Doorzoek volledige site
07 april 2015 | SIMON SCHREURS

Luxemburgse luxeappartementen afgewerkt met zinc plus dakbekleding van Vmzinc

De oplevering van de seniorenresidentie ‘Les Jardins de Schengen is voorzien voor eind april 2015 en zal de kroon zijn op het werk van Valentiny hvp Architects, VMZINC at WORK­partner Czc Toitures, projectontwikkelaar Clarac SA, gedelegeerd bouwheer Coconsult, en aannemersbedrijf Costantini SA.

“Met Les Jardins de Schengen hebben we in 2009 het plan opgevat om iedereen die ouder is dan zestig toe te laten om in alle autonomie een eigen appartement te bewonen, in een aangepaste residentie met een dienstverlening op maat, zodat ze zeker kunnen zijn van de beste verzorging”, legt Stephane Marusiak van Coconsult uit. “Het gaat om een zeer specifieke doelgroep, meer bepaald personen die nog volledig  gezond zijn en niet naar een rusthuis of een ander ‘gemedicaliseerd’ centrum hoeven, maar wel in een veilige omgeving ouder willen worden."

“Voor de architect viel onze keuze op Valentiny hvp Architects, een bureau dat zijn zetel in Luxemburg heeft, maar ook heel wat grote projecten in andere Europese landen, en in Brazilië, China en Zuid-Korea op zijn palmares kan schrijven. Het bureau staat bekend voor zijn gebouwen die zich perfect in de omgeving integreren en toch uitgesproken hedendaags zijn. Voor de bekleding van de daken deden we een beroep op VMZINC at WORK-installateur Czs Toitures, die hier Luxemburg een sterke reputatie heeft op het vlak van gevel– en dakbekleding.”

 

Waar voor hun geld

De residentie Les Jardins de Schengen strekt zich uit over een oppervlakte van 1.600 m² en herbergt 69 appartementen waarvan de verkoopprijs varieert van 290.000 tot 380.000 euro. “Dat zijn ze zeker waard,” gaat Marusiak  verder. “De appartementen bevinden zich op de eerste, tweede, vierde en vijfde verdieping en hebben een oppervlakte van 44 à 95 m². Grote ramen zorgen voor veel lichtinval. Elk appartement heeft een terras van 11 à 16 m², een living met een compleet uitgeruste kitchenette, een afzonderlijke slaapkamer en een badkamer die aangepast is aan de noden van senioren.

 

Haut de gamme

Architect Paul Mathey van Valentiny hvp Architects: “de architecturale klemtoon van de Jardins de Schengen hebben we vooral op het dak gelegd. Die bestaat uit een golvende opeenvolging van koepels. Een uitgesproken en bijzondere hedendaagse architectuur dus – daarvoor staat ons bureau trouwens bekend – die zich toch perfect organisch in de heuvelachtige omgeving integreert en van waaruit je als bewoner een heel apart zicht hebt op de Moezelvallei."

"De vorm van het dak mag dan een gewaagde architecturale keuze zijn, de keuze van zink als dakbedekkingsmateriaal was dat helemaal niet. Vroeger waren leistenen hier in Luxemburg je van het, maar nu is men vooral dol op zink, op zijn vorm en zijn uitzicht. Een dak dat met zink wordt bekleed, wordt hier beschouwd als een haut-de-gammedak. Het straalt traditie, kwaliteit en duurzaamheid uit. Ook voor dit project wilden we een natuurlijk materiaal dat heel mooi ouder wordt. En het oppervlakteaspect ANTHRA-ZINC ging hier heel mooi samen met de witte sierpleister op de gevel  en met het houten buitenschrijnwerk."

 

Met kennis van (gebogen) daken

“De vakkennis van CZC Toitures kwam zeker bij dit project goed van pas“, bevestigt Marusiak. “Zeker gezien die speciale gebogen daken, een ontwerp dat eigenlijk twee uitdagingen met zich meebracht: de praktische realisatie van het gewelf enerzijds, de isolatie en luchtdichtheid anderzijds. CZC Toitures bood, dankzij hun ervaring en dankzij het feit dat ze heel actief op zoek gingen naar goede oplossingen, een perfect antwoord op elk van die uitdagingen. Andere dakdekkersbedrijven zouden gewone traditionele systemen voorstellen, met een houten gebinte en daartussen het isolatiemateriaal, maar dan zouden we nooit de nodige thermische performantie verkrijgen en liepen we ook meer risico’s op het vlak van luchtdichtheid.  Bovendien zou een dakgebinte in de bovenste appartementen direct een heel andere sfeer creëren."

"Dankzij de adviezen van CZC Toitures kozen we voor betonnen gewelven, het isolatiemateriaal er meteen erbovenop, alles perfect luchtdicht af te werken en te bekleden volgens het ZINC PLUS-systeem. Helemaal anders dan wat hier in Luxemburg gebruikelijk is, maar een perfecte manier om alle uitdagingen die de dakstructuur hier stelde het hoofd te kunnen bieden.”

 

Ellipsen met een isolatiepakket in drie lagen

“Om alles technisch tiptop te krijgen, hebben we alles op voorhand tot in de kleinste details in 3D ontwikkeld”, gaat Mathey verder. “Het was al hier dat CZC Toitures voor het eerst tussenkwam. “Inderdaad”, bevestigt Jean-François Denis van CZC Toitures. “Die ‘rompen’ in het dak lijken ronde koepels, maar eigenlijk heb je hier met ellipsen te maken die nog eens onderbroken worden door andere ellipsen. Het is precies die opeenvolging die het geheel zo organisch doet ogen.“

“Een tweede punt waarop CZC Toitures tussenkwam, was het isolatiemateriaal dat we gebruikt hebben”, vervolgt Marusiak. “Het is Jean-François die op Linitherm pir-isolatie kwam. Die leent er zich perfect toe om de elliptische vorm te bekleden. We konden de luchtdichtheid ervan garanderen door bovenaan bitumen aan te brengen. De pir-isolatie hebben we in 3 lagen aangebracht, tot een totale dikte van 24 cm. Opnieuw een uitdaging, want wijzelf hadden bij een dergelijk type dak, laat staan onder zo’n speciale helling, nog nooit zo dik geïsoleerd. We zochten en vonden de oplossing voor het aanbrengen van dat meerlaags isolatiepakket in speciale bevestigingspluggen van Bjarnes Systems."

 

Zink met een plus

“Als zinken dakbekleding viel de keuze op zink van het type ZINC PLUS. Dat ziet eruit als traditioneel zink en laat zich ook op een traditionele manier verwerken, maar het heeft  aan de onderkant een speciale elastische coating die het materiaal resistent maakt tegen vocht vanuit de constructie en eventuele dampspanning. Bij dergelijke niet-verluchte dakconstructies is de vochthuishouding een belangrijk aandachtspunt. Precies daarom ontwikkelde VMZINC het dampopen VMZINC membrane dat op de onderconstructie wordt aangebracht."

 

Bron: 'Les Jardins de Schengen: meer dan één plus', VMZINC at Work: informatie -en inspiratiemagazine over gevel- en daktoepassingen in VMZINC, 4, januari (2015).

 

GERELATEERDE DOSSIERS