Doorzoek volledige site
08 juli 2015 | WOUTER VAN DEN BOSSCHE

Becker speelt in op stijgende vraag naar automatisering

Becker biedt totaaloplossingen aan voor de automatisering van zonweringen, rolluiken en andere toepassingen. Illustratie | Becker
Gebruikers sturen de centrale bediening aan via grote pictogrammen op een aanraakscherm. Illustratie | Becker
De geautomatiseerde toepassingen kunnen ook vanop afstand worden bediend via een smartphone of tablet. Illustratie | Becker
Een recente studie toonde aan dat automatisatie zorgt voor een lagere energiefactuur en een groter veiligheidsgevoel. Illustratie | Becker

Architecten, systeemintegratoren en vaklui zullen het ongetwijfeld al gemerkt hebben: klanten informeren zich steeds meer over het automatiseren van rolluiken, zonweringen en andere toepassingen. De Duitse automatiseringsspecialist Becker speelt handig in op deze ontwikkeling met zijn toepassingen voor bewegingsherkenning en centrale huisautomatisering.

Een recente studie van het VDE, het Duitse vakverbond voor de elektronica- en informatica-industrie, heeft onlangs aangetoond dat de vraag naar automatisering sterk is gestegen. Enerzijds hebben zogenaamde slimme toepassingen namelijk een positieve invloed op de energiefactuur, anderzijds dragen ze ook bij tot het veiligheidsgevoel van bewoners.

 

Nood aan gebruiksvriendelijkheid

Hoewel automatisatie dus duidelijk heel wat voordelen met zich meebrengt, laat het gebruikersgemak van veel toepassingen al te vaak de wensen over. Zo geeft de vernoemde studie aan dat slechts de helft van de respondenten een duidelijk begrip heeft van de werking en bediening van huisautomatisering. Als antwoord hierop ontwikkelde Becker CentralControl, een systeem dat eenvoudig te bedienen valt over een beveiligde internetverbinding naar een smartphone of tablet.

 

CentralControl: centraalbediening vanop afstand

Het CentralControl-systeem is gebaseerd op het directionele draadloze systeem B-Tronic en laat toe om vanop afstand de verschillende toepassingen aan te sturen en hun status te controleren. Daarnaast kunnen gebruikers hun apparaten uiteraard ook bedienen zonder smartphone of tablet. Daarvoor dienen het aanraakscherm van de hoofdinterface en de handzender voor het aansturen van de individuele aandrijvingen en ontvangers. Led-lichtjes geven de gebruikers aan of hun bevel goed werd uitgevoerd.

 

Onderzoek naar bewegingsherkenning

Becker houdt zich niet alleen bezig met afstandsbediening, maar reserveert ook een groot deel van zijn R&D-budget voor bewegingsherkenning. Momenteel bestudeert het bedrijf de mogelijkheden die aansturingen via eenvoudige hand- en hoofdbewegingen kunnen bieden. Het herkennen van deze gebaren gebeurt via complexe parameters die de informatici met ingewikkelde algoritmen in het systeem moeten ingeven.

 

Wonen zonder drempels

Hoewel deze technologie zeker ook de verhoging van het dagelijkse comfort tot doel heeft, zien ze bij Becker vooral een toekomst in wat ze Wonen Zonder Drempels noemen. Via dit project wil het bedrijf mindervaliden en mensen met ouderdomsbeperkingen meer individuele zelfstandigheid geven. Volgens Becker is dat dan ook hun bedrijfsfilosofie: via innovatieve producten het leven ‘samen eenvoudiger’ maken.

GERELATEERDE DOSSIERS