Doorzoek volledige site
22 augustus 2017 | FILIP VAN DER ELST

Ontwerpteams overkapping Antwerpse ring luisteren naar de burgers

© overdering

Zes ontwerpteams, bestaande uit onder meer architecten, stedenbouwkundigen en experts inzake mobiliteit, milieu en innovatie, trekken in september de Antwerpse wijken in. Zij zullen bij de bewoners polsen naar hun visie op de overkapping van de Ring.

Vijf van de zes teams hebben deelgenomen aan de internationale wedstrijd voor de overkapping, die intendant Alexander d’Hooghe heeft uitgeschreven. De vijf zijn door een jury als beste teams gekozen.

 

Ringdagen

Op initiatief van D’Hooghe zelf komen er nu zes Ringdagen, waarbij de teams hun oor te luister gaan leggen in de buurt. Het team van D’Hooghe zelf is het zesde team.

De teams hebben elk een segment van de ring toegewezen gekregen. Daarvoor mogen ze een ontwerp uitwerken. Maar eerst zullen ze dus in de wijken ideeën verzamelen, over hoe de overkapping er zou kunnen uitzien. Elke dag is een andere wijk aan de beurt, met onder meer workshops.

 

Startschot

De Ringdagen zijn slechts het startschot van het ontwerpproces. Na acht maanden moeten de teams hun visie voorstellen aan een beoordelingscommissie. Daarna zal de intendant een rapport opstellen. Op basis daarvan beslist de Vlaamse overheid welk segment als eerste overkapt wordt.

D’Hooghe haalde de mosterd in New York, waar na de doortocht van orkaan Sandy op een gelijkaardige wijze tewerk is gegaan.

De zes teams:

  • Zone Noord (Eilandje, Luchtbal): toegewezen aan het team dat onder meer uit het Belgische architectenbureau BUUR bestaat.
  • Zone West (Linkeroever, Zwijndrecht): hier is onder meer het Deense bureau Cobe en Omgeving bij betrokken
  • Zone Zuid-oost (Berchem, Zurenborg): in dit ontwerpteam zit het bekende Italiaanse bureau Studio Paola Viggano
  • Zone Oost (Borgerhout, Rivierenhof): toegewezen aan onder meer het internationale bureau 51N4E, dat het cultuurcentrum C-Mine in Genk ontwierp.
  • Zone Zuid (Kiel, Middelheim): het Franse architectenbureau Agence Ter is hierbij betrokken, dat van Barcelona tot Shanghai stadsparken heeft ontworpen
  • Zone Noord-Oost (Lobroekdok, Sportpaleis): het team van Intendant D’Hooghe, Org², neemt dit gebied voor zijn rekening, samen met Common Ground, Arup en Deltares.

De Ringdagen lopen van 6 tot 13 september. Inschrijven voor activiteiten kan via de website.

GERELATEERDE DOSSIERS