Doorzoek volledige site
04 maart 2015 | KEVIN MOENS

Batifaçade 2015: de winnaars zijn bekend

Prijs van de persjury: DMOA Architecten.
Prijs van de vakjury: Sculp [IT].
Publieksprijs: Soffice Architectuur.
De laureaten, met Sculp[IT] (links), Soffice Architectuur (midden) en DMOA Architecten (rechts).

Batibouw ging tijdens de tweede editie van Batifaçade samen met Architectura.be, Livios.be en Beter Bouwen & Verbouwen op zoek naar de meest geslaagde gevelrenovaties. DMOA Architecten ging naar huis met de prijs van de persjury, Sculp [IT] mocht de prijs van de vakjury in ontvangst nemen en Soffice Architectuur had de grootste achterban met als resultaat de publieksprijs. 

Gevels die onlangs een facelift kregen, konden hun kans wagen. Naast het grote publiek dat kon bepalen wie de publieksprijs kreeg, deden ook een architecten- en een persjury hun duit in het zakje. Daarbij kwamen drie winnaars uit de bus.

 

Publieksprijs

Met overtuigende cijfers wist Soffice Architectuur de publieksprijs binnen te rijven. Soffice Architectuur kenschetste het project op de volgende manier:

“De voorgevel van een eenvoudige rijwoning werd voorzien van witte crepi en een strak, zwart, verticaal volume. Dit volume werd bekleed met zwarte trespa platen en vormt een doorlopend geheel met de bakgoot die ook met deze platen werd uitbekleed .Het zwarte buitenschrijnwerk en de trespa platen vormen een sterk contrast met de witte crepi op de gevel.”

 

Prijs van de vakjury

De vakjury, bestaande uit collega-architecten, was het meest onder de indruk van het project van het duo van Sculp [IT] uit Antwerpen. Zij omschreven hun project als volgt:

“Een rigoureuze aanpak van de achterbouw (gevel) van een rijwoning. Het oneigenlijke geheel van aanbouwsels werd letterlijk 'afgehakt'. In de plaats kwam een badend in daglicht, drie verdiepingen hoge ruimte met de grootste opendraaiende ramen ter wereld.”

 

Prijs van de persjury

Na beraadslaging bestempelden verschillende bouwjournalisten die zetelden in de persjury, het project van DMOA Architecten uit Heverlee tot primus. De projectomschrijving van DMOA klinkt zo:

“Een olifant van natuurlijke roestige leien verschuilt zich achter de gevel van wat ooit een woning was. Het straatbeeld, vol van klassieke arbeiderswoningen in rode baksteen, wordt niet verstoord. De olifant zet zijn masker op. Achter de gerenoveerde gevel betreedt men een nieuwe wereld; een kapperszaak en 2 appartementen.”

In de komende weken gaat Architectura.be dieper in op de winnende projecten. De website in de gaten houden is dus de boodschap!