Doorzoek volledige site
14 december 2010 | DAAN WAUTERS

Helioscreen en Siemens combineren zonlicht en zonnewarmte

Helioscreen Projects (een divisie van Hunter Douglas Belgium) en Siemens Building Technologies slaan de handen in elkaar en integreren intelligente sturing van zonlicht en zonnewarmte in een gebouwbeheersysteem (GBS). Volgens de twee bedrijven kan de gebruiker hierdoor aanzienlijk energie besparen en het binnenklimaat verbeteren. Bovendien biedt het systeem ook enkele architecturale voordelen.

Helioscreen Projects (een divisie van Hunter Douglas Belgium) en Siemens Building Technologies slaan de handen in elkaar en integreren intelligente sturing van zonlicht en zonnewarmte in een gebouwbeheersysteem (GBS). Volgens de twee bedrijven kan de gebruiker hierdoor aanzienlijk energie besparen en het binnenklimaat verbeteren. Bovendien biedt het systeem ook enkele architecturale voordelen.

Samenspel tussen binnenklimaat en licht

Het GBS zorgt voor een constant evenwicht tussen zonwering en andere gebouwgebonden systemen, zoals verwarming, ventilatie, verlichting en airconditioning. Het systeem houdt immers de actuele temperatuur in de gaten, registreert welke ruimtes in gebruik zijn en berekent bovendien hoe snel een ruimte opwarmt en afkoelt. Op die manier is er volgens de producent een optimaal samenspel tussen het binnenklimaat en het licht mogelijk.

    
                                                        
Het GBS combineert goede lichtinval met aangename binnenwarmte


Energetische, financiële en architecturale voordelen

Volgens Helioscreen Projects en Siemens Building Technologies levert dit systeem enkele belangrijke voordelen op. Eerst en vooral voldoet het aan Europese normen voor een energiezuinig gebouw, waardoor een besparing tot 30% kan behaald worden.
Daarnaast verhoogt volgens hen een beter binnenklimaat de productiviteit. Hierdoor kunnen bedrijven er op termijn ook financieel voordeel aan hebben.
Een laatste voordeel aan deze oplossing is de optimale ontwerpvrijheid. Architecten zijn immers niet langer gebonden aan factoren als overmatig energieverbruik en ze kunnen dus vrij gebruik maken van glas en daglicht. Daarnaast bezit het systeem een flexibiliteit betreffende veranderingen in de indeling of het gebruik van een gebouw. Ten slotte maakt het volgens de producent een efficiënt beheer en onderhoud van zonwering en andere gebouwgebonden technieken mogelijk.