Doorzoek volledige site
04 maart 2015 | MARIJKE MARIS

Googles nieuw hoofdkantoor

Illustratie | Dezeen
Veel volk op de officiële voorstelling Illustratie | Dezeen
Illustratie | Dezeen
Illustratie | Dezeen
Illustratie | Dezeen
Illustratie | Dezeen
Illustratie | Dezeen

BIG en Heatherwick Studio ontwiepen 'Google's Mountain View' in Californië. Het plan stelt een herontwikkeling en uitbreiding van het hoofdkantoor voor, met een reeks van lichte, luifel-achtige structuren. Het nieuwe complex wordt georganiseerd rond en in een flexibel landschap van fietspaden en commerciële kansen voor lokale bedrijven.

Flexibele blokken

'Het is de eerste keer dat we zo'n project aanpakken. We hopen dat de plannen van Bjarke Ingels (BIG) en Thomas Heatherwick (Heatherwick Studio) tot een betere manier van werken zullen leiden', zegt Google. 'Het idee is simpel. In plaats van massieve betonnen gebouwen op te trekken, kiezen we voor lichtgewicht blok-achtige structuren die we kunnen verplaasten wanneer nieuwe ontwikkelingen en producten daarom vragen. Grote doorschijnende luifels zullen elke site overkoepelen. Ze regelen het klimaat binnenin en laten licht en lucht door. We weven groen, aangepaste landschapsarchitectuur, cafés en fietspaden doorheen deze structuren. Zo streven we ernaar om het onderscheid tussen onze gebouwen en de natuur te laten vervagen.'


Innovatie

Bjarke Ingels zegt: 'Silicon Valley is innovatief. Het is de motor die onze technologische evolutie en de globale economie aandrijft. Tot nu toe is de meerderheid van deze intellectuele en economische rijkdom beperkt gebleven tot de digitale wereld. Google brengt deze filosofie nu ook fysiek tot leven. Samen met Heatherwick Studio en Google hebben we de werkomgeving van toekomstige medewerkers aanpasbaar, flexibel en intelligent gemaakt, net zoals Google zelf. In plaats van een insulaire, collectieve hoofdzetel, zal het nieuwe hoofdkantoor een bruisende buurt van Mountain View zijn.'

Nieuwe fietspaden en winkelruimtes zijn geïntegreerd in het masterplan. Dit biedt mogelijkheden voor de lokale bevolking. Daarnaast beloven de verbetering van habitats voor holenuilen en de verbreding van kreekbeddingen 'nieuw leven' naar de stad te brengen.

'Dit is een kans om niet alleen een nieuwe thuis voor 's werelds meest innovatieve bedrijf te creëren, maar ook om een levendig stuk stad te maken en tegelijkertijd te zorgen voor bescherming en verbetering van de lokale natuurlijke habitat', zegt Thomas Heatherwick, oprichter van Heatherwick Studio. 'Door de samenwerking tussen Heatherwick Studio en BIG kwamen we op ideeën die we alleen niet gehad zouden hebben. We kunnen niet wachten om ze uit te voeren.'

Tot slot verklaart Google dat zij al het mogelijke doen om gebruik te maken van hernieuwbare energie.