Doorzoek volledige site
24 augustus 2010 | RUBEN WAGEMANS

Shortlist RIBA Stirling Prize: Bateman's Row door Theis & Kahn

Op 2 oktober wordt in Londen de RIBA Stirling Prize uitgereikt, één van de meest prestigieuze Britse architectuurprijzen. Zes gebouwen zijn in running voor de hoofdprijs. Vlaamsearchitectuur.be zal in een reeks ieder project kort toelichten. Beginnen doen we met Bateman's Row door Theis & Khan Architects.
Op 2 oktober wordt in Londen de RIBA Stirling Prize uitgereikt. De RIBA Stirling Prize is één van de meest prestigieuze architectuurprijzen van Groot-Brittanië. De prijs beloont ''het beste gebouw in Europa dat in Groot-Brittanië ontworpen of gebouwd is''. Ze is genoemd naar architect James Stirling en wordt jaarlijks uitgereikt door het Royal Institute of British Architects. Aan de prijs is een bedrag van £20.000 (bijna €24.000) verbonden. Kingspan fungeert als een van de sponsors van de wedstrijd.

Alle architecten die aangesloten zijn bij het RIBA komen in aanmerking voor de prijs. Ondertussen heeft men de shortlist voor RIBA Stirling Prize bekend gemaakt. Zes gebouwen zijn in running voor de hoofdprijs. Tot de architecten behoren klinkende namen als Zaha Hadid en David Chipperfield. Vlaamsearchitectuur.be zal in een reeks ieder project kort toelichten. Beginnen doen we met Bateman''s Row van Theis & Khan Architects.

 Zijaanzicht (r) van het Bateman's Row

Het huis Bateman's Row bevindt zich op een populaire site in Oost-Londen. Het ontwerp combineert een gallerij, een architectenkantoor en een gezinswoning. Het gebouw heeft drie verdiepingen. Op de eerste verdieping bevindt zich het architectenkantoor van Theis & Kahn. Op het gelijkvloers en in de kelder werden een kunstgallerij en extra kantoren gebouwd. De tweede, derde en vierde verdieping omvatten vier residentiële woonblokken. Bovenaan is er een dakterras met een utizicht over Oost-Londen.Het interieur van het Bateman's Row

Het gebouw omvat vier residentiële wooneenheden. Hierboven ziet u de keuken (l) en de woonkamer (r)


Het indrukwekkende dakterras