Doorzoek volledige site
13 november 2014 | JEROEN SCHREURS

Maquettes: Verbeelding op schaal

Figuratieve kaart, Groentenmarkt Gent
Maquettes. Verbeelding op schaal.
Universiteitsbibliotheek KU Leuven

Op 13 november 2014 verschijnt het boek Maquettes. Verbeelding op schaal, een coproductie van het Centrum Vlaamse Architectuurarchieven en het STAM Gent. Die dag opent ook de tentoonstelling met dezelfde titel in het STAM Gent.

Maquettes zijn geliefde stukken in architectuurarchieven. Ze zijn visueel aantrekkelijk, spreken zowel professionals als het brede publiek aan en zijn onmisbare stukken in architectuurtentoonstellingen. In Maquettes. Verbeelding op schaal onderzoeken vijf auteurs de context waarbinnen maquettes functioneren, hun communicatieve kracht en de aantrekking van het verkleinen.

De geïllustreerde teksten van Sofie De Caigny, Annelies Nevejans, Marc Dubois, Oliver Elser, Pieter Uyttenhove en Christoph Grafe geven een beeld van de vele intrigerende maquettes in Belgische en buitenlandse collecties, waaronder het Brugse Gruuthusemuseum, het Gentse Rijksarchief, de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis, de Universiteitsbibliotheek KU Leuven, de Boekentoren, het Rijksmuseum Amsterdam, het Deutsches Architekturmuseum in Frankfurt, het Parijse Musée des Plans-Reliefs ... 

De publicatie verschijnt naar aanleiding van de tentoonstelling Maquettes. Verbeelding op schaal, die van 14 november 2014 tot 26 april 2015 loopt in het STAM Gent. Het boek maakt deel uit van de werking van het CVAa rond maquettes in Vlaanderen, gestart met een studiedag in juni 2013. Over de studiedag en het project maquettes vindt u meer informatie op www.cvaa.be.  

Maquettes. Verbeelding op schaal is de tweede uitgave in de rode reeks van het Vlaams Architectuurinstituut, waarin eerder het boek Bewegende lanschappen. Over stedenbouw en film verscheen in 2013.