Doorzoek volledige site
11 maart 2015 | EMMELIEN MONNENS

Finalisten Mies van der Rohe Prijs 2015 bekend

Antinori wijnstokerij in Firenze Illustratie | Pietro Savorelli
Kunstmuseum in Ravensburg Illustratie | Ronald Halbe
Maritiem museum in Helsingør Illustratie | Rasmus Hjorshøj
Filharmonische hal in Szczecin Illustratie | Simon Menges
Saw Swee Hock studentencentrum in Londen Illustratie | Alex Bland

De vijf projecten die nog meedingen naar de EU Prize for Contemporary Architecture, of de Mies van der Rohe Prijs 2015 zijn bekend. De vijf finalisten werden verkozen uit een selectie van veertig projecten. De komende maanden zullen de juryleden elke finalist bezoeken, de gebouwen evalueren en informatie vergaren bij de mensen die deze gebouwen gebruiken. Op 7 mei 2015 stellen de architecten hun projecten voor aan de jury. De winnaar zal de volgende dag bekend gemaakt worden tijdens de ceremonie in het paviljoen van Mies van der Rohe in Barcelona. 

Mies van der Rohe Prijs

In 1987 werd de Mies van der Rohe Prijs, ter waarde van 60.000 euro, opgericht door de Europese Unie, de Europese Commissie, het Europees Parlement en de Stichting Mies van der Rohe – Barcelona. Deze prijs is een van de meest prestigieuze prijzen voor de Europese architectuur. De prijs wordt tweejaarlijks uitgereikt aan werken die in de afgelopen twee jaar werden gerealiseerd. De vorige winnaars zijn onder andere de Harpa concertzaal en congrescentrum in Reykjavik, die ontworpen werden door het Deense architectuurbureau Henning Larsen in samenwerking met de Ijslandse praktijk Batteriið en de kunstenaar Olafur Elíasson, en het Neues Museum in Berlijn, ontworpen door de David Chipperfield Architecten en door Julian Harrap.

 

Ravensburg kunstmuseum

Het kunstmuseum is gebouwd in het historisch gedeelte van de stad Ravensburg in Duitsland. Het ontwerp van het museum integreert het oude met het nieuwe op die manier dat het gebouw in harmonie staat met de historische context van de stad. Het gebouw gebruikt gerecycleerde bakstenen van een vernield klooster. Op die manier ontstaat er een verbinding tussen de oude gebouwen en de nieuwe constructie. Het is daarenboven het eerste museum dat voldoet aan de passieve huisstandaard.


Deens Maritiem museum

Het Deense Maritiem museum is gelegen tussen het Kronborg kasteel en het nieuw cultureel centrum in Helsingør. Het museum werd gebouwd in de dokken van de haven. Het Deense Maritiem museum laat de 60 jaar oude dokken onaangeroerd doordat de galerijen onder de grond geplaatst werden. De galerijen werden in een doorlopende lus rondom de droogstaande dokken gebouwd. Hierdoor kunnen de bezoekers de omvang van scheepsbouw ervaren. Het ontwerp bevat daarenboven drie bruggen met dubbele niveaus die verbonden zijn met verschillende afdelingen van het museum.

 

Antinori Wijndistilleerderij

Gelegen tussen Firenze en Siena op de heuvels van Chianti, richt de wijnstokerij Antinori zich op het samen smelten van het gebouw met het rustieke landschap. Zo werd het dak van de distilleerderij omgezet tot een plaats om extra wijnstokken te planten. Daarnaast wordt het dak onderbroken door twee horizontale openingen die het licht binnen laten in het interieur. Op die manier krijgt men binnen in het gebouw een uitzicht op het landschap door de imaginaire constructie van een diorama.

 

Filharmonische hal in Szczecin

Het ontwerp van de Filharmonische hal in Polen werd niet alleen beïnvloed door de verticaliteit van de omringende gebouwen in de stad Szczecin, maar ook door de monumentaliteit van de ornamenten uit de neogotische kerken en de zware volumes van de Classicistische gebouwen, en door de torens die de hele skyline en de hijskranen van de haven bespikkelen. De filharmonische hal bevat grote dakramen en is bekleed met glas langs de buitenkant, wat zorgt voor een contrast met de omringende gebouwen.


Saw Swee Hock Studentencentrum

Het Saw Swee Hock is gelegen in het centrum van de campus van de Londense School of Economics (LSE). Het studentencentrum wil een plaats van uitwisseling zijn, een ruimtelijke vlinderdas die circulaire routes met elkaar verweeft, die visuele connecties tussen inwendige en uitwendige bewegingen splitst en die het straatleven van de voetganger in en op het gebouw trekt. De buitenkant van het centrum is bekleed met baksteen in een ajourmotief dat overdag het licht binnen laat en dat 's avonds een gloeiend effect geeft aan het gebouw.


Praktische informatie

Diepgaande informatie over de Mies van der Rohe Prijs en over de vijf projecten kan u vinden via deze link.