Doorzoek volledige site
31 maart 2015 | TIM JANSSENS

De Maalder: Assistentiewoningen met oog voor duurzame kwaliteit

Hoewel Residentie De Maalder relatief groot is, komt ze allerminst brutaal over. Dit is onder meer te wijten aan de strategisch gepositioneerde inspringingen en de aangename afwisseling tussen gele en gevarieerde grijze gevelsteen.
Er is gekozen voor kwalitatieve materialen en een sobere, huiselijke afwerking die tijdloos aanvoelt.
De assistentiewoningen bevatten elk een leefruimte met eet- en zitgedeelte, een ruime bad- en slaapkamer, een mooi terras en een ingebouwde keuken met microgolfoven, ijskast en vaatwasmachine.

In het centrum van Eindhout (Laakdal) werd onlangs de laatste hand gelegd aan Residentie De Maalder, een gebouw met 28 moderne flats die officieel erkend worden als assistentiewoningen. Gelegen aan een autoluwe straat, op een steenworp van de kerk en de bosrijke omgeving, biedt dit complex de plaatselijke senioren alles voor hun oude dag.

 

Het verhaal van De Maalder begon bij één man: Sven Lavrysen. Het bouwterrein was vroeger eigendom van zijn grootvader, en dat weerspiegelt zich ook in de naam van het complex. Lavrysen senior staat in Eindhout en omstreken immers bekend als de molenaar – in het Kempisch: de maalder – van het nabijgelegen Oosterlo. Toen de grond vrijkwam, besloot Sven er serviceflats op te bouwen (inmiddels opgewaardeerd tot assistentiewoningen), al had dit uiteindelijk heel wat voeten in de aarde: “Toen de betonnen kelderstructuur gegoten was, is mijn initiële aannemer helaas plots overleden en is de bouw een hele tijd stil komen te liggen. Gelukkig kwam ik na verloop van tijd in contact met de firma Hooyberghs, die met een interessant voorstel op de proppen kwam: ze konden de voortgang van de bouw garanderen door een deel van de assistentiewoningen uit eigen hand te verkopen. Zo is de bal opnieuw aan het rollen gegaan.”
 

Duurzame benadering

Dit heeft uiteindelijk geleid tot de bouw van een mooi complex dat perfect in het straatbeeld past. Hoewel het relatief groot is, komt het allerminst brutaal over. Dit is onder meer te wijten aan de strategisch gepositioneerde inspringingen en de aangename afwisseling tussen gele en gevarieerde grijze gevelsteen. “Voorts wilde ik hoe dan ook een energiezuinig gebouw,” vult Sven aan.” Muren, vloeren en ramen zijn goed geïsoleerd, twee warmtepompen (in totaal 80 kW) en zonnecollectoren staan in voor koeling en (vloer)verwarming, vanaf binnenkort zullen zonnepanelen een deel van het elektriciteitsverbruik dekken, ...”

Die duurzame benadering blijkt ook uit het interieur. Er is gekozen voor kwalitatieve materialen en een sobere, huiselijke afwerking die tijdloos aanvoelt. Er is ook ruimschoots aandacht besteed aan domoticavoorzieningen, akoestische isolatie, het verhinderen van oververhitting en het creëren van een naadloze overgang naar het terras (ideaal voor rollators of rolstoelen). “Het lijken details, maar het maakt wel degelijk een belangrijk verschil,” weet Sven. “We stellen alles in het werk om de bewoners zo snel mogelijk een thuisgevoel te geven.” 

 

Sociale interactie én privacy

Met de faciliteiten en de service die ze in De Maalder tot hun beschikking krijgen, zou dat zeker moeten lukken. De assistentiewoningen bevatten elk een leefruimte met eet- en zitgedeelte, een ruime bad- en slaapkamer, een mooi terras en een ingebouwde keuken met microgolfoven, ijskast en vaatwasmachine. “We zetten in op een optimale mix van sociale interactie en privacy,” legt Sven uit. “We voorzien een aangename gemeenschappelijke ruimte waar regelmatig leuke activiteiten georganiseerd worden, we leggen voor het complex een petanquebaan aan, op het gelijkvloers komt een kleinschalige brasserie, in de kelder hebben we een kapsalon en een wasruimte ingericht, ... Maar als de bewoners het even rustig aan willen doen, kunnen ze zich met een gerust gemoed terugtrekken in hun eigen flat. Voorts bieden we een zeer complete service aan (discreet zorgoproepsysteem, permanent beschikbare verpleegdienst, wekelijkse aanwezigheid van een zorgcoördinator, ...), zij het op een uiterst vrijblijvende manier.”

 

Uitstekend bouwteam

De bouw van De Maalder was door de aanwezigheid van de reeds gestorte kelder geen sinecure, maar is uiteindelijk prima verlopen. Dankzij de uitstekende samenwerking tussen de verschillende betrokken partijen wist aannemer Hooyberghs het project zonder noemenswaardige problemen in goede banen te leiden. “De realisatie van De Maalder toont aan hoe een bouwteam in wezen zou moeten functioneren: ieder kende zijn taak, waardoor wij er als aannemer voor hebben kunnen zorgen dat alle onderdelen van het werk vlot op elkaar aansloten, dat de cruciale knopen tijdig werden doorgehakt en dat het project financieel op de rails bleef,” aldus Sam Daems, directeur van B&R Bouwgroep. “Het was ook een pluspunt dat Sven als opdrachtgever-exploitant zeer nauw betrokken was bij de gang van zaken. Zo konden we de bouwkundige vraagstukken verenigen met het zorgtechnische aspect, en dat is het resultaat zeker ten goede gekomen.”

 

Dit artikel verscheen al eerder in Bouwen aan de Zorg

GERELATEERDE DOSSIERS