Doorzoek volledige site
15 maart 2015

Sociale woontoren Ieder Zijn Huis in Evere weer helemaal up to date na renovatie

Veel volk op de officiële voorstelling Illustratie | Georges De Kinder Photography
Veel volk op de officiële voorstelling Illustratie | Georges De Kinder Photography
Veel volk op de officiële voorstelling Illustratie | Georges De Kinder Photography
Veel volk op de officiële voorstelling Illustratie | Georges De Kinder Photography
Illustratie | Georges De Kinder Photography
Illustratie | Georges De Kinder Photography

Meer dan 50 jaar na zijn oprichting werd de avant-gardistische woontoren ‘Ieder Zijn Huis’ gerenoveerd. 103 appartementen werden voorzien van alle moderne comfort en energiezuinig gemaakt, zodat ze weer voldoen aan alle vereisten van het sociale woonproject. Beliris trok 14,9 miljoen euro uit voor deze werken die door studiebureau Origin werden uitgedokterd. 

De sociale woontoren 'Ieder Zijn Huis' in Evere is een icoon binnen de architectuur en binnen het œuvre van de bekende Belgische architect Willy Van Der Meeren. Sinds zijn ingebruikname in 1961 werd dit avant-gardistische gebouw niet meer gemoderniseerd. Niet vreemd dus dat de flats niet langer voldeden aan de huidige comfortminima.

 

Andersogende gevel

Samen met studiebureau Origin vatte Beliris de renovatie aan met respect voor het oorspronkelijke bouwconcept van Van Der Meeren. Geen simpele opdracht aangezien de in die tijd gewaagde en innovatieve bouwtechnieken niet voorzien zijn op de huidige vereisten inzake isolatie, akoestiek en brandveiligheid.  

Na de grondige renovatie voldoet de hoogbouw aan strenge isolatiecriteria, wat de energiefactuur van de toekomstige bewoners drastisch zal verlagen. De gevel oogt iets anders omwille van de brandveiligheid – de vele dicht bij elkaar staande ramen gaven een hoog risico op brandoverslag – en een aantal gemeenschappelijke ruimtes kregen een nieuwe bestemming, maar verder werd Ieder Zijn Huis in zijn oorspronkelijke staat hersteld.

 

Betere akoestiek

De woningen beschikken over alle moderne comfort en hebben een veel betere akoestiek dankzij verlaagde plafonds, zachte vloerbekleding en dubbele binnenwanden tussen de woningen. Er werden ook kangoeroeappartementen ingericht die voldoen aan het principe “levenslang wonen”, waar ouderen en mindervaliden zo zelfstandig mogelijk kunnen verblijven. Bij deze renovatie koos men ook resoluut voor duurzame bouwmaterialen, verwarmings- en ventilatietechnieken. 

GERELATEERDE DOSSIERS

GERELATEERDE ARTIKELS