Doorzoek volledige site
21 mei 2013 | KEVIN MOENS

Leopold Village geeft Europese wijk een esthetische toets

Esthetiek in een grijze kantooromgeving: het kan. Leopold Village is een stedenbouwkundig project in het hart van de Europese wijk, dat naast 105 woningen ook een aantal handelszaken en een hotel met 150 kamers omvat. Het complex maakt gebruik van zowel de structurele als de esthetische en duurzame eigenschappen van beton.
Esthetiek in een grijze kantooromgeving: het kan. Leopold Village is een stedenbouwkundig project in het hart van de Europese wijk, dat naast 105 woningen ook een aantal handelszaken en een hotel met 150 kamers omvat. Het complex maakt gebruik van zowel de structurele als de esthetische en duurzame eigenschappen van beton.


Foto: Georges De Kinder ©



Veelvormige open constructie

In 2004 won het architectenbureau Pierre Blondel de aanbesteding, uitgeschreven door de eigenaar van het terrein, een particulier die het eerder had gekocht van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Waar nu Leopold Village verrijst, lag toen een braakliggend perceel, omgeven door massieve kantoorgebouwen. Het was niet alleen de bedoeling om meerdere functies bijeen te brengen op een zeer dicht bebouwde ruimte in de stad (V/T-index van 6,5), het project moest ook worden ingepast in een uiterst ingewikkelde stadssite. Het resultaat is een veelvormige en open constructie.

    

Foto's: Georges De Kinder ©



Betonnen pijlers

Onder Leopold Village loopt de Belliardtunnel. Graafwerkzaamheden met het oog op de gebruikelijke funderingen waren dus uitgesloten. Dankzij beton konden de architecten dit eerder zeldzame probleem oplossen en het nieuwe gebouw op de pijlers van de tunnel zelf laten rusten. De architecten besloten om de nieuwe pijlers zichtbaar te laten. Uit de bodem verrijzen dus grote Y’s in ruw beton: die torsen het volle gewicht van dit indrukwekkende gebouw van 22.000 m².


Foto: Georges De Kinder ©



Hangende promenade

Het hele huizenblok wordt doorkruist door een open, voor iedereen toegankelijke doorgang. Een hangende promenade, die dwars door het gebouw loopt, fungeert als een wervelkolom tussen de hoger gelegen wijk (met verderop het Schumanplein) en de lager gelegen wijk, die uitgeeft op het plein en het Leopoldpark.

    

Foto's: Georges De Kinder ©



Verschillende niveaus

Via een maaswerk van buitenterrassen en verschillende niveaus binnenin speelt het hele gebouw met hoogteverschillen Dankzij deze natuurlijke hiërarchie kon men zonder bruuskeren een onderscheid maken tussen de verschillende ruimtes: op de hoger gelegen verdiepingen woningen (gaande van een eenvoudige flat tot een penthouse met uitzicht) en op de lager gelegen verdiepingen handelszaken, waaronder een fitnesszaal, een wijnbar en restaurants.

    

Foto: Georges De Kinder ©


Bron: infobeton.be

GERELATEERDE DOSSIERS