Doorzoek volledige site
10 april 2015 | SIMON SCHREURS

Areal Architecten: zuinig met geld, kwistig met beton

In Wilrijk bij Antwerpen ontwierp Areal Architecten een merkwaardige halfopen eengezinswoning. Het Antwerpse bureau ging voor een woning in splitlevel met vloeren van gepolijst beton en plafonds in plankjesbeton. “Het huis als een sculptuur” kostte geen stukken van mensen dankzij het creatief omspringen met beton als basismateriaal.

Een antwoord op de stedenbouwkundige voorschriften 

De woning onderscheidt zich van alle andere huizen in de omringende wijk doordat het een splitlevel woning is waardoor de gevelcompositie er van nature anders uitziet.  Dat was stedenbouwkundig gezien mogelijk gezien de grote mix van verschillende bouwstijlen in de omgeving.

 

Tussenverdiepingen voor meer ruimtegevoel 

Binnen is er wisselwerking tussen de verschillende functies, die ondergebracht zijn op verschillende tussenverdiepingen. De splitlevel indeling maakt een maximale benutting mogelijk van het bouwvolume, dat relatief compact is gehouden naar het voorbeeld van de aangrenzende huizen. Half ondergronds bevindt zich een bureau. Een halve verdieping hoger, bereikbaar door een korte trap, zijn de eetkamer, de keuken en de woonkamer ondergebracht. Op de volgende tussenverdiepingen vinden we drie slaapkamers, een badkamer en een kleine dressing en ten slotte een polyvalente zolder.

   

Creatief met budgettaire beperkingen 

De opdrachtgevers stelden de klassieke eisen van kwaliteitsvolle woonruimten met veel daglichtinval voor een beperkt budget. Vanaf de eerste schetsen hebben de architecten rekening gehouden met de budgettaire beperkingen. Een compact volume met splitlevel indeling was hun eerste reflex. Daarna realiseerden ze besparingen bij de materiaalkeuze. Ten eerste door te kiezen voor een metalen gevel– en dakbekleding en ten tweede door de binnenafwerking gedeeltelijk achterwege te laten en in de plaats ruw beton zichtbaar te laten.

 

Het dubbelleven van beton 

“Beton is een bijzonder materiaal, want het biedt een combinatie van uitstekende structurele en esthetische eigenschappen. Zichtbeton heeft voor ons werkelijk een esthetische waarde”, aldus Areal Architecten. “Als het gaat om materiaalgebruik, volgen wij een zeer pragmatische aanpak. Sommige ruwbouwelementen kunnen in onze ogen dienen als afwerking. Dat drukt niet alleen de kostprijs van het bouwproject, maar is ook goed voor de duurzaamheid, aangezien er minder materialen gebruikt worden.”

Het huis is voorzien van vloeren van gepolijst beton en plafonds in plankjesbeton. Om de plafonds een mooi uitzicht te geven, is er gewerkt met ruwhouten bekistingsplanken.  Zo worden uniforme vlakken gecreëerd die de ruimten een indruk van uitgestrektheid geven, maar toch kosten besparen doordat ze afwerkingsmateriaal overbodig maken. "Wij schatten dat de besparing op afwerking en de toepassing van zichtbeton de totale kostprijs met zo'n 10 % heeft kunnen drukken, gelet op de specificaties van het project”, legt Areal Architecten uit.

   

Een huis als een sculptuur 

De architecten hebben het huis opgevat als een sculptuur met aandacht voor de visuele effecten, zowel aan de buitenzijde, met de gevelcompositie, als aan de binnenzijde. In de woning zorgt het spel van de tussenverdiepingen voor een ruimtegevoel, het trekt de kamers open en schept doorzichten. De metalen gevel- en dakbekleding ten slotte maakt ook deel uit van de sculpturale taal van de architecten. Deze unieke bekleding geeft het bouwvolume een indruk van eenheid en verleent het huis een zekere autonomie ten opzichte van de andere gebouwen in de wijk. De gevelopeningen op maat van de tussenverdiepingen geven dynamiek aan het geheel, in een elegante architectuurtaal die anders is, zonder te provoceren.   

GERELATEERDE DOSSIERS