaatst. De montage op locatie nam vervolgens ruim drie weken in beslag. De noeste arbeid resulteerde in een tuin die perfect aansluit op de rest van de woning.



    


Door de knotwilgen en de lisdodden in de strakke vijverbak langs de gestuukte muren ontstaat een contrast met de strakke architectuur en helemaal in de stijl van het oer-Hollands polderlandschap. In deze stadstuin zijn dan ook heel wat details verwerkt. Zo zijn de gestuukte wanden uitgevoerd met een lichtlijn in LED-verlichting en is de volder vervaardigd uit speciaal geselecteerde hardhouten balken met een onzichtbare bevestiging.


De opdrachtgevers bleken erg opgetogen met het resultaat. Dit had tot gevolg dat de ontwerpers ook de dakterrassen op de eerste en vijfde verdiepen mochten aanleggen. Op de eerste verdieping, waar de badkamer zich bevindt, plaatsten ze een haag om inkijk te vermijden.


GERELATEERDE DOSSIERS