Doorzoek volledige site
24 maart 2015

OPINIE (Paul Vandenbussche): "De perfectie van de maakbare wereld"

Voor Architectura.be kruipt huiscolumnist Filip Canfyn regelmatig in zijn pen. Bij de collega's van Bouwen&Wonen hebben ze architect Paul Vandenbussche van Teema Architecten weten te strikken voor een regelmatige bijdrage. Er is volgens Vandenbussche immers voldoende om aan de kaak te stellen. In zijn eerste bijdrage neemt hij de consumentenhouding en de hang naar de maakbare perfectie in de bouwsector op de korrel. 

"Als je geen architect bent, lees je deze tekst beter niet. Want alles kan toch gewoon perfect zijn...
We leven in een maakbare wereld. In de maakbare wereld aanvaardt men geen imperfecties meer. Mensen van 60 willen er uitzien als twintigers, want zelfs ouder worden past niet meer binnen onze gedenatureerde verwachtingen.

Het eisen van die perfectie wortelt ondertussen dieper en dieper in de mens. Zelfs een levenspartner wordt stilaan een product dat wordt afgeschreven als hij of zij niet meer voldoet aan de verwachtingen of aan de functie. Zo ook hoorde ik het verhaal van een Chinese man die zijn vrouw een proces aandeed omdat ze hem lelijke kinderen schonk. Ze had immers nooit verteld dat ze ooit een plastische ingreep had laten uitvoeren en daarvoor wat lelijke afstaande oogjes had. Haar kinderen hadden die lelijke ogen dus van haar en zij was aansprakelijk volgens hem.

De mens wordt meer en meer een consument die een product koopt. Hij verwacht een perfect object, hij vereenzelvigt zich met dat object. De maker van dat object wordt door de consument niet meer erkend of naar waarde geschat.
De maker is geen mens van vlees en bloed. 
Het object dient enkel de koper nog in zijn immer versterkende drang om zichzelf te confirmeren in zijn sociale omgeving. Doorgaans kent de koper de maker niet meer en heeft hij geen weet van wat het maken van een artisanaal object betekent. De consequenties van de menselijke factor in het maken, worden niet meer gezien.

Deze consumenthouding en verwachting van de maakbare perfectie spelen ons ook parten in de bouw."

[...]

Lees dit opiniestuk verder op de website van BOUWEN&WONEN.