Doorzoek volledige site
11 maart 2015 | JANNES ZWAENEPOEL

Bontinck Architecture & Engineering versterkt het landschap met verheven aandachtstrekker

Het gebouw is het eerste in een rij van 7 à 8 nieuwe gebouwen op het terrein Illustratie | Bontinck Architecture & Engineering
De grote ramen zijn verdiepshoog Illustratie | Bontinck Architecture & Engineering
De grote overkraging is 11 meter lang, de kleine 5,60 meter Illustratie | Bontinck Architecture & Engineering
Het stalen frame maakt onbetwistbaar deel uit van het uitzicht Illustratie | Bontinck Architecture & Engineering
De site is volop in ontwikkeling Illustratie | Bontinck Architecture & Engineering

Bontinck Architecture & Engineering ontwerpt het  kantoorgebouw Brantsandpatents met een bruto oppervlakte van 650 m². Het pand staat verheven in het landschap en biedt een bijzondere werkplaats voor een octrooi- en patentenbureau in Gent. Studiebureau Boydens staat in voor de technieken, de Tecon-groep neemt de stabiliteit voor haar rekening. Avant Garden is de landschapsarchitect van dienst.

Het kantoor biedt drie bouwlagen, die deels verborgen, deels zichtbaar gemaakt zijn met behulp van padoek-planken en glas. De voeg tussen de planken is opgevuld met een antraciet gelakt aluminium profiel, waardoor het lijkt alsof er een schaduwvoeg is. De achterliggende gevelstructuur is hierdoor compleet onzichtbaar.

Werknemers en bezoekers kunnen parkeren onder het gebouw. De architect heft het pand immers verschillende meters boven het maaiveld, wat een forse winst van bruikbare oppervlakte oplevert. Het balkvormig volume is uitgewerkt als stalen vakwerkstructuur op een centrale voet. Een dubbele overkraging werkt het geheel af.

 

Mooi zicht

Dat het gebouw niet enkel een mooi zicht is maar ook een mooi zicht biedt, is duidelijk. De grote glaspartijen langs de oost- en westgevels laten een onverhinderd zicht op de omringende natuur toe. Omdat de ramen zo groot zijn, wordt de stalen structuur een permanent deel van de architecturele uitstraling. 

De ontwerper structureert de zijgevels met behulp van vakjes en diagonalen, die terug te vinden zijn in het vakwerk. De kopse gevels accentueren de structuurloze overspanning met grote gesloten of open vlakken. De kopse zuidgevel is bovendien volledig gesloten, als letterlijk en figuurlijk einde van de gebouwenstrip.