Doorzoek volledige site
19 mei 2013 | JANNE VANNESTE

Symposium Maquettes door CVAa en STAM Gent

Het CVAa en STAM Gent organiseren een studiedag rond maquettes op 11 juni 2013 naar aanleiding van de VAi-maquettetentoonstelling van de Japanse architect Junya Ishigami in deSingel. Aanwezigen worden getrakteerd op Oliver Elser als keynote speaker en lezingen. De studiedag wordt afgesloten met de lancering van de nieuwe website van het Centrum Vlaamse Architectuurarchieven.
Het CVAa en STAM Gent organiseren een studiedag rond maquettes op 11 juni 2013 naar aanleiding van de VAi-maquettetentoonstelling van de Japanse architect Junya Ishigami in deSingel. Aanwezigen worden getrakteerd op Oliver Elser als keynote speaker en lezingen over maquettes vanuit het standpunt van architecten en curatoren, archiefinstellingen gespecialiseerd in architectuur en instellingen met andere erfgoedspecialisaties. De studiedag wordt afgesloten met de lancering van de nieuwe website van het Centrum Vlaamse Architectuurarchieven.

Oliver Elser is de keynote speaker van de studiedag. Oliver Elser was de curator van de tentoonstelling ‘DAS ARCHITEKTURMODELL –Werkzeug, Fetisch, kleine Utopie' in het Deutsches Architekturmuseum Frankurt. In drie sessies belichten telkens twee sprekers hun ervaring met en visie op maquettes. 

Lezing architecten en curatoren

Jan De Vylder van Architecten De Vylder Vinck Taillieu deelt zijn ervaring met maquettebeheer in een architectuurbureau en het architectuuronderwijs. Katrien Vandermarliere van het Vlaams Architectuurinstituut spreekt vanuit het perspectief van de architectuurtentoonstellingscurator. Marc Dubois van LUCA arts aan de KU Leuven treedt op als moderator van deze eerste sessie.

Lezing archiefinstellingen gespecialiseerd in architectuur

In een tweede sessie komen sprekers aan bod van archiefinstellingen gespecialiseerd in architectuur. Ellen Smit van het Open Maquettedepot van het Nederlands Architectuurinstituut en Stefaan Grieten van het Architectuurarchief van de Provincie Antwerpen nemen het woord. Beiden beheren ze een interessante collectie historische maquettes. Dirk De Meyer van UGent modereert deze sessie.

Lezing instellingen met andere erfgoedspecialisaties

In een derde sessie staan twee casussen in de kijker van maquettes in collecties zonder architectuurspecialisatie. Wout De Vuyst en Lars De Jaegher zullen het hebben over de uiteenlopende maquettes in de collectie van het STAM. Eva Van Regenmortel richt de aandacht op The Maarten Van Severen Foundation. Maarten Van Severen Foundation in het SA Gent beheert onder andere prototypes van meubels van Maarten Van Severen en restaureerde deze recent in samenwerking met de AP Hogeschool. Jurgen Vanhoutte, depotconsulent van de provincie Vlaams-Brabant, is de moderator van deze laatste sessie.


 De studiedag eindigt met de voorstelling van de nieuwe website van het Centrum Vlaamse Architectuurarchieven. Het CVAa viert dit jaar dan ook zijn tiende verjaardag.

Deelname aan de studiedag kost 20 €. Lunch is in de prijs inbegrepen.
Inschrijven kan op de website van VAi.