Doorzoek volledige site
24 maart 2015 | RIK NEVEN

Nieuwe techniek voor brandveilige compartimentering van industriële gebouwen

Verschillende marktpartijen hadden de uitdrukkelijke wens om de aansluiting van de compartimentswand aan het platte dak te vereenvoudigen zonder hierbij het veiligheidsniveau te verlagen.

Op een druk bijgewoond symposium in het PIVO is Asse, stelde Rockwool een nieuw techniek voor om industriële gebouwen te compartimenteren. Hierbij is het niet langer nodig dat de wand een meter boven het dak uitsteekt.

We hoeven je niet te vertellen dat regelgeving met betrekking tot brandveiligheid van industriële gebouwen een complexe materie is.  Vooral het vertalen van al deze regels naar de praktijk roept bij velen vragen op. Op 5 maart werden tijdens een interactief Rockwool forum in het provinciaal instituut voor vorming en opleiding (PIVO) in Asse veel van deze vragen beantwoord en werd ook een nieuwe techniek voorgesteld. 

In het kader van de toekomstige technische voorlichting: “Brandveilig ontwerp en uitvoering van Industriële Gebouwen” van het WTCB heeft Rockwool in samenwerking met WarringtonFireGent, ISIB (Instituut voor Brandveiligheid) en het WTCB een nieuw uitvoeringsdetail ontwikkeld ter hoogte van de aansluiting van de compartimentswand aan het platte dak.

Dit equivalent alternatief heeft als groot voordeel dat de compartimentswand niet meer ten minste 1 meter boven het dakoppervlak moet uitsteken.  

Deze vraag om vereenvoudiging van dit belangrijk uitvoeringsdetail kwam vanuit vele marktpartijen tot stand. Bouwheren, opdrachtgevers, verzekeraars, ontwerpers, architecten, constructeurs, aannemers en dakdekkers hadden de uitdrukkelijke wens om de aansluiting van de compartimentswand aan het platte dak te vereenvoudigen zonder hierbij het veiligheidsniveau te verlagen.

Vanaf nu is het mogelijk om zonder koudebrug deze bouwknoop uit te voeren met een Rockwool platdakisolatie. Bovendien werd het aanbrengen van het dakafdichtingsmembraan vereenvoudigd doordat de isolatieschil kan doorlopen over de compartimentswand heen. Hierdoor kan men sneller het dakvlak waterdicht maken en beperkt men het risico op  uitvoeringsfouten. Het onderhoud van het platte dak kan ook vlotter verlopen aangezien er geen ladder meer nodig is om over de uitstekende wand te klimmen. Dit resulteert dan weer op minder risico op beschadigingen van het dak tijdens de onderhoudswerkzaamheden. Naast de praktische voordelen spelen de esthetische aspecten ook een belangrijke rol omdat dankzij deze uitvoering een strakkere vormgeving en meer architecturale vrijheid mogelijk is.

Rockwool is ervan overtuigd dat in de toekomst deze techniek veelvuldig zal toegepast worden in industriële gebouwen waar een brandcompartimentering noodzakelijk is.

GERELATEERDE DOSSIERS