Doorzoek volledige site
09 november 2016

RENSON Healthy School Concept focust op een gezond en comfortabel binnenklimaat

Illustratie | Renson
Illustratie | Renson
Illustratie | Renson
Illustratie | Renson
Illustratie | Renson
Illustratie | Renson
Illustratie | Renson
Illustratie | Renson
Illustratie | Renson

Een slecht binnenklimaat in scholen leidt tot verschillende klachten: Droge ogen en kelen, hoofdpijn, sufheid. En die komen de leerprestaties absoluut niet ten goede. Zeker als je weet dat kinderen tijdens een schooljaar 1/3de van hun tijd op school doorbrengen. Toch kunnen volgens het Renson Healthy School Concept enkele eenvoudige maatregelen al heel wat problemen voorkomen: lokalen aangepast aan het aantal leerlingen, een adequate en correcte verlichting, een goede isolatie én … aandacht voor een gezond binnenklimaat.

Bij renovatie of nieuwbouw ligt de nadruk tegenwoordig heel erg op doorgedreven isolatie en luchtdicht bouwen. Dat is een goede zaak, maar brengt wel met zich mee dat er zeker ook speciale aandacht moet zijn voor de kwaliteit van de binnenlucht en de temperatuur in klaslokalen. Vochtigheid, CO2 en andere schadelijke stoffen mogen in klaslokalen namelijk geen vrij spel krijgen en dus is het uiterst belangrijk om continu en correct te ventileren. Ook de temperatuur speelt een belangrijke rol. Op warme dagen kan het vaak broeierig heet worden in klaslokalen, wat de leeromstandigheden ook niet bevordert. Ventilatieve koeling en controle over het binnenvallend zonlicht overdag moet die oververhitting tegengaan.

Continue en gecontroleerde basisventilatie, natuurlijke intensieve koeling en buitenzonwering: de 3 oplossingen voor een gezond en comfortabel binnenklimaat in scholen bundelt Renson als totaaloplossing in het Healthy School Concept.

 

Continue en gecontroleerde basisventilatie

Basisventilatie garandeert een goede luchtkwaliteit. Zelfregelende ventilatieroosters zorgen voor de toevoer van verse lucht, terwijl afvoermonden in combinatie met een CO²-gestuurde klep (Renson Healthconnector) de afvoer van de vervuilde lucht regelen. Er wordt nooit meer geventileerd dan strikt noodzakelijk en dus wordt er geen energie verspild. Bovendien vraagt het systeem slechts een minimum aan onderhoud.      

 

Ventilatieve koeling

Het aantal warme dagen per jaar stijgt en dus jagen de kosten voor koeling het energieverbruik steeds verder de hoogte in. Nochtans kan het ook helemaal gratis: met speciale raamroosters die ’s nachts grote hoeveelheden koelere lucht binnen laten. 5 luchtwissels per uur kunnen de binnentemperatuur in de zomer zo tot maar liefst 5 graden laten dalen: natuurlijk en gratis.

 

Buitenzonwering temperatuur onder controle

Windvaste Fixscreen doekzonwering, aluminium luifels boven of voor de ramen of Loggia-schuifpanelen houden de zon tegen nog voor die het glas raakt. Zo wordt vermeden dat de temperatuur ongecontroleerd hoog oploopt in klaslokalen, terwijl daglicht toch blijft binnenvallen en het zicht naar buiten behouden blijft.