Doorzoek volledige site
16 maart 2015 | SIMON SCHREURS

Net Niet: Herwaardering van de sites Van Oost, Carponier en Voltaire in Schaarbeek (ORG Architecten)

Naar aanleiding van de tweede filmvertoning The Competition die we met Architectura.be op 16 maart in Leuven organiseren, schenken we onze rubriek ‘Net Niet' opnieuw aandacht. In deze rubriek gaan architecten dieper in op hun wedstrijdontwerpen die niet op het hoogste schavot zijn beland. ORG architecten geeft een woordje uitleg over zijn ontwerp voor de herwaardering van de sites Van Oost, Carponier en Voltaire in Schaarbeek.

Wat waren volgens u de sterke punten van uw ontwerp?

In ons voorstel kreeg elk van de nieuwe functies een gezicht aan de straat en werd het binnengebied vrijgemaakt van bestaande industriele panden, om plaats te maken voor speelruimte en terug lucht te geven aan het bouwblok. De speelzones en gebouwen liepen naadloos in elkaar over, waardoor een relatief zwaar programma toch tot een licht, luchtig plan leidde. De fundamentale architecturale operatie is daarbij het gebriuik van gebouwschijven van één of twee verdiepingen, met daarboven uitkragende daken die ook als speelplaats hadden kunnen dienen.

De buitenruimtes, zowel op, onder als tussen de gebouwen, maken maximaal gebruik van niveauverschillen en bestaande kelders op het terrein. De verwevenheid die hierdoor ontstaat zorgt voor interessante zichten, dimensieveranderingen en mogelijkheid tot dubbel gebruik. Gangen van de school werden buiten het beschermd volume getrokken om maximaal daglicht in de klassen te trekken. Op die manier werd het instituut ‘school’ geen groot blok maar wel serie paviljoenen, waarvan de schaal van elk past binnen de korrel van dit deel van Schaarbeek. De verschillende functies en scholen kregen in ons ontwerp dezelfde architectuur, om niet de verschillen te benadrukken, maar juist het samenwerken van gemeenschappen en culturen binnen één project.  

 

Welk bureau heeft de wedstrijd uiteindelijk gewonnen?

Geen van de zeven teams voldeed voor 100% aan de strenge eisen en normering qua programma en voorwaarden voor de PPS-constructie. De wedstrijd werd afgeblazen en in een later stadium ging het project naar het bureau DDS & partners architects.

 

Kan u de keuze van de jury begrijpen?

Wij kunnen steeds de keuze van de jury begrijpen en waren zelf opgetogen omdat na een lang zoekproces een unieke,  maar wel betaalbare en duurzame typologie ontwikkeld werd.

GERELATEERDE DOSSIERS