Doorzoek volledige site
04 februari 2010

Europees Parlement vermindert CO2- uitstoot met Luxasolar glasfolie

Het enorme koepelglasgebouw van het Europees Parlement is sinds kort volledig bekleed met de zonwerende en energiebesparende Luxasolar glasfolie. De ontwikkeling gebeurde door het Belgische bedrijf Luxafoil NV. Dankzij de glasfolie zal de koolstofvoetafdruk van het Europees Parlement tot 30% te verminderen.

Het enorme koepelglasgebouw van het Europees Parlement is sinds kort volledig bekleed met de zonwerende en energiebesparende Luxasolar glasfolie. De ontwikkeling gebeurde door het Belgische bedrijf Luxafoil NV. Dankzij de glasfolie zal de koolstofvoetafdruk van het Europees Parlement tot 30% te verminderen.


Het Europees Parlement voorzien van Luxasolar glasfolie

 Hoe werkt Luxasolar?
’s Zomers stopt Luxasolar de warmte-instraling aan het glas zelf, en ’s winters kaatst het de warmte terug in de ruimte. Bovendien genereert de folie een energiebesparend effect tot 33% voor gebouwen mét airco en reduceert het in grote mate de CO2-emissies.

Ecologische vervanger voor aircotoestel
Daardoor valt de glasfolie automatisch onder de noemer ‘green solution’ en ‘energy technology’. Luc Michiels, CEO: “Onze spectraal selectieve glasfolie bestaat uit hoogwaardige, gelamineerde polyesterlagen die van binnen uit tegen het glasraam wordt gekleefd terwijl de optische doorkijk optimaal blijft, vandaar ‘clear view’. Belangrijker is dat het de infrarode warmtestralen voor 93% buiten houdt en de binnentemperatuur verlaagt tot 10°C. Het is dus op zich al een ecologische vervanger voor een aircotoestel. Maar ook in gebouwen mét airco zorgt de folie ervoor dat de energiekosten van de airco niet in ‘overdrive’ gaan. Warmte-instraling tot ca. 22°c wordt doorgelaten, boven die temperatuur wordt de zonnewarmte gefilterd door de folie. Hoe hoger de temperatuur, hoe meer temperatuurdaling dankzij de folie. Het gaat om een intelligente folie.  Want in de winter wordt de binnenwarmte (die normaal verloren gaat via grote glaspartijen) dan weer teruggekaatst in de kamer, en verhoogt de gemiddelde temperatuur tussen de 2 à 4°c, wat een gemiddelde besparing geeft op de stookkosten, tot 30%, afhankelijk van het glastype. Vandaar dat de folie ook aan de noordzijde van gebouwen wordt geplaatst. Ook de UV-stralen worden voor 99% tegengehouden waardoor geen verkleuring meer optreedt van tapijten, meubilair, kunstwerken. Luxasolar kan op elk glastype worden geïnstalleerd, zelfs op schuine beglazing”.


    
 DHL en het Koninklijk Museum 


Terugverdientijd
Luxafoil NV is producent van zijn Luxasolar Clear View-films en heeft in Europa al een 500-tal gebouwen uitgerust met zijn glasfolie in de kantoormarkt en industrie waar enorme glaspartijen anders voor een onhoudbaar ‘serre-effect’ zorgen en de airco ‘in overdrive’ doen gaan. De ‘return on investment’ ligt gemiddeld op 2 à 3 jaar.

 

Ook particuliere markt
Luxafoil NV richt zich ook op de particuliere markt waar huis, veranda of appartement ook in een bloedhete serre kunnen herschapen worden en waar de folie de ruimte kan ‘klimatiseren’ op natuurlijke wijze, zonder noodzaak aan airco. Externe zonnewering die sowieso altijd verduisterend werkt, is dan helemaal niet meer nodig. Uniek is dat Luxafoil, als enige producent, een folie kan plaatsen op schuine beglazing, zoals glaskoepels, dakkapellen, lichtstraten, veranda’s... Het beantwoordt dan ook perfect aan overheidsstimuli om energiebesparende maatregelen in woningen te incorporeren.

    
De Europese Commissie en Generali Belgium in Brussel


Visuele wellness

Luxasolar draagt bij tot visuele wellness. Mensen met een tuin hoeven hun ramen of veranda niet meer te verduisteren en kunnen van binnenuit optimaal genieten. Er is ook geen verblinding meer als je naar de zon kijkt en de schittering op je PC-scherm is onbestaande. Wie vroeger zijn kantoor, woning of appartementsgebouw moest verduisteren, hoeft nu geen stores of zonnewering te plaatsen (dus ook geen onderhoudskosten). Appartementsbewoners hoeven geen toelating te vragen aan de syndicus omdat het uitzicht van buitenaf niet gewijzigd wordt. Ook voor beschermde gebouwen met enkelvoudig glas, die van Monumentenzorg geen vervangend dubbelglas of zonwering mogen plaatsen, betekent Luxasolar een oplossing. De folie verhoogt bovendien het residentieel karakter van een gebouw. De ramen kunnen na installatie zoals vroeger onderhouden worden.


 

Een productfilm over Luxasolar

 

 

GERELATEERDE DOSSIERS