Doorzoek volledige site
Dossier

Mobiliteit

Bouwmeester Wieërs in open brief: elektrisch rijden hefboom voor ruimtelijke transitie?

Bouwmeester Wieërs in open brief: elektrisch rijden hefboom voor ruimtelijke transitie?

25-11-2021 "De gewoonte om ons individueel met de wagen te verplaatsen over soms relatief korte afstanden heeft enorme gevolgen voor ons woonmilieu. Het merendeel van onze publieke ruimte is voorbehouden voor mechanisch verkeer. De transitie naar elektrisch rijden geeft ons een aanleiding om die ruimte opnieuw in te richten. Die kans zouden we met z’n allen moeten grijpen, en wel onmiddellijk… vóór we vaststellen dat het weer eens te laat is." Dat stelt Vlaams Bouwmeester Erik Wieërs in een open brief gericht aan de beleigdmakers, die je hieronder kan lezen. 

Eerste steen gelegd van Mobilis, de garage 2.0 van XDGA

Eerste steen gelegd van Mobilis, de garage 2.0 van XDGA

18-11-2021 Deze week vond de eerstesteenlegging van Mobilis, de garage 2.0 ontworpen door Xaveer De Geyter Architects in samenwerking met de studiebureaus Util, Boydens Engineering en Daidalos Peutz. Het was een volgende stap in de concrete uitvoering van een project dat een voorbeeld moet stellen op het gebied van circulariteit, multifunctioneel gebruik en duurzaamheid, en dat bovendien een drijvende kracht is achter de productieve dynamiek van het Brusselse Kanaalplan. 

Eerste ondergrondse parking Gedempte Zuiderdokken klaar voor gebruik (Abscis Architecten + MH1 architecten)

Eerste ondergrondse parking Gedempte Zuiderdokken klaar voor gebruik (Abscis Architecten + MH1 architecten)

10-05-2021 De Gedempte Zuiderdokken in Antwerpen beginnen stilaan hun nieuwe vorm aan te nemen. Eind vorig jaar werd alvast de eerste van twee parkings in gebruik genomen, met name parking Steendok, naar een ontwerp van Abscis Architecten en MH1 architecten. De opening van de parking vormde meteen het startschot voor de heraanleg van de publieke ruimte erboven, die de voorlopige naam Park Dok Zuid kreeg. Het ondergrondse parkeerlichaam is binnen de oude dokmuren gebouwd. Deze historische blikvanger wordt zichtbaar geïntegreerd op de ondergrondse bouwlaag -1. De architectuur en vormentaal van de bovengrondse elementen die deel uitmaken van de parking, verwijzen naar het industriële verleden van de plek als haven.

Is/wordt jouw bureau ook een Thuiswerkgever?

Is/wordt jouw bureau ook een Thuiswerkgever?

08-10-2020 Rebel, het Antwerps adviesbureau rond maatschappelijke impact, heeft zopas de Rebel Mobility Challenge voor België uitgereikt aan Rik Neven van Redactiebureau Palindroom - de drijvende kracht achter architectura.be - voor zijn idee om een manifest en een label te creëren voor Thuiswerkgevers, werkgevers die ook na de coronacrisis structureel thuiswerk integreren in hun bedrijfsvoering. Dankzij de digitalisering behoort thuiswerk allicht ook meer en meer tot de mogelijkheden voor architecten. Wil jouw bureau ook het label van Thuiswerkgever dragen? Hou onze website dan zeker in het oog want binnenkort lanceren we een platform waar werkgevers het manifest kunnen lezen en ondertekenen.

Changing Mobility? Let’s do it for good!

Changing Mobility? Let’s do it for good!

24-06-2020 Volstrekt onverwacht hebben we de afgelopen maanden een kijkje kunnen nemen in een andere wereld. Terwijl we bijna allemaal gedwongen thuis zaten – alleen of samen, misschien wel bang, ziek, ruziemakend of verveeld – bloeide er iets op: een schonere, stillere wereld onder een kristalheldere lucht. Zonder gejakker, kilometerslange files of monotoon vliegtuiggebulder. Het bewoog Rebel tot de lancering van de campagne ‘Let’s do it for good’, die mensen wil stimuleren om ‘goede gewoontes’ van de lockdownperiode te blijven behouden, in het bijzonder aangaande mobiliteit.

Uitbreiding parking 't Zand in Brugge maximaal geïntegreerd in vernieuwd Albertpark

Uitbreiding parking 't Zand in Brugge maximaal geïntegreerd in vernieuwd Albertpark

20-08-2019 Parking ’t Zand in Brugge wordt tegen 2022 uitgebreid met ca. 650 parkeerplaatsen. De bouw van de nieuwe parking vormt de aanleiding tot een waardevolle heraanleg van het Albertpark, die de relatie met de woonwijk en de Kapucijnenrei versterkt. Met de nieuwe uitbreiding zal ’t Zand de grootste en vooral ‘cleanste’ parking van België worden. De binnenlucht zal met speciale machines die fijn stof opzuigen, gezuiverd worden. “Zo zal de lucht in de parking zelfs zuiverder zijn dan de lucht erboven”, aldus Salvatore Bono van BOVAAarchitects, het bureau dat het ontwerp voor de parking tekende samen met de Nederlandse landschapsarchitecten van West 8. De betrokken studiebureaus zijn boydens engineering (technische uitrusting), Jan Hoste bvba (stabiliteit), Studiebureau Verhaeghe (wegenis), Dirk Bertein (boomexpert), Arcadis (milieu en mobiliteit), VEKMO (veiligheidscoördinatie) en Bureau Bouwtechniek (bouwkundig adviseur). 

Bouwmeester Van Broeck: “Koppel Mobiscore aan fiscaliteit”

Bouwmeester Van Broeck: “Koppel Mobiscore aan fiscaliteit”

20-06-2019 Voor elke woning in Vlaanderen kan sinds deze week de Mobiscore berekend worden. De Mobiscore geeft aan hoe goed voorzieningen voor openbaar vervoer, onderwijs, winkels en diensten, ontspanning, sport en cultuur, gezondheid en zorg, te voet of met de fiets bereikbaar zijn. De lancering zorgde meteen voor heel wat commotie, met zowel voor- als tegenstanders. Vlaams Bouwmeester Leo Van Broeck pleit er in De Morgen voor om de Mobiscore te gebruiken om wie mobiliteitsvriendelijk gaat wonen fiscaal te belonen, en slecht gelegen locaties te ontraden. Een steekproef bij enkele collega's van architectura.be leert toch dat enige voorzichtigheid hier geboden is. 

88 resultaten gevonden