Doorzoek volledige site
Dossier

Mobiliteit

Is/wordt jouw bureau ook een Thuiswerkgever?

Is/wordt jouw bureau ook een Thuiswerkgever?

08-10-2020 Rebel, het Antwerps adviesbureau rond maatschappelijke impact, heeft zopas de Rebel Mobility Challenge voor België uitgereikt aan Rik Neven van Redactiebureau Palindroom - de drijvende kracht achter architectura.be - voor zijn idee om een manifest en een label te creëren voor Thuiswerkgevers, werkgevers die ook na de coronacrisis structureel thuiswerk integreren in hun bedrijfsvoering. Dankzij de digitalisering behoort thuiswerk allicht ook meer en meer tot de mogelijkheden voor architecten. Wil jouw bureau ook het label van Thuiswerkgever dragen? Hou onze website dan zeker in het oog want binnenkort lanceren we een platform waar werkgevers het manifest kunnen lezen en ondertekenen.

Changing Mobility? Let’s do it for good!

Changing Mobility? Let’s do it for good!

24-06-2020 Volstrekt onverwacht hebben we de afgelopen maanden een kijkje kunnen nemen in een andere wereld. Terwijl we bijna allemaal gedwongen thuis zaten – alleen of samen, misschien wel bang, ziek, ruziemakend of verveeld – bloeide er iets op: een schonere, stillere wereld onder een kristalheldere lucht. Zonder gejakker, kilometerslange files of monotoon vliegtuiggebulder. Het bewoog Rebel tot de lancering van de campagne ‘Let’s do it for good’, die mensen wil stimuleren om ‘goede gewoontes’ van de lockdownperiode te blijven behouden, in het bijzonder aangaande mobiliteit.

Uitbreiding parking 't Zand in Brugge maximaal geïntegreerd in vernieuwd Albertpark

Uitbreiding parking 't Zand in Brugge maximaal geïntegreerd in vernieuwd Albertpark

20-08-2019 Parking ’t Zand in Brugge wordt tegen 2022 uitgebreid met ca. 650 parkeerplaatsen. De bouw van de nieuwe parking vormt de aanleiding tot een waardevolle heraanleg van het Albertpark, die de relatie met de woonwijk en de Kapucijnenrei versterkt. Met de nieuwe uitbreiding zal ’t Zand de grootste en vooral ‘cleanste’ parking van België worden. De binnenlucht zal met speciale machines die fijn stof opzuigen, gezuiverd worden. “Zo zal de lucht in de parking zelfs zuiverder zijn dan de lucht erboven”, aldus Salvatore Bono van BOVAAarchitects, het bureau dat het ontwerp voor de parking tekende samen met de Nederlandse landschapsarchitecten van West 8. De betrokken studiebureaus zijn boydens engineering (technische uitrusting), Jan Hoste bvba (stabiliteit), Studiebureau Verhaeghe (wegenis), Dirk Bertein (boomexpert), Arcadis (milieu en mobiliteit), VEKMO (veiligheidscoördinatie) en Bureau Bouwtechniek (bouwkundig adviseur). 

Bouwmeester Van Broeck: “Koppel Mobiscore aan fiscaliteit”

Bouwmeester Van Broeck: “Koppel Mobiscore aan fiscaliteit”

20-06-2019 Voor elke woning in Vlaanderen kan sinds deze week de Mobiscore berekend worden. De Mobiscore geeft aan hoe goed voorzieningen voor openbaar vervoer, onderwijs, winkels en diensten, ontspanning, sport en cultuur, gezondheid en zorg, te voet of met de fiets bereikbaar zijn. De lancering zorgde meteen voor heel wat commotie, met zowel voor- als tegenstanders. Vlaams Bouwmeester Leo Van Broeck pleit er in De Morgen voor om de Mobiscore te gebruiken om wie mobiliteitsvriendelijk gaat wonen fiscaal te belonen, en slecht gelegen locaties te ontraden. Een steekproef bij enkele collega's van architectura.be leert toch dat enige voorzichtigheid hier geboden is. 

Filter Café Filtré en Architecture Workroom Brussels hebben plan klaar voor groene kanaalzone op kindermaat

Filter Café Filtré en Architecture Workroom Brussels hebben plan klaar voor groene kanaalzone op kindermaat

03-05-2019 Filter Café Filtré, het burgerinitiatief dat vorig jaar het levenslicht zag met ouders die aan de schoolpoort streden voor een betere luchtkwaliteit, heeft vandaag een plan voor de Brusselse kanaalzone overgemaakt aan enkele Brusselse politici en bouwmeester Kristiaan Borret tijdens een protestactie. Het plan werd opgemaakt in samenwerking met Architecture Workroom Brussels en tal van architect-activisten. Het omvat zeven realistische droombeelden voor de kanaalzone Sainctelette-Ninoofsepoort. Zondag 5 mei staat tevens een grote actie gepland. 'Bij deze een warme oproep aan alle architecten om deel te nemen', aldus architecte en initiatiefneemster Annekatrien Verdickt. 

D’Ieteren vertrouwt ontwerp garage 2.0 toe aan XDGA

D’Ieteren vertrouwt ontwerp garage 2.0 toe aan XDGA

10-04-2019 Xaveer De Geyter Architects heeft de ontwerpwedstrijd gewonnen voor het Mobilis-project van D’Ieteren Immo, in samenwerking met de studiebureaus Util, Boydens Engineering en Daidalos Peutz. In de Brusselse kanaalzone, meer bepaald op de hoek van de Boulevard Industriel en Boulevard Paepsem, investeert D’Ieteren Immo in een multifinctioneel complex dat tegemoetkomt aan de noden van de mobiliteit van vandaag en morgen. XDGA werd gekozen na een ontwerpoproep gesteund door de Brusselse bouwmeester.

Symposium rond nieuw boek Filip Canfyn over ruimte, energie en mobiliteit

Symposium rond nieuw boek Filip Canfyn over ruimte, energie en mobiliteit

12-03-2019 Filip Canfyn, de huiscolumnist van architectura.be, heeft een nieuw boek uit, getiteld ‘Waarom ruimte, energie en mobiliteit problemen zullen blijven. Verkavelingsland, vermiddenklassing, populiberalisme’. Naar aanleiding van de publicatie organiseert uitgever Gompel&Svacina een middagsymposium rond deze problematiek op woensdag 24 april in De Stroming in Antwerpen. Filip Canfyn zal er zijn visie toelichten en Vlaams Bouwmeester Leo Van Broeck maakt de link met het actuele klimaatdebat en de zogenaamde groene hesjes.  

BIKE-UP: een fietsbergingssysteem in de hoogte om meer mensen op de fiets te krijgen

BIKE-UP: een fietsbergingssysteem in de hoogte om meer mensen op de fiets te krijgen

21-12-2018 Mobiliteit speelt vanzelfsprekend een belangrijke rol in de omslag naar een gezonder leefklimaat. Koning Auto moet plaatsmaken voor de fiets en andere alternatieve vervoersmodi. Fietsen wordt pas een echte gewoonte als je voldoende fietsen hebt voor het hele gezin en daar blijkt plaatsgebrek een obstakel. Vooral inwoners van de steden beschikken vaak niet over voldoende ruimte om hun fiets comfortabel en veilig op te bergen. SDROOM ontwikkelde daarom BIKE-UP, een duurzaam fietsbergingssysteem met als doel fietsen veilig en beschut, via een doordacht liftsysteem, te bergen in de hoogte.

82 resultaten gevonden