Doorzoek volledige site
22 februari 2017 | MICHEL VAN DEN BOSCH

Binnenzonwering: een compromis tussen licht- en warmtewering

Zonwering houdt in de eerste plaats de warmte buiten, maar ook het visuele comfort wordt door zonwering positief beïnvloedt. Invallend zonlicht kan op zonnige dagen tot 100.000 lux oplopen, bij bewolking kan dat zakken tot zo’n 5.000 à 15.000 lux. Om een activiteit te kunnen uitvoeren is 500 lux echter voldoende. Maar, hoever mag je gaan in het terugdringen van de luxwaarde in functie van het buitenhouden van de warmte?

Als we al het licht tegenhouden, houden we wellicht ook zo goed als alle warmte tegen. Daglicht is echter van groot belang voor onze gezondheid. Natuurlijk licht beïnvloedt het dag/nacht-ritme en alle daarmee samenhangende processen in ons lichaam. Denk daarbij aan de aanmaak van hormonen en stoffen die ons wakker houden, of net doen slapen. Het beïnvloedt ons eetpatroon en onze lichaamstemperatuur.

Te weinig daglicht, of op de verkeerde momenten toegediend, kan dit proces flink in de war sturen. Dat leidt uiteindelijk tot gezondheidsklachten, slaapproblemen, stress, concentratiestoornissen, enzovoort. Een teveel aan daglicht kan dan weer storend zijn, bijvoorbeeld tijdens het werken met een computer of projectieschermen.

 

Kleur en openheid

Zonwering wordt daarom vaak gebruikt als lichtwering. Daarvoor kijkt men naar de Tv-waarden. Deze waarde geeft de visuele lichttransmissie van zonweringsdoeken weer. Die ligt best onder de 5 procent. Het zijn ook de donkerste kleuren van doeken die voor de beste lichtwering zorgen, net als doeken met een lage openness-factor.

 

Warmte tegenhouden, licht binnenlaten

Het spreekt voor zich dat met de donkerste stoffen bij binnenzonwering de warmte niet wordt tegengehouden. Bij buitenzonwering heeft de kleur van de stof weinig belang wanneer het gaat om het buiten houden van de warmte. Dit omdat de door het doek geabsorbeerde warmte buiten opnieuw wordt afgegeven.

Bij binnenzonwering moet men in veel gevallen een compromis sluiten tussen lichtwering en warmtewering. Toch zijn er doeken op de markt die het beste van de twee werelden trachten te combineren. Die hebben dan een uitgesproken witte of gemetaliseerde achterzijde die het zonlicht reflecteert, en een donkere voorkant die voor een optimale lichtfiltering zorgt.