Doorzoek volledige site
06 maart 2015 | JEROEN SCHREURS

Belgian Building Awards 2015: Residentiële award voor Lieve Vermeiren en Johan de Coster

Illustratie | Lieve Vermeiren en Johan De Coster
Veel volk op de officiële voorstelling Illustratie | Niels Donckers
Veel volk op de officiële voorstelling Illustratie | Niels Donckers
Veel volk op de officiële voorstelling Illustratie | Niels Donckers
Veel volk op de officiële voorstelling Illustratie | Niels Donckers
Illustratie | Lieve Vermeiren en Johan De Coster
Illustratie | Lieve Vermeiren en Johan De Coster
Illustratie | Lieve Vermeiren en Johan De Coster
Illustratie | Lieve Vermeiren en Johan De Coster
Illustratie | Lieve Vermeiren en Johan De Coster
Illustratie | Lieve Vermeiren en Johan De Coster
Illustratie | Lieve Vermeiren en Johan De Coster

De Belgian Building Awards 2015 staan in de annalen. De jury bestond onder andere uit een delegatie van Architectura.be, de laureaten van 2014, Tom Vanhee en Henk Desmet, en de Franstalige architecten Paul Delaby en Robert Treselj. Zij kozen twee winnende projecten en een project dat een speciale vermelding kreeg. We starten met de hoekwoning in Antwerpen van Lieve Vermeiren en Johan De Coster, dat de residentiële award wegkaapte.

De woning is een ode aan de 19e-eeuwse stad. Een compact plan op een minuscuul hoekperceel (amper 50 m² grondoppervlakte) én een expressief volume met grote, goed bedachte raamopeningen die uitkijken over de stad en de boomkruinen van de stadsboulevard. Volgens de jury heeft de woning een vleugje minimalisme, maar is ze ook tactiel, warm, herkenbaar, huiselijk en knus. De woning slaagt erin om zowel aan de boulevard als aan de dwarsstraat nieuw elan te geven.

Nog volgens het verslag van de jury: De buitengevel is een poëtisch samengaan van horizontaal en verticaal gestreken sierpleister gedragen door een betonnen sokkel in een verwante tint. De eenvoudige en krachtige materiaalkeuzes worden beheerst doorgetrokken en ondersteunen de architectuur van de woning. Binnen is de nieuwe betonnen structuur leesbaar gehouden. Deze vormt samen met het houten multiplex, zacht kleurige keramische tegels, witte wanden en messingkleurige ramen de ruimtelijke ervaring van de woning. De architecten tonen hoe er kan worden omgegaan met een beperkte stedelijke ruimte en hoe de bestaande bebouwde context versterkt kan worden. Ze bieden een ruimtelijke woning, waar de relatie met de stad en de nodige privacy subtiel zijn uitgebalanceerd.

De architecten wonen zelf in hun gerenoveerde stadwoning. De Coster: “We hebben een bestaande woning in het midden van de stad gekocht en er een leuke woning voor onszelf van gemaakt. We hebben de binnenstructuur volledig weggehaald, nieuwe dragende wanden, vloeren en een nieuwe trap gecreëerd.” Vermeiren vult aan: “De gevels hebben we bewaard, maar met nieuwe raamopeningen en een nieuwe afwerking, die aansluit bij de gebouwen uit de omgeving.” De Coster: “We wonen hier erg graag en zijn erg vereerd met deze prijs.”