Doorzoek volledige site
24 maart 2015 | SIMON SCHREURS

Niko verovert Nederlandse prefabprojectmarkt

Niko uit Sint-Niklaas, bekend om zijn schakelaars en huisautomatisering, ontwikkelde een naar verluidt revolutionaire toepassing voor de Nederlandse prefabprojectmarkt. Het gaat om een elektrische installatie die nog voor de bouw ingegoten wordt in betonnen wanden. Vandaag zijn er al 38 woningen met de aanpasbare elektro-installatie in Nederland gebouwd, waarvan 7 in Wateringen en 31 in Utrecht. Voor 2015 staan er nog eens duizend op de planning.

Anders dan Belgen, hebben Nederlanders geen baksteen in de maag. Het gros van de woningen wordt er gebouwd en beheerd door projectontwikkelaars en woningcorporaties, wat vaak seriebouw betekent, terwijl we in België eerder individueel bouwen. Specifiek voor deze prefabmarkt zijn er een aantal interessante uitdagingen voor de toekomst. Daarvoor sloeg Niko de handen in elkaar met Heembeton, een fabrikant van prefab betonnen elementen en casco’s, en installatiebedrijf Smart Elektr. Ook voor België is dit project uitermate interessant aangezien de prefabmarkt zich steeds meer richt op lage-energiewoningen.

 

Efficiënt bouwen

Doordat de prefabwanden in een gecontroleerde omgeving worden samengesteld, zou er minder kans zijn op vertragende omstandigheden en zou de CO²-uitstoot lager liggen. Waar prefab vandaag volledige muren, eventueel zelfs met ramen en deuren in kan klaarstomen, gaat dit project een stuk verder want  nu kunnen muren al van een elektrische installatie voorzien worden. De samenstelling van een prefabhuis is spectaculair en snel: de wanden worden op de bouwplaats op elkaar en op de meterkast aangesloten. Op de werf hoeft de elektricien alleen nog de dekseltjes van de inbouwdozen te verwijderen en de stopcontacten komen tevoorschijn.