Doorzoek volledige site
15 september 2014

Opinie (Bart Verheyen - Stramien): Mobiliteit, een uitdaging voor ontwerp én ontwerpers

Bart Verheyen
"Bedrijfswagens vind je bij ons niet. Voor elke medewerker is er wel een Cambio-abonnement beschikbaar." Illustratie | www.genk.be
Het team van Stramien.

Slimme oplossingen voor ontsluiting en verkeer, keuze voor inbreiding in plaats van uitbreiding, inzetten op  gedeelde mobiliteit en openbaar vervoer: keuzes waarin ontwerpers volgens architect Bart Verheyen van Stramien een vootrekkersrol moeten spelen. In onderstaand opiniestuk doet Verheyen uit de doeken hoe en waarom ze bij Stramien duurzame mobiliteit hoog in het vaandel dragen. 

"Het ontwerpteam van STRAMIEN werkt geregeld aan masterplannen, stedenbouwkundige studies, inbreidingsgebieden, woonontwikkelingen en dergelijke meer.  Stuk voor stuk boeiende ontwerpvraagstukken die een antwoord moeten bieden op actuele behoeften en tegelijk rekening moeten houden met een  toekomstgerichte visie op onze samenleving.

Meer en meer komt het thema mobiliteit als een belangrijk onderdeel aan bod in deze projecten. Mobiliteit en bereikbaarheid zijn terechte vraagstukken die minstens op het niveau van het projectgebied moeten worden geïntegreerd in het ontwerp. Het is echter ook ver daarbuiten een aspect dat de organisatie en consumptie van onze openbare ruimte en onze tijd in sterke mate bepaalt.

Slimme oplossingen voor ontsluiting en verkeer, keuze voor inbreiding in plaats van uitbreiding, inzetten op  gedeelde mobiliteit en openbaar vervoer …. Al deze aspecten zorgen voor een andere aanpak en impact van mobiliteit op onze overbelaste wegen.

Het is de taak van ontwerpers om hierin een voortrekkersrol te spelen. Eerder dan bestaande modellen te implementeren, moeten wij werken aan nieuwe modellen, ideeën en manieren om de mobiliteit te herdenken.

Als ontwerpbureau zijn we bewust bezig met  deze visie in de projecten die we aanpakken. Maar ook in onze dagelijkse aanpak van het werk en de organisatie van ons kantoor passen we dezelfde  visie toe door actief in te zetten op slimme mobiliteit.

Ons kantoor is bewust gevestigd in de stad, op loopafstand van tram en bus.  Van de 35 medewerkers, komt 80% dagelijks met de fiets naar kantoor. De meeste medewerkers kiezen bewust voor een woonplaats dicht bij het werk. Terecht.  Stramien heeft ook enkele bedrijfsfietsen beschikbaar voor korte verplaatsingen overdag. Deze worden vaak gebruikt door de medewerkers die zich met het openbaar vervoer verplaatsen. Een bedrijfsabonnement op Blue Bike vult ons aanbod nog aan.

Bedrijfswagens vind je bij ons niet. Voor elke medewerker is er wel een Cambio-abonnement beschikbaar zodat hij/zij noodzakelijke verplaatsingen met de wagen kan maken op een doordachte manier via autodelen. In 2013 reden we met z’n allen samen 6400 Cambio-kilometers.

Verplaatsingen van veraf gebeuren met de trein. Stramien vergoedt het abonnement voor alle medewerkers die voor hun woon-werkverkeer het openbaar vervoer gebruiken. Ook bij verplaatsingen in functie van het werk zorgen we voor de nodige tussenkomst.

Het actieterrein van onze projecten ligt verspreid over heel Vlaanderen. Dit wil zeggen dat een verstandige aanpak van onze eigen mobiliteit een grote impact heeft op ons werk. Het is dan ook niet meer dan logisch dat we als ontwerpers zelf het voorbeeld geven voor die ideeën waarvan we anderen willen overtuigen.

Stramien wil op al deze terreinen  het verschil maken en zijn bijdrage leveren.  Als ontwerpers, als gebruikers en als ervaringsdeskundigen."