Doorzoek volledige site
16 maart 2015 | SIMON SCHREURS

Nieuwe gelaagde parking voor ZOL in Genk

Sinds april heeft Ziekenhuis Oost-Limburg een heus nieuw parkeergebouw voor zijn personeel op Campus Sint-Jan. Dat bestaat uit vier bouwlagen en biedt plaats aan 828 auto’s en 150 fietsen. Architectenbureau AR-TE maakte met behulp van studiebureau Stabo het ontwerp. Ook vloersysteemspecialist Triflex had zijn aandeel in de afwerking.

Een ambulancehal en een lokaal voor de onderhoudsdienst worden als afzonderlijke ruimtes binnen het gebouw op de gelijkvloerse verdieping voorzien terwijl een voetgangersbrug de verbinding vormt met de bestaande bebouwing. Het ontwerp werd afgestemd op de groene omgeving qua openheid en gevelmaterialisatie en werd ingepast in de schaal van de omliggende bebouwing. Van buitenaf zijn de geparkeerde auto’s trouwens niet zichtbaar waardoor de groene omgeving op een dynamische manier weerspiegeld wordt in de gevel.

 

Dynamiek

Van binnenuit zorgen de perforaties in de buitenschil tegelijk ook voor een doorzicht naar de omgeving. De gevel bestaat uit geprofileerde, geperforeerde aluminiumplaten. De verdiepingshoge panelen kregen door de profilering een grote stijfheid zodat ze enkel onder– en bovenaan moesten worden bevestigd. Elk paneel bestaat uit drie golven van verschillende grootte. Door een systematische opeenvolging van platen met een verschillende volgorde van golven ontstaat er een spel van vormen dat het licht op een dynamische manier reflecteert. Een ziekenhuis kan natuurlijk niet zomaar lam gelegd worden. Om die reden werd de werfinrichting binnen de bouwzone georganiseerd. Door de hoge parkeerdruk van het ziekenhuis werden afgewerkte verdiepingen tijdens de bouwwerken ook nog eens in dienst genomen.

Specialist in vloeibare kunststoffen voor vloeren en afdichtingsystemen Triflex zorgde voor een waterdichte, scheuroverbruggende olie- en dooizoutbestendige, naadloze parkeervloer dankzij Triflex ProPark systeem variant 1. Voor de hellingbaan stelde Triflex de opdrachtgever voor om te kiezen voor het volledig gewapende en scheuroverbruggendeTriflex ProPark variant 3. 

 

Ziekenhuis op zon

Als openbare instelling vond Ziekenhuis Oost-Limburg het belangrijk om verantwoord om te gaan met de beschikbare fossiele brandstoffen en om zijn CO2-footprint beperken. De ligging, oppervlakte en oriëntatie in acht genomen was de keuze voor zonnepanelen snel gemaakt. Dat vertaalt zich in een PV-installatie die opgevat is als een zonnedak van 6000 m² boven de open dakverdiepingen. heeft een vermogen van 470,89 kWp.