Doorzoek volledige site
03 maart 2015 | SIMON SCHREURS

Velux brengt licht in Afrikaanse huiskamers

Het Deense Velux is wereldberoemd voor zijn dakramen, maar engageert zich ook op andere gebieden. Het bedrijf zet bijvoorbeeld haar knowhow in ten voordele van Afrikaanse regio’s beneden de Sahara die het zonder elektriciteit moeten doen. In samenwerking met de sociale onderneming Little Sun biedt Velux hen met de Little Sun-lamp een duurzame, betrouwbare en betaalbare verlichting.

De kleine lamp werkt uitsluitend op zonne-energie. Overdag absorbeert ze het intense licht van de Afrikaanse zon, om het ‘s avonds weer af te geven in de familiekring. Vijf uur zonlicht volstaan om de lamp tien uur lang op de soft-stand te gebruiken of om gedurende vier uur over intens licht te beschikken. De lamp wordt gratis gefinancierd en geproduceerd door Velux. Een gespecialiseerde ngo verdeelt ze in acht Afrikaanse landen beneden de Sahara: Zimbabwe, Oeganda, Ethiopië, Kenia, Burundi, Senegal, Nigeria en Zuid-Afrika.

 

Boost voor de lokale economie

Velux gaat een engagement op lange termijn aan, waarbij kleine ondernemingen in de regio de lamp voor een betaalbare prijs kunnen verkopen. Op die manier draagt ‘Little Sun’ bij tot de lokale werkgelegenheid en inkomsten. De winsten van de ngo worden direct opnieuw geïnvesteerd in diverse humanitaire projecten. Ook in de gebieden waar wel elektriciteit voorhanden is, kent de lamp een groeiend succes. Een lamp kopen in België zorgt dus rechtstreeks voor een prijs die betaalbaar is in de noodlijdende streken in Afrika.

 

Het licht van morgen

Ter gelegenheid van zijn 75e verjaardag lanceert Velux samen met Little Sun de internationale wedstrijd ‘Natural Light’. Die heeft tot doel om jonge ontwerpers ertoe aan te zetten de Little Sun van morgen te bedenken. De gelukkige winnaar wordt in maart 2015 bekendgemaakt. Van het winnende ontwerp zullen alvast 29.000 stuks geproduceerd worden.

GERELATEERDE DOSSIERS