Doorzoek volledige site
03 maart 2015 | JANNES ZWAENEPOEL

Het groene hart van Taipei

De Agora Garden vanaf Song Gao Road Illustratie | VINCENT CALLEBAUT ARCHITECTURES
Het project vanuit de lucht Illustratie | VINCENT CALLEBAUT ARCHITECTURES
Agora Garden bij nacht Illustratie | VINCENT CALLEBAUT ARCHITECTURES
Het gebouw, gezien vanuit het westen. Illustratie | VINCENT CALLEBAUT ARCHITECTURES
De lobby. Illustratie | VINCENT CALLEBAUT ARCHITECTURES
Het zwembad. Illustratie | VINCENT CALLEBAUT ARCHITECTURES
De ingang. Illustratie | VINCENT CALLEBAUT ARCHITECTURES
Een appartement. Illustratie | VINCENT CALLEBAUT ARCHITECTURES
Structureel concept A. Illustratie | VINCENT CALLEBAUT ARCHITECTURES
Structureel concept B. Illustratie | VINCENT CALLEBAUT ARCHITECTURES
Structureel concept C. Illustratie | VINCENT CALLEBAUT ARCHITECTURES

Taipei, Taiwan krijgt een bijzonder groen gebouw. De wolkenkrabber toont zich uniek in de stad met zijn natuurlijke uitstraling. Een rondomlopende rij van bomen vormt zich naar het menselijke DNA. Vincent Callebout Architectures won in 2010 de ontwerpwedstrijd. De honderd meter hoge toren biedt ruime flats voor de welgestelden onder ons. 

Taipei staat niet meteen bekend als groene stad, maar daar komt misschien binnenkort verandering in. Vincent Callebout Architectures is druk bezig met de bouw van een bijzondere toren. In het hartje van het drukke Xinyin District rijst er tegen 2016 een ecologisch verantwoord flatgebouw op. 

De architect en opdrachtgever zijn echter niet van plan om een simpel ontwerp op de wereld los te laten. Neen, het gebouw is gevormd naar het DNA van de mens. De toren is om zijn as gewikkeld, in twee verschillende richtingen. 

 

Groen groener groenst

Ecologisch bouwen is een werkwoord. De Agora Garden toren gebruikt afval dan ook op een intelligente wijze. Water wordt herbruikt, organisch afval gerecycleerd, energie wordt opgewekt door zonnepanelen, regenwater wordt opgevangen, en op het dak ligt een heuse tuin. De bouwheer kiest bovendien resoluut voor materialen met een ecologisch label. 

Bomen en planten zijn alomtegenwoordig op de site. Op elk balkon staan verschillende soorten, en rondom de wolkenkrabber leggen de architecten een groene long aan. Een ruim plein voorziet de voorkant van het gebouw met een mooie rustplek. 

 

Slimme draai

De toren draait dubbel om zijn eigen as. Dit zorgt voor een verruimend effect, dat meer dan één voordeel heeft. Zo geeft de draaiing een veranderend profiel aan het volume. Vanuit de noord- en zuidkant bekeken, heeft het gebouw een pyramidisch profiel. Maar langs de andere twee kanten is dit profiel omgedraaid. 

Door de dubbele draaiing is er meer plaats voor  balkons én bijhorende tuinen. Veertig percent van het gebouw - 3264 m² - is beplant. Bij het veranderen van de seizoenen levert dit telkens een nieuw beeld op.

Een ander voordeel is dat de bewoners kunnen genieten van een prachtig uitzicht. De skyline van Taipei ligt aan hun spreekwoordelijke voeten. De Taipei 101 toren en het Cental Business District bieden een nooit-vervelende achtergrond. De privacy van de bewoners is evenwel gegarandeerd door medium-hoge corbels aan te brengen.

 

Grenzeloos gebouw

Naast de ruime appartementen, die allemaal minstens uit te breiden zijn met het aangrenzende appartement, zijn er nog andere functies die het gebouw vervult. Zo is er een prachtig park dat de bewoners een intieme rustplek biedt, weg van het dagelijkse stadskabaal. Een stenen gracht vormt de grens van dit park. 

De dubbelhoge benedenverdieping ontfermt zich over de lobby. Deze is vebonden met het exterieur door een transparante façade. Twee traphuizen, vier hoge-snelheids liften en één autolift dringen tot de top door. Inwoners kunnen per 24 naar boven suizen, maar ook piano's, wagens, en schilderijen zijn welkom.

Meerdere ondergrondse garages, een zwembad, een fitness, en een bar bieden alle faciliteiten voor de bewoners. 

 

Geïsoleerde zon

De Agora Garden toren is bekleed met een lineaire crystalijne façade. Deze herhaalt zich op elk niveau. Een glazen multilaag, gemaakt met gevangen lucht en polyvinyl butyral, beschermt de bewoners tegen hitte en kou. Geïntegreerde blinderingen houden overtollige zonneschijn buiten. 

Op een hoogte van honderd meter ligt een 1000 m² groot park van zonnepanelen. Deze energie gaat direct naar de benodigdheden van het gebouw. De daaronderliggende installaties filteren het regenwater met behulp van planten. Dit water komt terecht in het sanitair. Een dakterras biedt panoramische uitzichten.

Taipei is duidelijk klaar voor een groener tijdperk, en met deze toren is een belangrijke stap gezet. De Chinese filosofie die natuur en menselijkheid combineert, inspireerde dan ook de architect.